20.04.2024
Новини Суди

“П’яним був, але за кермом був хтось інший, я просто підійшов”: на Тернопільщині водія оштрафували на 10 тис. грн

Підволочиський районний суд визнав винним та зобов’язав сплатити штраф у 10 тисяч 200 грн водія, який керував автомобілем, будучи нетверезим. Чоловікові також на рік заборонили сідати за кермо.

Як йдеться у постанові суду, 08 січня 2021 року о 23.25 в селі Старий Скалат водій, з ознаками алкогольного сп`яніння, керував автомобілем ВАЗ 21099. Від проходження огляду на стан сп`яніння відмовився, чим порушив п.2.5 Правил дорожнього руху України. Дії кваліфіковано за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

На суді обвинувачений категорично заперечував сам факт керування транспортним засобом ВАЗ 21099. Чоловік визнав, що справді був нетверезим, однак “за кермо не сідав, автомобілем керував хтось інший, а він підійшов до місця зупинки”. Мовляв, від проходження огляду на стан сп`яніння не відмовлявся. Зазначив, що працівниками поліції складено протокол з надуманих підстав.

З матеріалів справи випливає, що на захист водія виступало двоє його родичів, зокрема, племінниця, в будинку якої вони всі разом і були. Так, остання заявила, що вона вийшла з будинку, коли поліцейські вже були біля автомобіля, належного її дядькові. Також повідомила, що обвинувачений дійсно вживав алкогольні напої, але вона не бачила, де був припаркований автомобіль, і чи керував ним її дядько. Крім цього показала розписку, яку писала власноручно, за якою зобов’язується зберегти авто дядька до того, як він протверезіє, на своєму подвір’ї.

Читайте також: Відзавтра починають діяти нові штрафи не лише для водіїв, а й пішоходів

Ще один член родини також підтвердив, що вони випивали, тоді вийшли з будинку, щоб покурити. Мовляв, автомобіль ВАЗ 21099 бежевого кольору стояв на дорозі, а поліцейські, під`їхавши, почали відкривати автомобіль, на що обвинувачений підійшов до них і почав розпитувати, що вони роблять, та сперечатися з ними. Повідомив, що крім поліцейських, ще були люди, проте не пригадує конкретно хто.

Натомість інспектор патрульної поліції розповів, що 8 січня разом із колегою  на службовому авто вони переслідували автомобіль ВАЗ 21099, який виїхав з заправки в селі Старий Скалат, та який на їх вимогу не зупинявся.

“Після вимушеної зупинки, при спілкуванні з водієм, який перебував сам в автомобілі, було помітно, що водій перебуває в нетверезому стані, однак, заперечував, що він керував авто, почав суперечку. Встановивши особу водія, поліцейський перейшов до оформлення матеріалів адміністративного правопорушення. Інспектор повідомив, що під час цих подій велася відеофіксація. Також зазначив, що до місця зупинки підходили нетверезі люди, які були знайоми водія”, – йдеться в свідченнях патрульного. Відеозапис його слова підтвердив.

Таким чином суд визнав водія “дев’яносто дев’ятки” винним у порушенні адміністративного правопорушення, передбаченого Ст. 130 “Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції”. На водія наклали штрафу у розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 200 гривень в дохід держави, а також на один рік позбавили його права керувати транспортними засобами.

Чоловік також повинен заплатити 454 грн судового збору в дохід держави.

Перейти до панелі інструментів