23.04.2024
Здоров’я Новини

“Не думали, що їх розкуплять так швидко”. На Тернопільщині планують виготовляти медичні маски

Проблему дефіциту медичних масок у Тернополі планують вирішити вже найближчим часом. Це питання розглядали на нараді з надзвичайних ситуацій, повідомив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Володимир Богайчук.

– Думаю, що вже сьогодні в нас буде близько 230 тисяч масок, які ми отримали за вказівкою уряду, – каже він.  – Ними забезпечимо заклади, де є найбільший рух населення – ЦНАПи, центри зайнятості, лікарні, поліцію. Є розуміння цієї проблеми і вже зараз виготовленням масок займаються окремі заклади на рівні області. Я думаю, що найближчим часом ми можемо бути забезпечені цим. Деякі країни прийняли рішення продавати не більше 20 масок в аптеці. У нас так сталося, що ми не думали, що виникне така ситуація, тому маски розкупили дуже швидко. Хоча ми надіємося, що найближчим часом зможемо цю ситуацію поправити. 

Нагадаємо, що ажіотаж з одноразовими медичними масками виник у Тернополі ще наприкінці лютого. У місцевих аптеках придбати одноразову медичну маску практично неможливо. А в інтернет-магазинах маски суттєво подорожчали. Такий дефіцит фармацевти пов’язують із захворюванням на коронавірус у Китаї. Ця країна є виробником сировини для масок і нині зосереджує всі сили для забезпечення своїх громадян. Окрім того, останнім часом люди частіше купували маски через підвищення рівня захворюваності грипом у Тернопільській області. 

Читайте також: “Брали навіть по 400 штук”. У тернопільських аптеках дефіцит на медичні маски

Медики наголошують, що одягати  маску повинні хворі люди, аби захистити оточуючих.  

– Якщо хвора людина хоче кудись йти, вона може використати маску, – каже завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Марія Павельєва. – Зараз ажіотаж, люди купують маски і в них ходять. Потрібно знати, що маска захищає хворого і не дає можливості поширювати збудник з краплинками біоматеріалу, який виділяє ця людина. 

А щоб вберегтися від коронавірусу – рекомендації майже ті самі, як щодо профілактики вірусної інфекції і грипу, додає пані Павельєва (див. відео).

 

Якщо у вас з’явилися ознаки ГРВІ, зокрема, підвищена температура, болі в горлі, задишка, лікарі радять залишатися вдома і в телефонному режимі звертатися до свого сімейного лікаря, який визначить подальшу тактику дій. 

Українців, які не мають гострого респіраторного вірусного захворювання, закликають не купувати хірургічні маски, оскільки це може призвести до дефіциту на рівні країни.

З таким закликом виступив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу в Кабінеті міністрів 3 березня, повідомляє https://hromadske.ua.

Він вкотре пояснив, що маски ніяк не допоможуть здоровим людям. Їх мають використовувати люди з ГРВІ або іншими інфекціями, аби зменшити відстань на яку поширюється збудник і не заражати людей довкола. 

Читайте також: Коронавірусну інфекцію в Україні вже підозрюють у шістьох людей, повідомили у МОЗ

Перейти до панелі інструментів