28.03.2024
Історична спадщина Культура Новини

Коли над катедрою встановлять обіцяний минулоріч оглядовий майданчик?

Про відновлення історичного вигляду тернопільської катедри вели мову місцеві чиновники та представники духовенства напередодні минулорічних виборів. Вказували, що роботи розпочнуться у 2021 році, над головним куполом планували встановити оглядовий майданчик.

Коли ж городяни та гості міста зможуть помилуватися Тернополем з понад 30-метрової висоти, з’ясовувало видання Терміново

 Нагадаємо, про реставрацію храму говорили ще в жовтні минулого року. Зокрема, тоді проєкт реставрації представив розробник Юрій Вербовецький під час візиту до Тернополя делегації на чолі з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком.

Під час візиту делегації на чолі з міністром культури України Олександром Ткаченком у жовтні минулого року, представники влади анонсували програму “Велика реставрація” і обіцяли допомогу Тернопіллю. (фото: пресслужба облдержадміністрації)

Згідно з проєктом, шпилям веж і куполу катедри хочуть повернути історичну форму, яку вони мали в 1910-1939 рр. А над куполом планують влаштування оглядового майданчика. 

«Сподіваюся, скоро історичний вигляд катедри буде відновлено, і помилуватися містом можна буде звідти так само, як і 100 років тому”, – писав тоді у соцмережі архітектор, 3D-моделювальник Володимир Кріса, який опублікував візуалізацію проєкту. 

Держава реконструкцію катедри не фінансуватиме

Як повідомив начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ярослав Пелехатий, проєкт реставрації пройшов погодження у Міністерстві культури та інформаційної політики України. 

– Коли розпочнуть роботи – це вже має вирішувати церква та єпархія, адже реставрацію проведуть за їхні кошти. Держава робіт не фінансуватиме. До державного проєкту «Велике будівництво» входять лише об’єкти державної власності, а храм є власністю релігійної громади, – пояснює Ярослав Пелехатий.

Сучасний вигляд катедра отримала в результаті післявоєнної реконструкції в 1950-х рр ( фото: Євгенія Цебрій)

Він також додає, що окрім появи оглядового майданчика змін зазнають і бокові вежі. 

–  Вежам мають повністю повернути автентичний вигляд, – зазначає начальник відділу охорони культурної спадщини. – Адже коли у 80-х роках минулого століття реставратори проводили роботи, вони не повністю відтворили колишній вигляд.  

“Чекаємо з Києва підписані документи”

Як повідомив настоятель катедрального собору Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці отець Орест Павліський, говорити про початок реставраційних робіт зможе лише після того, як отримає на руки всі документи. 

 – Документи ще в Києві. Як тільки їх отримаємо з підписом Міністра культури, зберемо пресконференцію, на якій оголосимо, що починаємо роботи, – говорить отець Орест. – Ми не можемо розпочинати реставрацію пам’ятки архітектури національного значення без підписаних документів.

Паспорт опорядження південного фасаду. Розробка – Архітектурна майстерня Юрія Вербовецького (Збараж-Тернопіль) (фото: Володимир Кріса)

 За словами священника, бюджет реставраційних робіт дуже великий. При цьому конкретну суму він не озвучив, пообіцявши повідомити її згодом. 

– Всі роботи проводитимуть за кошти жертводавців та благодійників. Загалом це тривалий проєкт. Тільки розробка документації тривала 6 років, – додає Орест Павліський. 

Коли орієнтовно може постати оглядова вежа над катедрою спрогнозувати він не зміг.

На реставрації – ще один храм міста

 До слова, понад рік тому у Тернополі також розпочали реставрацію одного з найдавніших храмів Тернополя – церкви Різдва Христового на вул. Руській. Тут провели реставрацію центрального купола та даху. Ще заплановані реставрація фасадів, заміна вікон і дверей, гідроізоляція, посилення фундаменту. Загальна вартість робіт – 5,6 млн грн. Згідно з графіком виконання робіт, все мали завершити до кінця 2021 року. Проте виникли проблеми з фінансуванням, відтак восени минулого року реставрацію призупинили і захисну огорожу зняли. 

Читайте також: “Грошей немає, роботи призупинили”: чому огорожа біля церкви Різдва Христового стає “довгожителькою”. 

Як повідомив Ярослав Пелехатий, роботи у цьому храмі планують продовжити навесні, коли покращаться погодні умови. 

 А от що відреставрують на Тернопільщині в рамках державної програми «Велике будівництво в культурі», наразі невідомо. 

Візуалізація сигнатурки з оглядовим майданчиком і нових форм купола та шпилів веж. Також показана одна з пропозицій – влаштування східців та додаткового оглядового майданчика між вежами. Розробка та візуалізація – архітектурна майстерня Ю. Вербовецького

 – Проєкти подані, а що з того відберуть в Міністерстві культури та комісії, я не знаю, – каже Ярослав Пелехатий. – Тільки закінчився термін подачі проєктів. Результатів можна чекати орієнтовно через місяць. На програму подавали замки, які є державною власністю – Бережанський, Кременецький, Збаразький, Чортківський, Золото-Потіцький, палацово-парковий комплекс у Вишнівці. 

Нагадаємо, напередодні виборів 2020 року Ткаченко під час перебування в Тернополі відзначав високий туристичний потенціал Тернопілля і обіцяв виділення коштів на збереження знакових старовинних споруд в рамках програми “Велика реставрація”.

 

Перейти до панелі інструментів