30.03.2024
Аналітика Новини

На Тернопільщині досі немає інструкції, як ховати померлих від коронавірусу. Як це роблять за кордоном?

На Тернопільщині ще не розроблений механізм поховання померлих від коронавірусу. Наразі перевезенням тіла з лікарні та похованням займаються родичі.

Зокрема, про такий випадок 26 березня  під час брифінгу з керівниками обласних управлінь охорони здоров’я, Нацполіції та ДСНС повідомив тернопільський журналіст.

Покійного з лікарні забирали родичі

Нагадаємо, на Тернопільщині 25 березня помер пацієнт із коронавірусом. Це 68-річний житель села Ковалівка Монастириського району. Він перебував на лікуванні у інфекційному відділенні Тернопільської міської лікарні швидкої допомоги.

Зі слів журналіста, похованням цього чоловіка займалися родичі, – вони самі виносили з лікарняного блоку пакет з тілом, купували труну, доставляли її в район на власному транспорті, копали могилу та ховали уночі.

Як має відбуватися евакуація і поховання тіла та хто це має робити?

– Питання поховання – це не до охорони здоров’я, – прокоментував  начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук. – На превеликий жаль, людина померла… Було доручення голови облдержадміністрації, що це відповідальність на головах райдержадміністрацій і райрад. Тому думаю, в даній ситуації голова райдержадміністрації розбереться, чому так сталося і прийме рішення.

Інструкція має бути з дня на день

Поховання – це компетенція органів місцевого самоврядування у випадку, якщо цього не робить родина, зауважив начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол.

– Щоб максимально убезпечити розповсюдження вірусу, надається відповідне упакування, що й було зроблено, – каже він. – Цей пакет був чистий, родина мала право його забрати, якщо вирішили забирати самі. Якщо б вони не мали можливості забрати, то орган місцевого самоврядування, а саме селищний чи міський голова організовують транспорт і людей, які б це проводили.

Пан Богомол також повідомив, що наразі немає інструкції поховання померлих від коронавірусу.

– Цей випадок у нас стався перший,  ми звернулися офіційно в Міністерство охорони здоров’я про розроблення інструкції поховання таких хворих, – каже він. – На останній нараді нас повідомляли, що ця інструкція розробляється. Вона справді має бути. День-два вона буде, і ми одразу  її оприлюднимо. У даному випадку робилися заходи без будь-яких нормативних актів для того, щоб мінімізувати поширення хвороби. Спробуйте зараз знайти сторонніх людей, на яких покладалися б ці функції, щоб вони перевозили тіло. Зрозуміло, що це робить родина і кожна людина зараз достатньо проінформована про те, що для цього треба. Потрібні рукавиці, маска, окуляри. Ці речі можна купити.

Водночас на питання, чи є загроза поширеня інфекції від померлого, Володимир Богайчук відповів: звичайно, що є…

Мають бути обмеження

Ми дослідили, як ховають померлих від коронавірусу в Україні та за кордоном.

Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує особливих правил для заховання померлих від COVID-19, але Міністерство охорони здоров’я розробило свою інструкцію. Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко під час онлайн-брифінгу Міністерства охорони здоров’я, пише «Українська правда». За його словами, ця інструкція розповість, що робити на кожному етапі поховання, щоб не допустити інфікування. Проте документ МОЗ поки не оприлюднило.

– Найбільший ризик в похованні мають ритуальні обряди. Велике скупчення людей, прощальні поцілунки, це все ті точки ризику, які треба унеможливити і запобігти, – каже Віктор Ляшко. – Тому ми вимушені вам рекомендувати зменшити час і кількість людей, які проводжають людину в останній шлях при коронавірусній хворобі, оскільки тут є можливість недотримання правил карантину, який забороняє сьогодні ритуальні обряди.

У протоколі Спеціальної комісії з ліквідації надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації йдеться про те, проводити поховання померлих від коронавірусу жителів столиці рекомендується в патологоанатомічних мішках. Це рішення комісія затвердила на засіданні 23 березня.

Ховають без рідних

Світ сколихнули новини про поховання померлих від коронавірусу в Італії. Тут покійних ховають в лікарняній робі, без родичів та відспівування, пише ВВС. У нинішній безпрецедентній ситуації функції родичів, друзів і священника несподівано лягли на трунарів, адже у момент смерті людини її найближчі, зазвичай, самі перебувають на карантині. Індустрія поховальних послуг в Італії працює без перепочинку, кількість жертв Covid-19 обчислюється сотнями на добу. Крематорії переповнені трунами.

Коли помирає близька людина, попрощатися з нею – найважливіше для кожного з нас. Але коронавірус вкрав у італійців навіть цю можливість.

Пандемія вбиває двічі, – каже Андреа Черато, працівник компанії з ритуальних послуг у Мілані. – Спочатку вона змушує помирати в ізоляції, а потім не дозволяє провести людину в останню путь. Вбиті горем родини не можуть з цим змиритися.

Багато жертв Covid-19 вмирають в ізольованих лікарняних боксах, куди не пускають ані рідних, ані друзів. Відвідування там заборонили через високу ймовірність зараження. Медики кажуть, що вірус не передається після смерті хворого, але він ще кілька годин може залишатися на його одязі. Тому тіла відразу герметично пакують.

– Дуже багато сімей просять нас дозволити їм востаннє подивитись на померлого. Але це заборонено, – говорить Массімо Манкастроппа, трунар з Кремони, міста в Ломбардії. Переодягнути покійного у його улюблений або найошатніший одяг, як ведеться, неможливо. Усіх ховають в однакових лікарняних робах.

Багато трунарів самі перебувають на карантині, їхні офіси зачинені. Є побоювання, що у тих, хто поки працює, незабаром закінчаться засоби захисту. Через коронавірус в Італії заборонили проводити заупокійні служби. Для країни з глибокими католицькими традиціями – це безпрецедентний крок. Священників просять пришвидшеним порядком провести обряд благословення. Найчастіше це займає лише кілька секунд, тому що на трунаря вже чекає наступна жертва коронавірусу…

Перейти до панелі інструментів