20.04.2024
Місто Новини

COVID виявляють і у вчителів, і в учнів: як працюють тернопільські школи у “помаранчевій” зоні

У Тернополі COVID виявляють і у вчителів, і в школярів. Однак це не носить загрозливого характеру. Йдеться про одиничні випадки. Про це Терміново повідомила  начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк. 

Від сьогодні, 21 вересня, Тернопіль у “помаранчевій” зоні, що означає повноцінну роботу закладів освіти з дотриманням карантинних правил. Проте зважаючи на те, що у місті ще багато хворих із СOVID-19, школи продовжують вчитися в режимі змішаної форми навчання.

– Класи поділені на групи і відвідують школи через день, – зазначає головна освітянка міста. – Станом на п’ятницю, 18 вересня, у Тернополі було закрито шість класів, але кожен день ситуація змінюється. Наприклад, захворіла вчителька початкової школи на COVID – закриваємо клас. Є хворі і серед школярів, але буквально одиниці. 

На канікулах наразі перебуває лише школа-ліцей №6. Там від сьогодні відновили навчання тільки у початкових класах, зауважила Ольга Похиляк. Зважаючи на те, що ще багато вчителів середньої школи з предметів різних профілів на лікарняному. 

Школа-ліцей №6 пішла на канікули ще з 7 вересня, оскільки в кількох вчителів виявили COVID. Як повідомляв тоді директор школи Олександр Остапчук,  захворіли 16 працівників. У чотирьох COVID, у інших запалення легень і температура.

Нагадаємо, з 7 вересня Тернопіль потрапив у “червону” зону, однак навчання у школах, згідно з тодішніми вимогами Кабміну, не припинили. Відтак поліцейські прийшли у кожну школу та дитсадок та склали на їхніх керівників адмінпротоколи за порушення карантинних обмежень. Наслідком можуть стати чималі штрафи (від 34 тис. до 170 тис. грн), які мають накласти суди. Про все це видання Терміново писало у розслідуванні “Освітній переполох: у Тернополі заручниками протистояння місцевої і центральної влади стали директори шкіл”.

Чи платитимуть штраф за порушення карантинних обмежень директори тернопільських шкіл та завідувачі дитсадків, наразі невідомо. Розгляду адмінпротоколів у судах ще не було. Слухання, які мали відбутися минулого тижня, перенесли, повідомила Ольга Похиляк.

– Суди перенесені на кінець вересня, кожна школа, як окрема юридична особа, має свою дату та окремого суддю, – каже вона. 

За словами посадовиці, інтереси директорів шкіл та завідувачів дитсадків захищають юристи управління освіти та міськради, а також адвокатська контора. 

– Працює адвокатська контора, з якою ми уклали договір, будемо захищати, – зазначає Ольга Похиляк. – Ми нічого не порушували. Є законне рішення сесії і штабу по боротьбі з коронавірусом, де було чітко вказано забезпечити функціонування повноцінного навчання всіх закладів освіти.

Послуги адвокатів, за словами Похиляк, профінансує міськрада. Директори нічого платити не будуть, запевнила посадовиця.

Як повідомили у відділі комунікації поліції в Тернопільські області, у період “червоної” зони на директорів тернопільських шкіл складено 31 адмінпротокол, ще 21 – на завідувачів дитсадків. Матеріали направлені до суду. 

До слова, після тернопільського демаршу уряд дозволив роботу шкіл і дитсадків у “червоній” зоні

Перейти до панелі інструментів