17.04.2024
Жінки Здоров’я Новини

“Просять друзі і знайомі”. Тернополянка шиє марлеві маски

Немає маски в аптеці – її можна пошити власноруч. Так зробила тернополянка Яна Лемега, яка займається шиттям більше 10 років. Через дефіцит одноразових медичних масок, до жінки почали звертатися друзі та знайомі з проханням пошити їм маску. Жінка вирішила допомогти. 

Маски шиє від початку березня, саме з того часу стало складно знайти ці засоби у тернопільських аптеках. Вже виготовила близько 50 таких масок.

– У  аптеках все розкупили, люди почали панікувати, – шукають, де купити, шиють на замовлення, – каже тернополянка. – Так і почали просити мене пошити маску. Комусь в лікарню потрібно, хтось хворий і не хоче розносити бактерії. Хтось хоче 5 масок, хтось – 10, хтось – 20. Хтось – на всю сім’ю. 

Перед тим як шити маски, пані Яна цікавилась у медиків, як це зробити правильно. Згідно з медичними стандартами, така маска має мати не менше 7 шарів марлі. 

– Маска щільно пристає до обличчя, не відтопирюється. За вуха йде гумка, не треба зав’язувати лямки, – розповідає тернополянка. – Можна пошити і маленьку маску для дитини. 

Звичайну одноразову маску одягнув і викинув , а така марлева більш практична, зауважує жінка.  Її можна використовувати два-три рази, перед тим провівши домашню дезінфекцію – попрати і попрасувати.

Медики наголошують, що одягати  маску повинні хворі люди, аби захистити оточуючих.   

– Всім підряд носити маски не потрібно. Те, що люди ходять у масках по вулицях – недоцільно, – пояснює завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. – Маска тільки для хворих, щоб вони не поширювали інфекцію. Тоді хвора людина при чханні не передасть крапельки слизу іншій людині. Якщо дома є хтось хворий на грип чи ГРВІ, то ця людина може бути в масці для того, щоб не заразити інших членів своєї сім’ї.Також маски може носити медичний персонал, коли спілкується з хворим, для того, щоб захистити себе. Потрібна маска тим, які доглядають хворих. Всім іншим маски не потрібні.

Марлева маска, пошита власноруч, буде ефективною, якщо її змінювати кожних 3-4 години і правильно доглядати, зауважує пані Павельєва. 

– Одноразову маску, використавши, викидають, – каже вона. – Марлеві потрібно прати, прасувати. Їх можна використовувати, але має бути відповідний догляд.

Читайте також: “Не думали, що їх розкуплять так швидко”. На Тернопільщині планують виготовляти медичні маски

“Брали навіть по 400 штук”. У тернопільських аптеках дефіцит на медичні маски

 

Перейти до панелі інструментів