29.03.2024
Новини

Надал, Білан і поліція: як на сесії міськради поліцію від кадрової кризи рятували

Тернопільській поліції бракує працівників і це дещо впливає на якість роботи, однак в цілому не заважає поліції виконувати свої функції. Як пояснив один із її керівників, люди приходять, стикаються з реальним навантаженням і йдуть. 

Такий висновок напрошується із звіту представника міського відділу поліції “Про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності” на сесії міськради 13 березня. Загалом мав звітувати головний поліцейський міста Сергій Гаврилюк, однак замість нього прийшов, як сказав міський голова, заступник, бо сам начальник поліції – на курсах у Києві.

Із  заступником, а також традиційно із міським головою, виникла словесна перепалка у депутата Тараса Білана. Той поцікавився, хто винен у тому, що у поліції “некомплект кадрів, перевантаженість, що призводить до перевтоми працівників, неможливість надати працівникам повноцінний відпочинок”. Хоч звіту не звучало, однак його матеріали традиційно були на руках у депутатів.

– Конкретно відповісти важко, – відповів заступник головного поліцейського. –  Некомплект залежить від того, що сама функція роботи працівника поліції є складною. Працівники, які ідуть на роботу до нас, вони в це поняття вкладають по-іншому, а коли починають працювати, коли реально зустрічаються з навантаженням, з тими функціями, які повинна виконувати поліція, більшість з них приймає рішення про звільнення з органів внутрішніх справ. 

Також доповідач наголосив, що питання щодо кількості працівників у звіті включене як одна із негативних тенденцій, але не основних. Розповів, що майже щоквартально проводяться конкурси на заміщення різних вакантних посад у правоохоронних органах. 

– Ця ситуація в нас впливає на якість виконання, але щоб поліція взагалі не виконувала свої функції – це перебільшення з вашої сторони, – заявив поліцейський.

Втім, депутат не вгамовувася, тож уже традиційно включився у розмову міський голова. Той порадив доповідачу: ”Скажіть, що ви запросите всіх присутніх у залі на роботу. Людина безробітня, хай би йшов”, натякаючи на самого депутата Білана.

-Я дякую за запрошення, – відповів депутат міському голові. – Але ви мене  в поліцію не візьмете, ремарка за ремарку, Сергій Віталійович. Бо якщо я піду в поліцію, то хтось в цій залі зразу сяде. І всі розуміють, хто.

Окрім того, виникли запитання у депутата і щодо показників діяльності. Мовляв, відповідно до даних у звіті, зареєстровано  2600 злочинів (цифри округлені депутатом – прим. ред.), не розкрито 2000; розбою, пограбувань зареєстровано 100, не затримано 85 порушників, зареєстровано крадіжок 1400, не розкрито 900, і як так може бути, що розкрито понад 500 злочинів. На що отримав відповіді від представника поліції, що на це питання дасть відповідь пізніше, бо то якісь недостовірні дані.

 

Перейти до панелі інструментів