28.03.2024
Здоров’я Новини

“Брали навіть по 400 штук”. У тернопільських аптеках дефіцит на медичні маски

Придбати одноразову медичну маску у тернопільських аптеках нині складно. Причому у багатьох немає навіть звичайних марлевих. Такий дефіцит фармацевти пов’язують із захворюванням на коронавірус у Китаї. Ця країна є виробником сировини для масок і нині зосереджує всі сили для забезпечення своїх громадян. Окрім того, останнім часом люди частіше купували маски через підвищення рівня захворюваності грипом у Тернопільській області. 

Купити одноразову маску журналістка “Терміново” спобувала у п’яти аптеках різних мереж у Центрі. У чотирьох – БАМ, “Подорожник”, “Здорова родина”, аптека №10 не змогли запропонувати нічого.  У аптеці БАМ сказали, що масок вже місяць немає у продажу, у “Здоровій родині” закінчилися два тижні тому. Кажуть, мали великий запас. 

Сьогодні, 21 лютого якраз закінчилися маски у аптеці №10 на вул. Руській.

– Щойно продала останніх 7 штук, – каже фармацевт пані Ольга. – У нас були стерильні одноразові маски по 5 грн, нестерильні – по 3 грн. Але всі вже розібрали. Брали навіть по 400 штук, вчора взяли 60.

У аптеці № 78 у продажу є тільки марлеві маски по 8 грн і дорожчі – одноразові з більшим ступенем захисту за 100 грн та респіраторні за 310 грн. 

– Звичайні одноразові маски коштували 3-6 грн, але ми вже місяць як їх не маємо у продажу, – каже директорка аптеки №78 Ольга Жеруха. – Люди щоразу приходять і запитують. Марлеві і респіраторні маски – це все, що ми можемо запропонувати. Марлева – дворазова, її можна простерилізувати і ще раз одягнути. Респіраторну можна використовувати до 8 годин, вона захищає найкраще. Такі маски у нас купують у медзаклади. Я думаю, що такий ажіотаж з масками виник через коронавірус. Багато масок викупили і скоріш за все передали благодійною допомогою в Китай. А постачальники зараз нам не привозять таких масок, бо на жаль, сирована, з якої їх виготовляли, була майже вся китайська,  Україна мало виробляла таке. Але через те, що Китай зараз не може забезпечити своє населення, то й виникла така проблема.

Водночас, у інтернеті можна придбати одноразові і респіраторні маски за різною ціною. Приміром, на сайті prom.ua противірусні респіраторні маски коштують 55, 95, 120 грн.

Одноразові маски є у продажу на сайті rozetka.com.ua. Щоправда в упаковках по 50 штук. Ціна – 379 грн, 412 грн за упаковку. 

За словами медиків, одягати  маску повинні хворі люди, аби захистити рідних чи колег, повідомляє 24tv.ua. Носити її можна щонайбільше чотири години. Звичайна маска не захищає від вірусів чи бактерій, які передаються повітрям. Також вона не захистить від низки інфекційних хвороб. Зокрема, і від коронавірусу. Щоб знизити ризик зараження будь-яким респіраторним вірусом лікарі радять не торкатися брудними руками обличчя, ретельно мити руки з милом і вести здоровий спосіб життя для зміцнення імунітету. Якщо ви йдете в середовище, де є хворі люди, можна купити респіраторні маски. Однак найкращий захист – завчасно вакцинуватись.

 

Перейти до панелі інструментів