26.04.2024
Новини

Через COVID-19 пробне ЗНО буде лише з одного предмету, уже розпочато реєстрацію

Реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) триватиме з 5 по 19 січня 2021 року, а складатимуть його в один день — 10 квітня 2021 року, пише “Громадське”. Про це повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.

Зареєструватися на пробне ЗНО можна буде на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти. Ось тут ви можете глянути, на якому саме.

Через епідеміологічні загрози, пов’язані з епідемією коронавірусу, УЦОЯО вирішив дозволити складати пробне ЗНО лише з одного з предметів (а не двох, як було раніше). Поки що відомство не уточнює, в якому саме форматі його складатимуть; втім, схоже, йдеться про складання в закладах освіти.

Нагадаємо, цьогоріч пробне ЗНО заборонили складати в закладах освіти — натомість завдання учасники й учасниці виконували дистанційно, а відповіді завантажували на свою інформаційну сторінку. Кошти за проведення пробного ЗНО учасникам також повернули.

В УЦОЯО додадуть, що у 2021 році учасники й учасниці пробного ЗНО також зможуть завантажити тестові зошити з інших предметів і самостійно перевірити свої знання: для цього відповіді вони зможуть завантажити на спеціальний сервіс, де результати мають бути вже до 16 квітня 2021 року.

А що відомо про основну сесію ЗНО в 2021 році?

Поки не дуже багато. Орієнтовні дати проведення сесії ЗНО у 2021 році — з 21 травня до 16 липня, розповідала заступниця директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко. Абітурієнтам також дозволять складати ЗНО із п’яти предметів (раніше було чотири).

Крім того, цьогорічні випускники обов’язково складатимуть Державну підсумкову атестацію з математики у формі ЗНО. Тести розподілять за рівнем стандарту та за профільним рівнем, тобто другий — складніший.

Нововведення стосуватимуться і ЗНО з української мови та літератури. Його поділять на два окремі тести: один — суто з української мови — буде обов’язковим для більшості вступників, а інший — із мови та літератури — для вступників на окремі гуманітарні спеціальності.

Таке рішення МОН розкритикували українські письменники, громадські діячі й уповноважений із питань захисту української мови Тарас Кремінь. Вони вважають, що українська література має бути обов’язково присутньою в усіх варіантах ЗНО.

Перейти до панелі інструментів