25.04.2024
Новини Суди

Суд виніс вирок у справі Ващенка. Вдова вбитого активіста налаштована боротися далі

Вирок у справі вбивства кременецького активіста Віталія Ващенка винесла колегія суддів Тернопільського міськрайонного суду 3 липня. Обвинувачених у вбивстві активіста засудили на 8, 10, 13 і 13, 6 років позбавлення волі.

Присутнім на винесенні вироку був лише підозрюваний в організації вбивства Олександр Закутній. Двоє виконавців – Максим Кондратенко, Олексій Цимбалюк та пособник Станіслав Бабенко не виявили бажання бути в судовій залі і слухали все з СІЗО через відеозв’язок. Головуючий суддя Сергій Кунцьо  зачитував вирок понад 2 години. Загалом судова тяганина у справі вбивства Віталія Ващенка триває вже три роки. 

Нагадаємо, громадського активіста, члена ГО «Народна рада», депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка 26 травня 2016 року побили кийками, завдавши важких травм, від яких він помер. Сиротами залишились двоє синів.

Віталія Ващенка побили 26 травня 2016 року. За три години від отриманих тілесних ушкоджень чоловік помер у реанімації (фото: svoboda.te.ua)

2 квітня 2018 року Зборівський районний суд засудив Олександра Закутнього та Максима Кондратенка на 14 років позбавлення волі. Олексія Цимбалюка – на 13, Станіслава Бабенка – на 4. Проте апеляційний суд скасував вирок і повернув на новий розгляд. Під час судових дебатів прокурор та дружина Віталія Ващенка просили суд найвищої міри покарання для обвинувачених  – довічного позбавлення волі. Проте цього не сталося. 

Олександру Закутньому суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі на 10 років за вчинення злочину передбаченого ч.3 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України – організація умисного тяжкого тілесного ушкодження, тобто умисного тілесного ушкодження, небезпечного для життя в момент заподіяння, вчинене групою осіб на замовлення.

Головуючий суддя Сергій Кунцьо  зачитував вирок 3 липня понад 2 години (фото: Євгенія Цебрій)

Сергія Бабенка засуджено за ч.5 ст. 27 ч.2 ст. 121 КК України – пособництво в умисному тяжкому тілесному ушкодженню, тобто умисному тілесному ушкодженню, небезпечному для життя в момент заподіяння, вчиненому групою осіб на замовлення та призначено покарання у виді 8 років і 6 місяців позбавлення волі.

Олексія Цимбалюка – за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення; та призначено покарання у виді 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

Максима Кондратенка – за п.п. 6, 11, 12 ч.2 ст. 115 КК України – умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, вчинене за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів, на замовлення; та призначено покарання у виді 13 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

– Всі обвинувачені на даний час перебувають під вартою. Строк тримання під вартою вироком суду продовжено до 2 вересня 2020 року. Тобто поки вирок не набере законної сили, вони перебуватимуть в ізоляторі,  – коментує суддя-спікер Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька. – Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту його проголошення. 

Також суд вирішив питання щодо цивільних  позовів у цьому провадженні, продовжує суддя-спікер. Зокрема, на користь потерпілої Наталії Ващенко буде стягнуто з засуджених Закутнього, Цимбалюка і Кондратенка по 600 тис. грн, з Бабенка – 300 тис. грн.

Присутнім на винесенні вироку був лише підозрюваний в організації вбивства Олександр Закутній. Двоє виконавців – Максим Кондратенко, Олексій Цимбалюк та пособник Станіслав Бабенко слухали все з СІЗО через відеозв’язок (фото: Євгенія Цебрій)

Вдова активіста Наталія Ващенко рішенням суду не задоволена і збирається подавати апеляцію.

– Я просила найвищу міру покарання по 115 статті – довічне ув’язнення. Хоча б виконавцям та організатору, – каже вона. – Суд вирішив інакше і коментувати дії суду не в моїй компетенції. Думаю, що апеляцію подасть і прокуратура, оскільки у нас  була спільна позиція. 

Зауважимо, що замовник вбивства Віталія Ващенка досі не встановлений. Проте, як повідомила Наталія Ващенко, зрушення у цій справі є. 

– Щодо замовника відкрите кримінальне провадження, є напрацювання і я вірю, що ця справа також скоро буде в суді, – говорить вдова. 

За словами Наталі Ващенко, у справі вбивства її чоловіка загалом відбулося близько 100 судових слухано, включно з тими, що провели в Зборівському районному суді та Тернопільському апеляційному. Також вона звертає увагу на те, що дехто з підсудних вже скоро може вийти на волю, тому вони що були затримані, коли ще діяв закон Савченко. Відтак один день перебування під вартою в СІЗО їм зараховується за два дні позбавлення волі при обчисленні судом строку покарання. Жінка запевняє, що боротьба за справедливість триватиме і надалі. 

Головне фото: Євгенія Цебрій

 

Перейти до панелі інструментів