27.04.2024
Жінки Здоров’я Новини

“Це не останнє святкування у вашому житті”: як не перебрати з їжею та напоями на Новий рік. ТОП-5 порад від дієтологині

Салати з майонезом, ковбаси, різні закуски, шашлик, риба, солодощі, фрукти, алкоголь – часто новорічні столи просто гнуться від наїдків, так і хочеться з’їсти це все одразу! А наступного дня багато людей скаржаться на погане самопочуття, дискомфорт у животі. 

Які страви варто приготувати, щоб новорічний стіл був не лише смачним та багатим, але й здоровим? Що робити, щоб увійти в перший день Нового року з легкістю? Про все це спілкуємось з дієтологинею Мар’яною Лебідь. Пропонуємо ТОП-5 порад від експертки, які точно не будуть зайвими при підготовці до свята та після нього. 

– Зустріч Нового року, Святвечір – це все вечірні трапези, тоді як їжа буває досить ситною. А подекуди – і не зовсім корисною, як ось ковбаси чи ті страви, які містять майонез, – зазначає Мар’яна Лебідь. – В такому випадку я рекомендую пам’ятати про те, що це не останнє святкування у вашому житті. Тому потрібно підійти до всього з розумом. 

Щоб не перевантажити свій шлунок під час до новорічного застілля, приготуватися варто заздалегідь, радить дієтологиня. 

  1. Повноцінно харчуйтесь упродовж дня 31 грудня

– Упродовж дня 31 грудня потрібно нормально харчуватись, щоб на вечір не було сильного голоду, – радить Мар’яна Лебідь. – Адже коли людина цілий день не їсть, відповідно за новорічним столом вона переїсть, скуштує багато зайвого. Навіть того, що вона, можливо, не вживає. Тобто відчуття голоду може підштовхнути нас до хибних рішень. 

  1. Не забувайте про воду

Упродовж дня 31 грудня не варто забувати про воду. Для кожного є різна норма кількості води, яка визначається співвідношенням до власної ваги тіла і розраховується за формулою: 35 мл помножити на вагу тіла. 

– Враховуючи, що зараз холодно і не так хочеться пити воду, її можна підігріти на кілька градусів більше, або додавати до неї лайм, лимон, заморожені ягоди, – рекомендує дієтологиня. – Ягоди чи фрукти не обов’язково з’їдати, достатньо, щоб вони просто там знаходилися. Тому що вітаміни в ягодах та фруктах знаходяться в іонній формі. І коли така ягідка потрапляє у воду – все віддається воді. При цьому зміниться смак води і вона не буде такою прісною. Також упродовж дня можна пити трав’яний зелений чай. 

  1. Табу на майонез, ставка – на зелень та квашені овочі 

Все залежить від того, де святкуєте Новий рік – у ресторані чи готуватимете страви вдома. В будь-якому випадку старайтесь обирати салати з зеленими листовими овочами (шпинат, броколі, листя салату, капуста, спаржа), заправлені оливковою олією. В жодному разі – не майонезом, наголошує експертка. Хоча чимало святкових страв саме з майонезом, приміром, популярний олів’є. 

Також хорошим рішенням стануть запечені нежирні сорти риби (окунь, щука, лящ, хек, минтай, судак, кефаль) та м’яса (курку, індичку, телятину, кролика). 

– Якщо плануєте готувати святкові страви, замість майонезу можна зробити соус, приміром, зі сметаною, французькою гірчицею, часником плюс сіль, перець, – каже Мар’яна Лебідь. – Також роблять салатні заправки на кефірі, йогурті без наповнювача, можна зробити домашній майонез. Якщо можете уникнути навіть домашнього майонезу – це було б прекрасно. До речі, ковбасу для олів’є можна замінити на відварене куряче м’ясо.

На святковому столі також може бути сирна нарізка, квашені огірки, помідори, капуста, які добре впливають на мікрофлору кишківника. 

– Якщо любите канапки з ікрою, старайтеся замінити звичайний білий хліб на цільнозерновий бездріжджовий, – рекомендує дієтологиня. – Це може бути сухий хлібець з кукурудзяного або рисового пресованого зерна. Зверху змастити маслом, покласти ікру, але вона має бути якісною і без консервантів. 

  1. Головне – не переїсти

Основне правило – не намагатися з’їсти все, що є за столом, а старайтеся продегустувати, наголошує Мар’яна Лебідь.

– Якщо є страва і ви знаєте, що вона не є корисною, чи не є корисною на ніч або ви вже просто багато з’їли, постарайтеся тільки її скуштувати, – каже вона. – Особливо, якщо наступного дня у вас буде можливість ще розпробувати цю страву.  Головне – дотримуватися золотої середини. Адже навіть коли корисно, але забагато, це також нездорово. Стежте за якістю продуктів, які вживаєте. Приміром, не варто їсти печива з маргарину тощо. Також не переїдайте білкової їжі. Тому що вона перетравлюється дуже довго і якщо ви з’їсте великий шматок жирного м’яса, до ранку воно ще не перетравиться. Вночі вашому організму доведеться затрачати енергію для того, щоб перетравити всю цю білкову їжу. Це може негативно відбитися на якості сну.

Якщо людина переїдає, йде навантаження на травну систему. Якщо вона має високі резерви адаптації, то в такому варіанті організм витримає і справиться, пояснює експертка. А якщо в людини якийсь з органів травної системи – з  низьким резервом адаптації, тоді це навантаження може обернутися гастритом, коліками в животі, болями, метеоризмом, закрепами чи навпаки проносом. Як правило, гастроентерологи дуже активно працюють після новорічної ночі та святвечора, тому що люди хочуть всього скуштувати і переїдають. 

  1. Не змішуйте різний алкоголь і фрукти з солодким

Якщо ви вибрали фрукти, хоча фруктоза на вечір не надто корисна, то вже не їжте десерту.  Якщо вибрали десерт, постарайтесь не розмежовувати його фруктами. 

– Я не закликаю нікого їсти солодке наніч. Просто якщо вагаєтесь, що з’їсти, то краще вибрати всього по трохи, ніж все нараз, – зазначає дієтологиня. – До речі, яблуко, зїджене упродовж дня і увечері, – це два зовсім різних яблука з різною користю для організму. 

А також пам’ятайте, яким би не був якісним та дорогим алкоголь, – це навантаження на печінку. Оскільки вона фільтруючий орган, будь-який алкоголь вона сприймає як токсин і її завдання якомога швидше його вивести. – Якщо ви будете пити воду упродовж дня, це допоможе організму швидше впоратися з інтоксикацією організму і вивести алкоголь, – нагадує співрозмовниця. – Також не варто змішувати різні види алкоголю. Якщо його буде мінімум – це прекрасно. Якщо його взагалі не буде – організм ще більше вам подякує. 

***

Мар’яна Лебідь також не радить на другий-третій день після Нового року сідати на “розвантажувальні дієти”. 

– Харчуйтесь нормально, повноцінно. Але якщо відчуваєте, що під час святкового вечора ви переїли, постарайтесь трішки проголодатися, попити більше води, з’їсти щось легке, – каже вона. – Приміром, ненаваристий легкий бульйон чи суп, кефір, йогурт. Тобто наступного дня даємо організму можливість все перетравити і відійти від переїдання.  

Головне фото: Архів Мар’яни Лебідь. 

Перейти до панелі інструментів