Спеціалісти провели в Україні опитування, щоб визначити стан здоров’я громадян. Вони опитали та обстежили майже 8 тисяч громадян, щоб, серед іншого, проаналізувати ситуацію зі шкідливими звичками, руховою активністю та раціоном українців.
В середньому опитані українці викурюють по 15,7 цигарки на день.
Понад третина українців вживають тютюн, а 55,6% – алкоголь.
Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать представлені під час онлайн-презентації результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні.
Так, 33,9% опитаних заявили, що наразі вживають тютюн – курять сигарети, сигари чи трубки (50,3% чоловіків та 16,7% жінок), з них щодня – 83,9%.
За даними дослідження, середній вік, коли починають курити українці, – 17,6 року (серед чоловіків – 17,2 року, серед жінок – 19,3).
При цьому в середньому опитані українці викурюють по 15,7 цигарки на день (чоловіки – 16,9, а жінки – 11,3).
Крім того, результати дослідження свідчать, що вживання тютюну через альтернативні види куріння поширене серед осіб у віці 18-29 років. Зокрема, 18,7% із них курять кальян, 6,6% – електронні сигарети, а 4,7% використовують системи нагрівання тютюну.
Згідно з опитуванням, 55,6% респондентів – 66,1% чоловіків та 44,6% жінок – вживають алкоголь (вживали протягом останніх 30 днів), а 19,7% (29,5% чоловіків, та 9,4% жінок) з них мали досвід вживання великої кількості алкоголю (6 стандартних порцій та більше за один раз протягом останніх 30 днів).
В середньому українці проводять сидячи 235 хвилин на день.
Майже 60% українців мають надмірну вагу, а 24,8% – ожиріння.
Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать представлені під час онлайн-презентації результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні.
За даними дослідження, в Україні 10% осіб мають недостатню фізичну активність (менш як 150 хвилин середньо-інтенсивного навантаження на тиждень, або рівнозначної діяльності), а 73,3% – не займаються високо-інтенсивною фізичною діяльністю.
Крім того, результати опитування свідчать, що середній час на добу, який українці проводять сидячи, – 235 хвилин.
Серед жителів міст цей показник становить 246 хвилин, а сіл – 218 хвилин.
Середній індекс маси тіла, який має становити 25 кг на кв.м, в українців становить 26,8 кг на кв.м.
Так, 59% українців мають надмірну вагу (58% чоловіків та 60,2% жінок), а 24,8% – ожиріння (20,1% чоловіків та 29,8% жінок).
86,9% респондентів вживають понаднормову дозу солі, а 66,4% – менше за рекомендовану порцію фруктів та овочів.
Українці надмірно споживають сіль та вживають замало фруктів та овочів.
Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать представлені під час онлайн-презентації результати дослідження STEPS щодо поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні.
За даними опитування, українці споживають меншу за необхідну щоденну норму фруктів та овочів.
Так, при необхідності у споживанні п’яти порцій фруктів та овочів в середньому опитані вживають 4,2 порції (3,8 порцій – чоловіки та 4,5 порцій – жінки), а менш ніж п’ять порцій у типовий день вживають 66,4% респондентів.
Споживання солі
Крім того, як свідчать результати дослідження, поширеною проблемою серед населення України є надмірне споживання солі. Опитані споживають за добу в середньому близько 12,6 г солі, хоча рекомендоване вживання не більше 5 г.
Згідно з проведеними аналізами, більше ніж 5 г солі на добу вживають 86,9% українців.
Також 66,7% респондентів повідомили, що завжди або часто додають сіль під час приготування їжі, 26,9% – завжди або часто вживають продукти, що піддаються технологічній обробці з високим вмістом солі, 44,9% – завжди або часто додають сіль або солоний соус до їжі.
Водночас 51,5% українців вважають, що вживання великої кількості солі може спричинити проблеми зі здоров’ям.
Як проводилося опитування
Дослідження проводилося Всесвітньою організацією з охорони здоров’я, Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров’я МОЗ України, Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка за підтримки Світового банку.
Перший етап дослідження відбувся у 2019 році. Тоді опитали 7 тис. 700 респондентів віком від 18 до 69 років на всій території України, окрім окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим. Метод дослідження – інтерв’ю віч-на-віч за місцем проживання респондента, а також антропометричні та біохімічні вимірювання, зокрема, аналізи сечі та крові та вимірювання ваги, зросту та ін. Другий етап дослідження тривав протягом 2020 року та полягав в аналізі отриманих даних.