28.03.2024
Місто Новини

“Вмер, не вирісши”: тернополяни критикують організацію і проєкти чергового “Громадського бюджету”

Проблеми із сайтом та мізер справді цікавих проєктів, – так оцінюють цьогорічний “Громадський бюджет” Тернополя жителі міста у фейсбуці.

Нагадаємо, голосування за проєкти почалося 26 жовтня і триватиме до 9 листопада включно. Однак вже зараз тернополяни констатують: голосувати майже немає за що.

“Просто перші 10 великих проєктів (за к-стю голосів) це ремонт шкіл, на малі навіть дивитися не буду, сайт як завжди лежить, ні опису, ні фото не підгружає. Цей проєкт вмер так толком і не вирісши в щось толкове”, – зауважує Andriy Budzinsky.

На офіційній сторінці “Громадського бюджету” у фейсбуці пояснюють: змінилася платформа для голосування.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! ПЛАТФОРМА ДЛЯ ГОЛОСУВАННЯ ОСЬ ЦЯ https://budget.e-dem.ua/6110100000/projects. Також можуть виникати труднощі, якщо ви заходите на стару платформу”, – попереджають там.

Однак користувачі соцмереж не розуміють також, чому проєкти цьогоріч – досить одномантні.

Багато шкіл. Переглянув вчора всі проєкти. Комунальні установи, типу лікарень, дороги ремонтувати будуть”, – пише Ромко Задорожний.
“Минулого року я розважалась в черзі – запитувала людей, за які проєкти вони голосують. Окрім цифр не знали толком нічого. І були в шоці, що я добровільно прийшла. Сумно це все і нечесно. А реально важливі проєкти не допустили навіть на конкурс. Дім ветеранів – не потрібен громаді”, – нарікає Людмила Лукіян.
“Один рік у конкурсі брав участь проєкт щодо природньої системи очищення озера від професора біології, який роками вивчає дану проблему. Не набрав голосів. Більше того, члени поважної комісії ще довго думали, чи потрібно допускати даний проєкт до голосування. Вже другий рік поспіль до конкурсу у Громадському бюджеті допускають лише проєкти, що стосуються благоустрою міста і багато проєктів силами небайдужих городян вже були реалізовані. Совпадєніє ? не думаю. Хто ж там знає про якийсь громадський бюджет, але з’являються спортивні майданчики, дитячі площадки, дворики”, – констатує Алла Ляпандра.

Тим часом на сторінці “Громадського бюджету” у фейсбуці нагадують основні правила голосування. Допис опублікувала речниця міської ради Тернополя Мар’яна Зварич.

– Голосувати можна онлайн (через портал), Приват24, термінали Приватбанку, Монобанк, так і в ЦНАПІ (з паспортом та місцем реєстрації).
– Голосують зареєстровані жителі на території нашої громади, віком від 16 років.
Якщо у вас вибивають наступні помилки:
– Щодо невідповідності місця реєстрації. У такому випадку беріть паспорт і ідіть в ЦНАП. Дані для системи передаються з банківських систем, тому змінювати ваше місце чи вносити корективи не можемо.
Щодо вичерпання ліміту голосів. Це означає, що одна людина може проголосувати лише за один великий та один малий проєкт. І все.
Чому не можу подивитися, хто проголосував за мій проєкт.
Ми спеціально відключили цю функцію, оскільки минулого року було багато скарг. Тому ніхто-ніхто не бачить переліку осіб, які віддали свій голос за той чи інший проєкт”, – попереджають на офіційній сторінці “Громадського бюджету”.
Перейти до панелі інструментів