26.04.2024
Новини

На Тернопільщині рівень колективного імунітету від коронавірусу медики досліджують навмання

Тестування методом імуноферментного аналізу на Тернопільщині почали 27 травня. Результати цих тестів мають допомогти у визначенні колективного імунітету в області.

Терміново намагалося розібратися, скільки саме людей мають протестувати на Тернопільщині, щоб можна було робити конкретні висновки про рівень колективного імунітету. На жаль, відповіді на це питання від головної санітарної лікарки області Оксани Чайчук ми так і не отримали.

При цьому вона запевнила, що є затверджений алгоритм тестування, зокрема визначено категорії людей, яких тестуватимуть в першу чергу. До цієї категорії входять  працівники прикордонної служби, Нацгвардії, Нацполіції та медики, які контактують їх хворими на коронавірус. 

Під час тестів в лабораторії визначають наявність антитіл: імуноглобуліну м (гостра стадія захворювання) та  імуноглобулін g (люди, які перехворіли і мають певний рівень імунітету).

Показники імуноглобуліну g, за словами лікарки, дадуть можливість визначити рівень колективного імунітету. 

– Завдяки тестуванням ми знатимемо, який прошарок людей здобув імунітет і з чим ми йдемо в другу хвилю COVID, на скільки захищені, – пояснює Оксана Чайчук. – Щодо того, яким має бути показник імуноглобуліну g в населення, щоб визначити рівень колективного імунітету, то поки що я не можу цього прокоментувати, бо ми зробили надто мало тестів. Коли в нас буде кількість показників такою, яку ми зможемо аналізувати, тоді я зможу коментувати.

Який відсоток жителів області необхідно протестувати для того, щоб вималювалася повна картина і була можливість робити необхідні висновки, Чайчук повідомити не змогла.  

Згідно даних обласного лабораторного центру, за попередню добу провели тестування 85 осіб методом ІФА. У 10 осіб виявлені антитіла до класу Ig G до вірусу SARS-CoV-2. Ці люди вже хворіли на коронавірус.

У МОЗ уже зазначали, що колективний імунітет повинен бути у 90% населення країни, щоб інфекція не несла серйозних ризиків для держави. 

– Зрозуміло, що у нас немає такої кількості людей з імунітетом, адже він з’являється тільки після того, як людина перехворіла, – зауважив міністр Максим Степанов під час одного із брифінгів у квітні.

Фото: Укрінформ

Перейти до панелі інструментів