25.04.2024
Новини Соціальні проблеми

Скандал із коштами на ремонт класу: шестикласник не хоче ходити до школи, класній керівниці винесуть догану

У школі у Перепельниках Зборівського району, де розгорівся скандал через збір коштів на ремонт класу, завершилося службове розслідування.  Згідно з його результатами класній керівниці винесуть догану. Про це виданню Терміново повідомила начальниця обласного управління освіти і науки Ольга Хома. 

– Проте я вважаю, що догану потрібно винести і директорці школи, – каже вона. – Я розумію, що вчителька винна. Але це малокомплектна школа, там немає по 20-30 дітей у класах, а всього по троє-четверо, і керівниця навчального закладу має знати, що там робиться. Якщо, приміром, до вас додому прийшли робити ремонт у одній з кімнат, ви про це не знаєте? Це та сама ситуація. Я з неба не впала, у мене 16 років досвіду роботи у школі і говорити про те, що директорка школи не знала, за який рахунок роблять ремонти – це можна розповідали людині, яка ніколи не була в школі, але не мені.

Знімуть надбавки і преміальні

Як пояснює Ольга Хома, догана тягне за собою зняття надбавок і преміальних, залишається лише “голий” оклад. На який період зніматимуть ці кошти, залежить як вирішить місцеве управління освіти. Це може бути і до шести місяців. 

Начальниця обласного управління освіти також додає, що рішення про догану директорці школи може приймати безпосередню місцевий орган влади, а вона може лише рекомендувати. Це пов’язано зі змінами у структурі облдержадміністрації у зв’язку з ліквідацією райдержадміністрацій.  Відтак, багато функцій, які раніше мало обласне управління освіти, зокрема нагляду і контролю, на даний час з нього зняті. Залишилося галузеве підпорядкування.

Читайте також: “Мій син не хоче йти до школи”: вимаганням у школяра коштів на ремонт класу вже зацікавилася поліція.

– Я не можу приймати рішення про догани, тому що школа у Перепельниках не є у нашому підпорядкуванні. Вона є комунальною установою Зборівської ОТГ. Тому всі рішення приймає безпосередньо місцевий орган влади, – пояснює Ольга Хома. – Ми можемо контролювати лише ті навчальні заклади, які в нашому підпорядкуванні, тобто є комунальною формою власності області – інтернати, заклади професійної освіти, передфахові вищі навчальні заклади.  Заклади освіти, які є у громадах, підпорядковані безпосередньо їм і вони приймають рішення про призначення, догани та інші заходи. 

Зазначимо, що класну керівницю перепельницької школи ще й можуть притягнути до адмінвідповідальності за булінг стосовно школяра. Якщо це підтвердиться, їй загрожує штраф від 850 до 1,7 тис. грн. Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільській області, наразі ще триває перевірка з цього приводу. 

“Я боюся заходити до учительської”

Нагадаємо, нещодавно мама шестикласника перепельницької школи Наталія Гуменюк  написала у фейсбуці про те, що класна керівниця вимагала в її сина при інших учнях здати 178 грн за ремонт класу і наголошувала, щоб він записав собі це у щоденник. Після цього випадку, хлопчик перестав ходити до школи, повідомила Наталія Гуменюк журналістці Терміново. 

Школяр не був у школі з 15 по 19 березня. А з понеділка, 22 березня, діти пішли на весняні канікули.

Я йому дозволила залишитися вдома, не хотіла, щоб на мою дитину чинила тиск вчителька, – пояснює мама.  

Як буде далі, жінка не знає. Вона і сама є вчителькою цієї школи, але як зайти до учительської, не знає, адже боїться своєї керівниці. Нагадаємо, директорка школи ще й писала пані Наталії, щоб вона видалила свій пост із соцмережі, проте жінка цього не зробила. 

– Але я надіюсь кожен понесе відповідальність за свої вчинки, в тому числі і директорка  школи, – каже Наталія Гуменюк. – Після оприлюднення мого посту у соцмережі та приїзду до нашої школи з цього приводу керівництва управління освіти, одна із вчительок нашої школи висловила свою думку на захист моєї дитини. Був шалений крик (зі сторони директорки – ред.), вчительці стало погано, вона знепритомніла,  вчителі надавали допомогу,  викликали швидку і поліцію. Я боюсь заходити до учительської, бо в будь-який момент директорка може накинутися із криками і на мене.

 

Перейти до панелі інструментів