24.04.2024
Здоров’я Новини

“Я міг і не знати, що інфікований”. Міський голова Монастириськ розповів, як переносить COVID -19

“Складно бути на передовій і залишитися повністю неушкодженим. Щойно лабораторний аналіз підтвердив в мене позитивний результат на COVID -19”, – написав голова Монастириської ОТГ на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук” 31 березня. Також повідомив, що останній місяць почувався добре, жодного разу не було ні підвищеної температури, ні інших симптомів.

Відтоді минуло вже два тижні. Про те як сьогодні почувається Андрій Старух, як переніс COVID -19, чим займався на самоізоляції, він розповів журналістці “Терміново”. 

– Принцип, що немає здорових, є тільки необстежені, підтверджено, – каже пан Старух. – Якби не лікарі, я б не знав, що інфікований. Жодних симптомів практично не відчував. Температура була переважно понижена, в середньому 35 градусів.

Міг інфікуватися де завгодно…

Міський голова розповідає, що тоді 31 березня позапланово пройшов ПЛР-тест. 

– Лікар каже: “Ти багато між людьми, тобі не завадило б перевіритися”. І тут позитивний результат…, – пригадує пан Старух. – Я міг інфікуватися де завгодно, – біля банкомату чи за ручку десь взятися, я і з лікарями контактував, які були інфіковані.

Нагадаємо, що пан Старух разом зі своїм заступником брали участь у резонансному похованні 68-річного жителя села Ковалівка, про яке писали багато ЗМІ. Нагадаємо, родичі покійного скаржились, що залишились наодинці з проблемою, коли довелося забирати тіло з лікарні. Там їм віддали тіло в мішку і закрили двері, не було кому допомогти завантажити труну в бус. А коли приїхали додому, не було кому поховати – місцевий священник перебував на самоізоляції, а люди боялися прийти. Відтак, допомагали сільський староста, голова Монастириської ОТГ та його заступник. 

– Ми громада, у нас крім міста ще купа сіл. І до мене телефонують і до заступника. За цей день було 10 дзвінків через різні технічні питання з приводу поховань. З’явилася інформація, що везуть покійного і що треба його поховати, – пригадує Андрій Старух. – Трактор комунальної установи викопав яму. Треба було трохи поправити краї, опустити труну та закопати яму. Виявилось, що не вистачає людей. Всі боялися. Розумієте, труна не випромінює хворобу, як радіація. Але розведена паніка і страх. Ми із моїм заступником приїхали, привезли засоби захисту, – рукавиці і маски. Бачимо людей мало, винесли труну з машини. Поклали біля могили, помолилися з рідними, опустили і закопали. Було пізно, на вулиці вже смеркало. Поховання – це останнє місце, де я міг інфікуватися. Там були найбільші заходи безпеки, уважність. Якщо тіло ізольоване в труні, все змито дезрозчинами, це неможливо. Там була надмірна безпека, тому ні…

Робота, книги, руханка

Андрій Старух перебуває на самоізоляції вдома, проживає у приватному будинку. Його сім’я також здавала тест, результат негативний. Дружина і син вони здорові.

– Як я проводив самоізоляцію? Телефону у мене ніхто не забрав. Вайбер електронна пошта, месенджер… Керую міськими справами дистанційно, – каже він. – А ще книжки читаю, роблю руханку. Почав читати Платона “Державу”, але зараз взявся за іншу книгу. Перечитую “Зброя, мікроби і сталь. Витоки нерівностей між народами”  (автор Джаред Даймонд – прим. ред). Там є багато про епідемії. Читав її рік тому і тепер вирішив перечитати. Я книгофіл, у мене велика бібліотека.

Чи важко керувати містом дистанційно? Не те, що неможливо, але важче, є незручності, зауважує Андрій Старух. Він описує свій день на карантині: 

– Прокинувся, поміряв температуру, побачив, що понижена, п’ю каву, далі  телефоную до заступника, керівника комунальної установи, начальників відділів, до інших міських голів, а також спілкування з журналістами, волонтерами, підприємцями, лікарями в силу різних питань. 

Міськрада не сама 

Заступник міського голови Андрій Гладиш також на самоізоляції. У нього підтвердився COVID-19.

– Ми здавали аналіз в один день, у нього спочатку був негативний результат. Але були сумніви,  медики виришили перевірити і зробили повторний тест, він виявився позитивним, – розповідає Андрій Старух. – У Андрія Гладиша все як в мене, симптомів хвороби немає. Якби не лікарі, він нічого не знав би… У мене не було кашлю, ні температури, була трохи втома, але я це списував на додаткове навантаженні, бо все ж епідемія.  

Хоч мер і його заступник на самоізоляції, міськрада не сама, продовжує Андрій Старух. 

– Є секретар ради, є секретар виконкому, начальники відділів, директор комунального підприємства, все працює, я постійно на зв’язку, – каже він. – Робота впорядкована, багато рішень приймають нормально, правильно і нема за що переживати.

15 квітня Андрій Старух здав ПЛР тест і очікує на результат. 

– Потім треба здати повторно і аж тоді до людей пускають. З початку наступного тижня вже знатиму здоровий чи ні, – каже він. 

Андрій Старух наразі єдини міський голова в Україні, в кого підтверджений COVID-19. Каже, за період самоізоляції станом його здоров’я  постійно цікавились колеги з інших міст. 

– Телефонували голови громад, міські голови, їх заступники, – розповідає мер. – А також – мер Києва Віталій Кличко. Він голова асоціації міст України. Це було б дивно, якби він не зателефонував. Звичайно, що мені приємно було. Я в дитинстві займався боксом, в мене висіли його плакати. 

Самоізоляція дає результат

Ситуація з коронавірусом у Монастириськах потрохи стабілізовується, продовжує голова громади. 

– Приріст є, але невисокий. Є багато міст, які мають вищий показник, негативну тенденцію до зростання, – каже він. – Тут важливе питання самоізоляції, – менше контактів – менша захворюваність, якщо в голові є розуміння цього, це дає результат. В нас все відбулося швидше, коли почали хворіти знайомі, знайомі знайомих. Громади у нас маленькі, це не порівняти з Чортковом чи Тернополем, тут всі всіх знають, хтось комусь родич або родич знайомого. Якщо хтось захворів – це додаткова мотивація залишатись вдома. Спочатку багатьох доводилося заспокоювати, зараз менше. Багато хто вже перехворів , в декого як у мене, вже формально строки вийшли, потрібні лише додаткові перевірки і можна приступати до роботи. 

Напередодні Великодня Андрій Старух бажає усім здоров’я та закликає підтримувати один одного, любити ближніх, приділяти більше уваги дітям і старшим під час карантину, а також дотримуватися особистої і інформаційно гігієни. 

– На коронавірус не закриєш очі, як на війну, яка далеко від нас, і від неї можна втекти десь на заробітки або відкупитись. А тут розуміють, що не відкупишся, ні хитрість, ні гроші, –  ніщо не допоможе…, – підсумовує Андрій Старух і закликає усіх берегти себе. 

Читайте також: У епіцентрі коронавірусу. Як зараз живуть люди у Монастириському районі

Оновлено: Увечері, 18 квітня, Андрій Старух на своїй сторінці у соцмережі “Фейсбук” повідомив, що здоровий, – повторний тест на COVID-19 – негативний. Вже 22 квітня міський голова Монастириськ приступив до роботи.

Довідка

160 інфікованих коронавірусом виявлено в Монастириському районі станом на 17.00 16 квітня. 

З них 81 – у Монастириськах. Серед інфікованих 43 медики (11-лікарі, 32 – медсестри та фельдшери), 7 – діти, 12 – держслужбовці, 3-поліцейські, 3- вчителі, по 1 – священник, завдитсадком, рятувальник, голова ОТГ, сільський.староста. Всього обстежено в районіі – 853 людини (в т.ч. 243 медики). У Монастириському шпиталі 35 хворих (1 – важкий стан, 20 – середній, 14 – легкий). У Тернопільській лікарні – 3 людей (стан середній). 107 інфікованих на самоізоляції (в них легка безсимптомна форма). Одужали 13 людей (в т.ч. 3 – лікарі, 7 – медсестри).

За інф. Монастириського штабу

Перейти до панелі інструментів