25.04.2024
Культура Новини Файні люди

Іванові Марчуку – 85 років! 5 фактів, які варто знати про геніального художника

Іван МАрчук позує біля автопортрета

12 травня 2021 року всесвітньо відомому художнику Іванові Марчуку виповнюється 85 років. Редакція Терміново зібрала 5 фактів із життя митця, які точно не буде зайвим знати. 

1. Пльонтанізм.

Це слово – неологізм митця. І це його авторська техніка написання картин – дрібні, переплетені між собою лінії, котрі разом творять неповторний сюжет. Саме завдяки цим “запльонтаним” лініям твори Марчука впізнавані в усьому світі.

За словами самого художника, “його картини змушують мозок працювати на повну, а не лише на ті кілька відсотків, які ми використовуємо в повсякденному житті”.

Картини Івана Марчука можна роздивлятися годинами – все завдяки характерним його творчості заплутаним лініям. (Фото: Pinterest)

2. Визнаний світом геній.

Геніями в наш час називають багатьох, але Івана Марчука визнали таким офіційно. У жовтні 2007 він потрапив до британського рейтингу «Сто геніїв сучасності», який сформувала газета «The Daily Telegraph». Крім цього Міжнародна академія сучасного мистецтва (Рим, Італія) прийняла Івана Марчука до «Золотої гільдії». Її членами є лише пів сотні художників з усього світу. Його також обрали почесним членом наукової ради академії.

3. Земляк.

Важко знайти жителя Тернопільщини, який про це не знає, але якщо раптом мова про вас, то так, Іван Марчук народився в нашій області – в селі Москалівка теперішнього Кременецького району (до нового адмінподілу – Лановецький район – авт.). У 1989 році він виїхав за кордон. Жив у Штатах, Австралії та Канаді, став успішним художником та отримав там визнання. Попри це, в 2001 році він повернувся в Україну.

4. Тисячі шедеврів.

Іван Марчук створив не багато, не мало – близько 5 000 картин! Він провів понад півтори сотні персональних виставок. Його твори експонували в Німеччині, Бельгії, Чехії, Туреччині, Таїланді,  Литві, Польщі, Угорщині, Словаччині, Люксембурзі та Тунісі.

5. Музей Івана Марчука.

Можна нескінченно довго дивитися на те, як горять зірки, палає вогонь і як влада роками обіцяє виділити приміщення для музею відомого живописця. Ця історія без кінця і краю триває вже не перший рік. Нагадаємо, торік влітку Іван Марчук потрапив до майнового скандалу саме через питання виділення землі під музей. Через те, що держава не могла вчасно підготувати необхідні документи та виділити кошти на будівництво багатофункціонального культурного центру «Музей художника Івана Марчука» у Києві, митець повинен був заплатити понад 5 млн грн за оренду землі.

А сьогодні, на день народження Марчука, мер столиці Віталій Кличко, вітаючи митця на своїй фейсбук-сторінці, повідомив, що “міська влада знайшла в історичній частині столиці приміщення для облаштування музею і після отримання колекції робіт від митця ми готові розпочати відповідні роботи.”

Що ж будемо сподіватися, що це справді так. Тим часом в Ланівцях також вирішили відкрити музей робіт Івана Марчука. Така ідея з’явилася після зустрічі художника з делегацією Лановецької громади взимку цього року.

Головне зображення: 24.tv.ua

Перейти до панелі інструментів