29.03.2024
Історична спадщина Місто Новини

“Грошей немає, роботи призупинили”: чому огорожа біля церкви Різдва Христового стає “довгожителькою”

Роботи із заміни даху на церкві Різдва Христового на вул. Руській завершені ще в травні, відтак тернополяни дивуються, чому вони досі змушені миритися з незручностями, адже змонтований прохід біля храму – занадто вузький. 

“Можливо, треба комусь нагадати, що паркан вже зайвий”, – написав днями  у Фейсбуці Rustam Davletov.

У коментарях користувачі соцмережі пишуть, що через цей паркан не видно сигналів світлофора. Одні припускають, що ще буде ремонт фасадів храму, інші побоюються, щоб церква таким чином не розширила свою територію.

Змонтований захисний прохід біля храму – надто вузький для перехожих, скаржаться тернополяни (фото: Rustam Davletov)

На якому етапі реконструкція церкви Різдва Христового та скільки ще часу завдаватиме незручностей перехожим захисна огорожа, з’ясовувало видання Терміново

Як ми повідомляли раніше, один з найдавніших храмів Тернополя – церкву Різдва Христового – згідно з графіком виконання робіт мають відреставрувати до кінця 2021 року.   Вартість робіт – 5,6 млн грн, їх проводить ТОВ “Тернопільбуд”. 2 млн грн мають виділити з місцевих бюджетів, 3,6 – власні коштів парафії. 

У храмі мають замінити вікна та двері, провести гідроізоляцію і посилення фундаменту, провести реставрацію фасадів, даху, центрального купола, зробити вогнезахист і захист від блискавок.

Роботи з реставрації центрального купола та даху почалися у грудні 2019 року. Саме тоді встановили захисну огорожу навколо храму. 

Захисну огорожу навколо храму встановили в грудні 2019 року, коли розпочали реставрацію даху (фото: Терміново)

Як повідомив Терміново настоятель церкви Володимир Ільчишин, тут вже провели реставрацію даху і зараз тривають підготовчі роботи з реставрації фасаду. Тому огорожа ще залишатиметься. 

Коли завершать реставрацію – невідомо, – все залежить від погоди та фінансування. 

– У державі COVID, погано з фінансуванням поки, – каже отець Володимир. – І бюджет, і обсяг робіт великий. Робимо на скільки маємо можливість та сили. Нас критикували, що ми взимку почали роботи, але за зиму ми зробили практично весь дах. А далі будемо бачити, як Бог дасть…

Про проблеми з фінансуванням реставрації церкви говорить і начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ярослав Пелехатий. 

– Виконали частину робіт з реконструкції даху, бо там ще дещо треба доробити, і все. Зараз грошей немає і роботи призупинили, – зазначає він. – Криза, COVID, грошей немає. А тут ще мають зробити і пофарбувати фасади, ліквідувати тріщини у стінах, встановити водозливні труби та багато інших робіт. 

Захисна огорожа залишатиметься до завершення реставраційних робіт, повідомляють у обласному Департаменті культури (фото: Rustam Davletov)

Щодо огорожі, то вона залишатиметься до завершення реставраційних робіт, додає Пелехатий. 

– Коли проводиться будівництво чи реставрація, об’єкт повинен бути огороджений, – такі вимоги до техніки безпеки. А знімають огорожу, коли завершено, – пояснює  посадовець. – Може якість гроші до нового року з’являться, то щось ще трохи зроблять. Не будуть щоразу виставляти все по новому, тому що це додаткові кошти. 

У Тернопільській облдержадміністрації сподіваються, що коштами на реконструкцію одного з найдавніших тернопільський храмів допоможе держава у рамках програми Велике будівництво в культурі. 

– Облдержадміністрація надіслала пропозицію у Міністерство культури, щоб церкву Різдва Христового включили в цю програму. Зараз триває формування списку, об’єкти ще не затверджені, – говорить Ярослав Пелехатий.  – Думаю, до кінця року все стане відомо. Наразі у список цієї програми вже включений Бережанський замок. 

Головне фото: Rustam Davletov.

Перейти до панелі інструментів