26.04.2024
Новини

Бейбі-бокси на Тернопільщині досі не видають: чому і коли на них можна чекати

У травні у тернопільських пологових будинках припинили видачу “пакунків малюка”. Як виявилося, угода на їх постачання, укладена Департаментом соціального захисту населення Тернопільської ОДА, діяла лише до березня включно.

Як пояснив Терміново директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський, розпочати тендерні процедури до того, як завершиться дія угоди та закінчаться бейбі-бокси, не можна було, оскільки чекали на виділення коштів Кабміном та на відповідну постанову. Також час займає і проведення тендерних процедур. Тому так склалося, що два місяці батьки новонароджених пакунки для малюків не отримували.

Загалом з 1 січня 2019 року до березня 2020 року бейбі-бокси отримали в області 8 тисяч 660 матусь породіль. Нову партію пакунків очікують наприкінці липня. 

Згідно із Постановою Кабміну, в разі відсутності бейбі-боксу у закладі охорони здоров’я, заяву про його видачу породіллі можуть подати до місцевих структурних підрозділів з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування впродовж 60 днів від дати народження дитини.

У пологових будинках закладів охорони здоров’я видається довідка про неотримання пакунку, яка подається разом із заявою до управління соціального захисту за місцем проживання. Станом на 20 травня цього року в місцевих управліннях уже була 131 заява для отримання “пакунків”. 

Водночас, у зв’язку із карантинними обмеженнями, управління соціальної політики Тернопільської міської ради приймає такі заяви за телефонами гарячої лінії: (0352)23-66-04 та (068)921-66-47.

За словами Боярського, таке вже було, що через певні юридичні нюанси бейбі-бокси не були вчасно доставлені, то матері отримували їх трішки пізніше через управління соцзахисту. Як зазначає Вадим Боярський, у пакунку малюка одяг до 74 розміру, тобто, якщо мами отримають їх на місяць пізніше, то речі все одно підійдуть. 

Як зауважують матері, бодіки та повзунки навіть найменших розмірів – все одно на виріст, хача багато залежить і від ваги та зросту новонародженого. А загалом, вміст “пакунків” багатьох мам радує. У ньому, окрім дитячого одягу, є підгузки 1 та 2 розміру, дитяче мило, крем, рушник із капюшоном для купання, іграшки, дитячий розвиваючий килимок, одіялко, матрасик та багато іншого. Є корисне і для мама: засоби особистої гігієни, крем та ін. Саму ж коробку можна використовувати для зберігання дитячих іграшок. Або ж, як зазначено у списку речей, який у дають на підпис породіллі разом із боксом, коробка може служити колискою для немовляти.

 

Перейти до панелі інструментів