28.03.2024
Здоров’я Новини

Діарея, нудота, але найгірше – втрата смаку: незвичні симптоми тернополян під час СOVID-19

Підвищена температура тіла, кашель, біль у м’язах, втома, втрата відчуття смаку та нюху – найпоширеніші симптоми коронавірусу. Проте тернополяни, які перенесли СOVID-19, розповідають і про доволі незвичні ознаки – приміром, несприйняття м’яса, спотворення смаку овочів та фруктів.

Причому, такі відчуття зберігалися ще тривалий час після одужання. 

Не відчувала запахів прального порошку і мила

Тернополянка Тетяна (прізвище просила не називати – ред.) перенесла коронавірусну хворобу у вересні, лікувалася амбулаторно. У жінки кілька днів була підвищена температура, згодом обстеження підтвердило пневмонію. 

– Минуло вже більше місяця після одужання, але сказати, що в мене повністю відновився смак і нюх, я не можу, – розповідає жінка. – В мене є парфуми, яких я досі добре не чую. Одні я дуже гостро відчуваю – цитрусові, деревні нотки в парфумах, а є такі, які погано вловлюю. Те саме і зі смаком. Наприклад, сьогодні пила на роботі каву – ну вибачте, це помиї, не можу її пити. А от чай мені нормальний. Смаку м’яса також не відчуваю. Я його їм, але не отримую задоволення, як раніше. Ще я дуже люблю банани, але вони теж зараз не дуже мають смак. 

А тернополянка Соломія Федчишин помітила, що коли хворіла, штучних запахів не відчувала взагалі. 

– Ні прального порошку, ні мила. А наприклад, запах меду чи кави був більш-менш відчутний, хоч і не зовсім чіткий, – зауважує Соломія. – Загалом, я погано почувалася близько 7 днів. Потім самопочуття покращилось, проте ще десь протягом 2-3 тижнів трималося відчуття неприродної слабкості і втоми. Весь час хотілося сісти, прилягти, відпочити.

“Пробуєш нюхати каву в банці  і просто нуль”

Тернополянин Петро (прізвище просив не називати – ред.), який також перехворів у вересні, був здивований, наскільки втратив нюх. 

– Зранку відкриваєш банку з кавою – це запах, який важко не відчути. Пробуєш понюхати – і просто нуль, нічого не відчуваєш, – пригадує чоловік. – Парфумів своїх не чув взагалі, а це теж досить потужний аромат. 

Тернополянин додає, що після одужання ще тривалий час відчував емоційне пригнічення та втрату сил. 

– Хочеш зробити будь-який рух і вже пітнієш, – каже Петро. – Ніби і нічого не турбує, а тільки щось зробив і вже нема сили. 

Батьки тернополянина Олега Синовця, які перенесли хворобу у серпні, теж втратили нюх та смак. 

– Вони їли, але абсолютно нічого не відували, – розповідає чоловік. – А ще у тата перед хворобою кололо під лопаткою. Він спершу думав, може нерв защемило. Ходив до лікаря, йому кололи анальгін і його попускало. Аж потім зробив комп’ютерну томографію і виявилося – пневмонія, а також позитивний результат ПЛР-тесту.

У одних діарея, у інших нудота, головні болі

За словами медичного директора з надання первинної медичної допомоги КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Надії Боднар, COVID-19 проявляється різними симптомами. Найпоширеніший – підвищена температура, яка також є не у всіх пацієнтів. А також виражена загальна слабкість. Решту проявів хвороби можуть бути найрізноманітнішими. 

– Втрата смаку і нюху спостерігається не у всіх пацієнтів, – зазначає медик. – Є багато таких, які прислухаються до себе, принюхуються, пробують щось на смак і все у них добре, але COVID також підтверджений. Тобто якоїсь однієї ознаки, яка б 100% вказувала про цю хворобу, немає.

В когось коронавірус проявляється проносами,  болями в шлунку, в когось – нудотою і блювотою, в когось – вираженими головними болями. Хтось втрачає смак і нюх, хтось взагалі безсимптомний і позитивний результат ПЛР-тесту стає для нього несподіванкою. Якогось одного признаку, який би говорив: так, це точно COVID – такого немає. 

Це вірус, а будь який-вірус  вражає всі органи і системи, в тому числі нервову систему, продовжує Надія Боднар. У когось мішенню стають легені, а в когось – кишківник, а в когось головний мозок, який також відчуває вплив вірусу. Тобто вірус робить свою згубну справу. 

– На початку пандемії у мене була пацієнтка, в якої була класична ангіна. А зробили тест, і – позитивний результат, – пригадує лікарка. – У жінки була підвищена температура, болі при ковтанні. Вона напередодні змокла, змерзла, намочила ноги. З її слів, у неї завжди буває ангіна після подібного. А з’ясувалося, що це СOVID. Можливо, у пацієнтки паралельно була ангіна, а протікання коронавірусної хвороби було безсимптомне. Тому що на четвертий день лікування вона вже почувалася значно краще в плані ангіни, а з коронавірусом лікувалася більше трьох тижнів.  

До слова, Національна служба охорони здоров’я Великої Британії офіційно визнала існування “довготривалого ковіду” (Long COVID), пише “Українська правда”. Це означає, що симптоми вірусу можуть зберігатися ще кілька тижнів поспіль, а також довгостроково впливати на організм. У відомстві уже розробляють рекомендації для медиків, як лікувати такий стан.

Читайте також: “Від кількох сотень до 10 тисяч гривень”: скільки коштує тернополянам позбутися коронавірусу і кого лікують безкоштовно.

Перейти до панелі інструментів