25.04.2024
Новини

Через коронавірус Тернопільську лікарню швидкої допомоги хочуть перетворити у шпиталь

Рішення про перепрофілювання лікарні швидкої допомоги у шпиталь прийняли на засіданні міського оперативного штабу. Пов’язано це із ускладненою епідемічною ситуацією в області.

Через ріст захворюваності, у лікувальних закладах Тернополя побільшало пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Наразі у міських лікарнях заповнено більше половини місць, передбачених для лікування хворих з COVID-19.

На засіданні штабу начальник міського відділу охорони здоров’я Василь Даньчак. зазначив, що впродовж двох тижнів у Тернополі щодня реєструють випадки коронавірусу і не в малій кількості — від 8 до 15. 

– Ми маємо щоденне зростання рівня захворюваності, на відміну від ситуації на початку карантину. Всього за тиждень у місті підтверджено 64 нових випадків. Враховуючи, що завантаженість ліжкомісць у лікарні швидкої допомоги була понад 50%, пропонується доручити директору лікарні забезпечити заходи з підготовки переведення лікарні швидкої допомоги на шпиталь з надання медичної допомоги хворим з COVID-19. Також пропонуємо по всіх наших лікувальних закладах обмежити планову шпиталізацію, – сказав Даньчак.

За його словами, лікувальні установи міста, зокрема шпитальні бази, які надають допомогу хворим з COVID-19, забезпечені в повному обсязі засобами індивідуального захисту на три місяці. Серед тернопільських медиків захворів один лікар і дві медичні сестри.

Директор Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський розповів Терміново, що лікарня до перепрофілювання готова, але наразі цього не робитимуть.

– Визначено алгоритм дій на випадок, якщо лікарню доведеться переформувати на профільну по лікуванню хворих на COVID, – окреслив ситуацію головний лікар. – Чітко прописана кожна дія, куди і якого профілю будуть перевезенні пацієнти для надання медичної допомоги. Але на сьогоднішній день реальна ситуація складається таким чином, що, незважаючи на те, що у місті лише сьогодні зафіксовано 30 нових випадків, кількість хворих у інфекційному відділенні почала зменшуватися. 

Тому питання реорганізації під монопрофільний заклад відтерміновується на невизначений період. За словами заступниці начальника відділу охорони здоров`я Тернопільської міськради Ольги Ярмоленко, як тільки кількість хворих на COVID буде більше сорока, тоді звільнять всі відділення лікарні швидкої допомоги. Пацієнтів, які будуть у медзакладі на момент перепрофілювання, переведуть в інші медзаклади, а в лікарні швидкої допомоги прийматимуть лише хворих на коронавірус. 

Якщо ж лікарню таки перепрофілюють під шпиталь, то пацієнтів швидкої доставлятимуть у відділення інших міських лікарень.

 

Перейти до панелі інструментів