19.03.2024
Молодь Новини

Цькування і агресія: чим закінчилися нещодавні шкільні скандали на Тернопільщині

Вчительку, яка грубо повелася з учнем сьомого (ІІІ) класу Української гімназії ім. Франка у Тернополі притягувати до відповідальності не будуть. А от директорці та класній керівниці школи у Перепельниках Зборівського району доведеться відповісти перед законом за цькування шестикласника. 

Нагадаємо, два скандали в освіті Тернопільщини виникли практично в один тиждень у березні цього року. 

Підстав притягнути до відповідальності не знайшли

Як повідомляло раніше видання Терміново, інцидент із застосуванням сили до учня вчителькою фізкультури гімназії викликало чималий резонанс не лише в Тернополі, про це писали і всеукраїнські видання, які повідомляли що педагогиня начебто прийшла до школи нетверезою і навіть вдарила школяра. 

Тоді директор гімназії Анатолій  Крижанівський підтвердив нашій журналістці, що інцидент між вчителькою фізкультури та учнем  справді був. Після чого педагогиня написала заяву на звільнення, тому більше у них не працює. Інформацію про те, що жінка була напідпитку, директор не спростував, але й не підтвердив.

В офіційній інформації гімназії було вказано, що “12 березня під час уроку фізичної культури вчителька із порушенням педагогічної етики грубо намагалася вивести учня 3-го класу зі спортивної зали у коридор, при цьому педагог гучно зачинила двері, підвищувала голос”. 

Як повідомляли тоді у поліції, звернень до них цього приводу не надходило, проте вони розпочали перевірку за інформацієї ЗМІ. 

– Вчителька написала заяву на звільнення, батьки до неї претензій не мали, – повідомив про результати перевірки начальник відділу комунікації поліції в Тернопільській області Сергій Крета. – Підстав для притягнення її до адміністративної чи будь якої-іншої відповідальності не було.

Що саме встановили під час перевірки і які конкретно дії вчинила вчителька гімназії щодо школяра, у поліції не пояснили. Запевнили лише, що факт булінгу не підтверджений. 

За дії вчительки відповідатиме і директорка

А от на директорку школи у Перепельниках Зборівського району склали адмінпротокол за неповідомлення про факт вчинення булінгу школяра. Про це повідомив начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Петро Тихович

За його словами, на керівницю навчального закладу склали адмінпротокол за ст. 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення -“Булінг (цькування) учасника освітнього процесу”. Зокрема за ч. 5 цієї статті, а саме: неповідомлення керівником закладу освіти уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про випадки булінгу учня.

Читайте також: Скандал із коштами на ремонт класу: шестикласник не хоче ходити до школи, класній керівниці винесуть догану.

– Адмінпротокол має розглянути суд, – каже Петро Тихович. – Ця стаття передбачає штраф від 850 до 1700 грн або 20-40 годин громадських робіт.

Згідно з даними сайту “Судова влада України”, справу про адміністративне правопорушення розглядатиме Зборівський районний суд. Наразі слухання ще не відбулося, тільки призначено склад суду.

Відповідальність світить і класній керівниці школи, яка власне, за повідомленням мами школяра, і цькувала її сина. 

– На неї склали адмінпротокол за булінг, – повідомив Петро Тихович. 

Згідно з даними “Судової влади України”, справа ще також не розглядалася в суді. 

Вчителька за цькування отримала догану

Нагадаємо, 14 березня фейсбуці мама учня шостого класу Перепельницької школи написала у фейсбуці про те, що класна керівниця вимагала в її сина  у присутності інших учнях здати гроші за ремонт класу і наголошувала, щоб він записав собі це у щоденник

Наступного дня до школи приїжджала перевірка з управління освіти Зборівської міськради, проблемою зацікавилася поліція. У школі з цього приводу проводили службове розслідування. 

За його результатами, вчительці дали догану, повідомив начальник  управління освіти Зборівської міської ради Михайло Бігус. Як пояснює він, згідно з Кодексом законів про працю, є два види дисциплінарного стягнення: звільнення і догана. Догана передбачає зняття надбавок та преміальних, але вчителька пішла в декретну відпустку, відтак догана в даній ситуації великої ролі не відіграє.

 

Головне зображення: Терміново, Суспільне Тернопіль, Наталія Гуменюк. 

Перейти до панелі інструментів