18.04.2024
Місто Новини

Рятувальників Тернополя попросили виловити змій в парку “Топільче”

Керівництво об’єднання парків Тернополя звернулося до рятувальників з проханням виловити змій у парках міста. Приводом для цього звернення стало відео, яке днями виклав у YouTube тернополянин Олександр.

На кадрах видно, як одна рептилія плаває у воді, інша – гріється на сонці. Чоловік закликає тернополян, які планують прогулюватись у парку “Топільче”, бути обережними.

 У коментарях до відео користувачі пишуть, що у воді швидше всього плаває вуж, який не є отруйним. А от на березі може бути гадюка. 

У КП “Об`єднання парків культури і відпочинку Тернополя” кажуть, що до них наразі зі скаргами щодо змій ніхто не звертався. Про плазунів у парку “Топільче” тут дізналися з інтернету.

– Ми бачили це відео, де чоловік зняв змію, яка плавала в озерці в парку “Топільче”, – каже начальник об’єднання парків Микола Лесів. – Проте на сьогодні в парках відсутні такі спеціалісти, які б ловили змій. У нас є тільки різноробочі і двірники. Тому ми звернулися в управління ДСНС і чекаємо їхніх спеціалістів, щоб вони виловили змій і забрали їх.

До слова, плазунів, які активізувалися у парку “Топільче”, бачили тернополяни в такий же час і минулого року. 

Як пояснює  доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедрою загальної біології Тернопільського педуніверситету Василь Грубінко, опади, висока вологість та тепло сприяють розмноженню змій.

 – Популяція змій у нашій області росте останніх 5-7 років. По-перше зими були теплі, по друге – зменшення кількості хімічних препаратів на полях, а також є корми – достатньо жуків, гризунів. А зміям головне, щоб було тепло і було що їсти, – каже він.

За словами Грубінка, у Тернополі водяться вужі, але часом трапляється і гадюка звичайна. 

– Вона отруйна, як мінімум її укус може викликати алергію, максимум – якщо це хвора людина або дитина, — можливий анафілактичний шок, – говорить професор. – Тому одразу треба звертатись до медиків. І не стільки небезпечна отрута, скільки змії можуть занести зубами небезпечні мікроорганізми, адже живляться щурами, мишами. Укус глибокий і отрута швидко розповсюджується про кровоносній системі. 

Вужі, додає професор, не є отруйними, але несуть небезпеку. Якщо їх роздратувати, можуть вкусити. і занести інфекцію зубами. 

– Тому краще, щоб вуж не кусав, – наголошує науковець. — Ігратися з ним нема потреби. Не раз бачив як діти  у парках у банках їх носять. Не треба такого робити. 

У Тернопільській області водиться гадюка звичайна, три види вужів – серед них звичайний і водяний, додає Василь Грубінко. Часом трапляється мідянка – на Бережанщині та Монастирищині. Є карпатський удавчик, але на Тернопільщині він зустрічається дуже рідко. 

– Змій не  можна чіпати, не варто ними гратися чи намагатися вбити, – наголошує науковець. – У плазуна з’являється захисна реакція і він може вкусити. Побачили змію, не чіпайте її  і вона втече.

Якщо ви побачили у парку плазуна, звертайтесь на лінію “101”, радить начальник відділу агітаційно-пропагандиської роботи центру забезпечення діяльності управління ДСНС України у Тернопільській області Сергій Данілін. 

– Виїде наш підрозділ, який знає як поводитися в таких випадках, – каже він. – Наші працівники ловлять змій та вивозять їх у природні екосистеми. 

За словами Даніліна, цього року звернень від громадян з приводу плазунів до рятувальників ще не надходило. 

Фото: portal.lviv.ua

Перейти до панелі інструментів