23.04.2024
Новини Суди

Невдовзі суддя винесе вирок у справі смертельного побиття 20-річного студента біля клубу  Allure. Слухання завершилися

– Прошу вас виправдати мене, – звернувся у своєму останньому слові до суду Сергій Терендех, обвинувачений смертельному побитті 20-річного тернопільського студента Віталія Гнатишина.

– Мені по-людськи шкода вас, пане Терендех і пане Біляшевич. Тому що своїми необдуманими кроками ви себе посадили на цю лаву підсудних. Вас ніхто сюди не запрошував. Ви самі себе сюди привели, – сказав обвинуваченим адвокат потерпілих Олексій Скакун.

– Що мій син тобі зробив? Чому ти його вбив? – запитував Сергія Терендеха батько, який втратив сина, Михайло Гнатишин.

Останнє перед вироком слухання у справі смертельного побиття студента біля Allure відбулося 30 січня. У процесі судових дебатів суддя Юрій Дзюбановський вислухав виступи всіх сторін – прокурора, потерпілих, їх представників, обвинувачених та їх захисників. Дебати були важкими та емоційними, – кожна сторона наполягала на своєму.

Нагадаємо, трагедія біля нічного клубу Allure у Тернополі сталася 30 червня минулого року. 20-річному студенту Віталію Гнатишину, який того вечора святкував з друзями день народження, нанесли важкі тілесні ушкодження. Через 8 днів хлопець помер так і не прийшовши до свідомості. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. Сергію Терендеху інкримінували ч. 2 статті 296 КК України – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу – ч.1 статті 129 – погроза вбивством, ч. 4 статті 296 – хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Сергій Терендех перебуває під вартою в СІЗО, Біляшевич – під домашнім арештом.    Сергія Терендеха захищають двоє адвокатів – Володимир Твердохліб і Юрій Демкович. Захисник Володимира Біляшевича – Максим Майка. Сторону потерпілих представляють двоє адвокатів – Олексій Скакун і Павло Варода. Прокурор – Ірина Єдинак.

Читайте також: “Ми втратили дитину, рік добиваємось правди, а її немає”, – батьки вбитого біля Allure Віталія Гнатишина

Зауважимо, що судовий процес у цій справі тягнеться вже більше року, –  з листопада 2018 року. На попередньому засіданні, коли суд перейшов до етапу допиту обвинувачених, вони відмовилися в суді давати покази. А свою вину визнали частково, лише зачитавши  наперед підготовлені промови.

Світить 7 і 10 років позбавлення волі

Під час дебатів 30 січня прокурор звернулася до суду визнати обвинувачених винними у інкримінованих їм статтях. Прийняти до уваги покази свідків, запис на відеокамери, висновки експертиз. Остаточне покарання Біляшевичу, яке просить прокурор, – позбавлення волі строком на 7 років. Остаточне покарання Терендеху – позбавлення волі строком на 10 років.

– Хочу звернути увагу, що вказані кримінальні правопорушення, які були допущені обвинуваченими, посягають саме на те найважливіше і цінне для кожної людини. Тобто на життя, а також здоров’я, – звернулася до суду прокурор Ірина Єдинак. – Вважаю, що прийняття законного і справедливого рішення у справі є необхідним та вагомим в цілому і для держави.

Потерпілі у справі друзі та батьки Віталія Гнатишина погодилися кваліфікацією дій підсудних прокурором.

Оскільки на момент винесення вироку спливає строк запобіжного заходу для підсудних, прокурор також звернулася до суду  клопотанням про продовження терміну тримання під вартою для Терендеха та цілодобового домашнього арешту для Біляшевича.

«Зібрано достатньо доказів»

Від імені потерпілого у справі Дмитра Гнатишина – брата Віталія, виступив його представник – адвокат Павло Варода.

– У даному провадженні стороною обвинувачення цілком доведено вину обвинувачених в інкримінованих їм кримінальних правопорушеннях, які вони вчинили 30 червня  2018 року відносно потерпілих у цьому кримінальному провадженні, – каже він. – Я вважаю, що доведеність вини обвинувачених у цьому кримінальному провадженні не може ставитись під сумнів і з боку суду. Оскільки у ході досудового розслідування кримінального провадження слідчий зібрав достатньо доказів для того, щоб підозрювати осіб Терендеха і Біляшевича у вчиненні кримінальних правопорушень 30 червня  2018 року відносно потерпілих. І кваліфікація їхніх діянь є правильна з точки зору кримінального закону. У матеріалах кримінального провадження є належні докази того, що смерть Віталія Гнатишина наступила саме внаслідок ударів, які були спричинені йому Терендехом. Ці удари були сильні, вони були спрямовані у голову потерпілого Гнатишина  і саме вони стали причиною його смерті. Оскільки обвинувачені не сприяли розкриттю цього злочину, а виступаючи перед судом з наперед підготовленими показаннями, вони не дали можливості повно встановити обставини кримінального провадження, зокрема , внаслідок допиту самих обвинувачених. Вони відмовилися надавати будь-які показання на запитання, прокурора, суду, захисників. Тобто це свідчить про те, що ці особи не мали на меті сприяти у розкритті цього злочину.

«Не пробачу, але подарую волю»

Виступила під час судових дебатів Галина Гнатишин, яка втратила 20-річного сина Віталія.

– Протягом судових засідань адвокати обвинувачених різними способами хотіли сфабрикувати справу, затягували як могли, подаючи різні клопотання. Крім брехні ми нічого не бачили, постійні перекручені факти. Отак будують захист обвинуваченого адвокати. Хотіли довести, що вони невинні. Але правда повинна перемогти, – каже жінка. – Достатньо зібраних доказів, які свідчать про те, що Терендех вбив нашого сина. Він наніс два смертельних удари. Це було сплановане групою осіб із трьох чоловік, а може і більше, був автомобіль, який спостерігав за цим всім. Ми додатково подали клопотання про третю особу, щоб також оприлюднила причину цього побиття і  його спланування, чому вони це зробили. Але це буде пізніше… На відео чітко видно, що це була група осіб. Два смертельні удари були нанесені на скроневу частину голови. Згідно з медичних показів, тут два міліметри і одним ударом Терендех міг убити нашого сина.

Галина Гнатишин зауважує, що ніхто з родичів Терендеха не підійшов і не попросив вибачення.

– Скажете, що батьки за кордоном, але в нас є мобільний зв’язок. Якщо б батьки щиросередечно просили вибачення, знайшли б можливість до нас підійти, – каже жінка. – Досі я не почула щирого каяття від Терендеха. Два рази він намагався щось казати, але це було вимушено адвокатом. Він йому казав: «Сергію, проси пробачення». Протягом цього періоду ми не подавали цивільного позову,  але нам ніхто і не пропонував повернути матеріальну компенсацію. Перед попереднім судовим засіданням ми пішли  на такий ризик. Я хотіла знати, як поведуть себе всі навколо Терендеха і виставила відповідну суму. Велику суму. Я сказала: проведіть з адвокатами переговори, я згідна підписати все, я не пробачу, але подарую волю. Це був ризик великий з моєї сторони, але до нас ніхто не підійшов, і ні матеріальної, ні моральної компенсації ніхто не запропонував. Невже адвокати не розуміють, що це є пом’якшуючою обставиною? Ні, абсолютно. Так, я йшла на ризик великий, але я хотіла ви використати і той пункт, хотіла щоб всі твої зібрали гроші для тебе і подарували тобі волю. Ніхто на мою сторону не пішов.

Обвинувачений Сергій Терендех сказав, що сума матеріальної компенсації, про яку заявила пані Гнатишин є для нього непідйомною. Також він в суді просив пробачення у батьків покійного юнака і просив суд виправдати його.

– Я вже неодноразово до вас звертався  вибаченням, звертаюся і зараз, – каже Терендех. – Прошу вибачення і щиросередечно розкаююся. Я буду завжди вас просити… Я розумію вашу втрату. Вашого сина вже не вернеш, я це розумію. Якщо колись зможете, пробачте мене, я цього не хотів, я не міг передбачити, що будуть такі наслідки. Я не знав, що він спіткнеться і впаде  висоти….

Просили виправдати підсудних

Адвокати просили суд виправдати своїх підзахисних. Вони звертали увагу на те, що суд не забезпечив права на захист та неналежне дослідження матеріалів, заявляли про тиск на суд.

Захисник Максим Майка просив суд про прийняття виправдального вироку щодо Володимира Біляшевича.

– А у випадку якщо буде прийняте рішеня про визнання особи винуватою, вважаємо за необхідне врахувати ряд пом’якшуючих обставин, – каже пан Майка. – Зокрема, такими обставинами є молодий вік особи, відсутність судимостей, наявність постійного місця проживання, міцні соціальні зв’язки. Посилаюся також на позицію Верховного суду від 21.02 2019 р, де вказано про те, що думка потерпілих від вчинення інкримінованих дій не є визначальною при призначенні покарання.

«Травми не від ударів,  а від падіння з висоти»

Адвокат Сергія Терендеха Володимир Твердохліб наполягав на тому, що травми потерпілий Віталій Гнатишин отримав не від ударів, а внаслідок падіння  висоти власного росту.

–  Обвинувальний акт, згідно якого обвинувачується мій підзахисний, абсолютно не відповідає вимогам закону і тим обставинам, які досліджені і встановлені на судових засіданнях, – каже адвокат. – Ваша честь, на сьогоднішній день прокурор просить для підзахисного 10 років. Він виступає у якості  якогось «весільного генерала», він не доказує те, що повинен доказувати прокурор і змагальні процеси як такі у цій справі відсутні взагалі. Прокурор стверджує, що удари були нанесені силою. Зверніть увагу, що під час вказаного кримінального провадження і під час дослідження матеріалів справи потерпілий зникає після цих ударів кудись в темряву. Вбачається те, що людина падає  висоти близько двох метрів вниз і на одежі, яка вилучена досудовим слідством, вказуються сліди ушкодження і сліди тертя по вказаному схилу. Чому ніхто не дає належної правової кваліфікації та обґрунтування? Всі ходять попри цей схил на просп. Злуки, 45,  подивіться, яка це висота, це висота більше росту людини, куди спав Гнатишин після ударів.  Особа, яка завдавала ударів, не могла передбачити наслідків, які настали.

 «Давайте всіх, хто бється, будемо судити на 10 років»

Другий адвокат Сергія Терендеха Юрій Демкович просив суд виправдати його в ч 2. статті 121 («Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть»),  адже це неналежна кваліфікація.

– Скажіть будь ласка, як ви будете судити тих людей, хто готувався до завданння важкого тілесного ушкодження, хто підготував знаряддя для того, щоб їх наносити, хто наносив неодноразово, – звернувся до суду пан Демкович. –  Ну не можна судити людину, яка вдарила два рази. Б’ються всі, є насильство в сім’ї, на вулицях, ми його не поборемо, але воно є. Сталося таке, давайте всіх будемо судити на 10 років. Так трагедія для всіх, але врахуйте молодий вік – це пом’якшуюча обставина, раніше він ніколи не притягувався до кримінальної відповідальності, частково визнає вину. Так, очевидно удари були, але докажіть, що ті тілесні ушкодженя були нанесені саме від його ударів. Були намагання відшкодувати шкоду. Я намагався передати лист, який від душі написав Терендех. Але ви тим листом кидалися. Щодо відшкодування, то воно непідйомне ні для кого взагалі в Тернополі. Мої клієнти не мають таких грошей. Він під вартою, де він такі гроші візьме?

Юрій Демкович вважає, що покарання, про яке прокурор просить суд, засуворе, невмотивоване і нічим необґрунтоване.

– Прошу суд оправдати мого підзахисного у ст. 121 ч.2 , а якщо таки він буде покараний, прошу затсосувати покарання із  врахуванням пом’якшуючих обставин, – сказав адвокат.

Після завершення судових дебатів суддя пішов у нарадчу кімнату для винесення вироку. Його оголосить 11-12 лютого.

Читайте також: Вбивство біля Allure. Суддя вже був готовий допитувати обвинувачених, але…

Слухання у справі вбивства біля Allure вкотре перенесли – обвинувачений досі не вивчив матеріали справи

 

 

 

Перейти до панелі інструментів