27.04.2024
Новини Суди

Вбивство біля Allure. Суддя вже був готовий допитувати обвинувачених, але…(оновлено)

Чергове слухання у справі вбивства 20-річного студента Віталія Гнатишина біля нічного клубу Allure відбулося 27 вересня. Суддя Юрій Дзюбановський вже був готовий допитати обвинувачених Сергія Терендеха і Володимира Біляшевича, але адвокати звернулися з новими клопотаннями, що вкотре затягнуло судовий процес.  Нагадаємо, допит обвинувачених не відбувся вже втретє, перейти до цього судового етапу суд був готовий ще на слуханні 2 вересня. Не відбувся допит і на попередньому засіданні 19 вересня. 

На слуханні сьогодні, 27  вересня були присутні батьки Віталія Гнатишина та його друзі, які також виступають потерпілими у справі. У судовій залі були і підозрювані Біляшевич та Терендех, якого етапували з Чортківського СІЗО.  Сергія Терендеха захищають двоє адвокатів – Володимир Твердохліб і Юрій Демкович. Захисник Володимира Біляшевича – Максим Майка. Сторону потерпілих представляють двоє адвокатів – Олексій Скакун і Павло Варода. Прокурор – Ірина Єдинак.

Клопотання за клопотанням

На початку слухання з новим клопотанням звернувся до судді адвокат Сергія Терендеха Володимир Твердохліб. Він повідомив, що нещодавно брат Віталія Гнатишина поширив відео подій, які відбувалися біля клубу Allure 30 червня, де просить допомогти знайти третього свідка. Адвокат сказав, що переглянув це відео і звернув увагу на те, що в матеріалах справи відсутній протокол огляду місця події, де впав Віталій Гнатишин. 

– Прошу органи досудового слідства обстежити місце падіння, провести відтворення події, – сказав він. 

Адвокат надав фото, яке зробив нещодавно на цьому місці та зауважив, що хлопець упав із висоти двох метрів у схил, від чого й отримав черепно-мозкову травму. 

Батьки Віталія Гнатишина емоційно на це відреагували. 

– Може він взагалі не бив його? – запитала Галина Гнатишин.

– Було відтворення події, ми були на ньому присутні, були свідки, обвинувачені, – каже Михайло Гнатишин. 

– Ця вистава мені вже набридла, нехай адвокат вивчить матеріали справи, – не втримався адвокат потерпілих Олексій Скакун.

Адвокат Павло Варода сказав, що це клопотання безпідставне, тому що місце події було оглянуте, були проведені слідчі експерименти, зібрано достатньо доказів. 

– Сторона захисту намагається затягнути судовий процес і перешкоджає суду розглянути справу у розумні терміни, – каже він. 

Заперечила клопотання і прокурор. 

Врешті суддя відмовив у задоволенні клопотання про обстеження місця події і запропонував перейти до допиту свідків. Тоді адвокат Володимир Твердохліб заявив про клопотання про призначення повторної судово-медичної експертизи. Прокурор і адвокати потерпілих заперечили це клопотання. 

– Все це затягування часу, у справі все встановлено, це було вбивство, – заявив адвокат Олексій Скакун. 

Павло Варода зауважив, якщо гіпотетично суд дозволить проведення повторної експертизи, то це передбачає ексгумацію і затягування справи на невизначений термін. Суддя відмовив у задоволенні цього клопотання і знову запропонував перейти до допиту. 

Хоче ознайомитись з матеріалами справи

Після невеликої паузи з клопотанням звернувся обвинувачений Сергій Терендех, який попросив суд надати йому матеріали справи для ознайомлення. Обидва захисники його підтримали. 

Адвокат родини Гнатишин Павло Варода це заперечив, мовляв сторона підсудного зловживає своїм правом на захист. Заперечила це клопотання і прокурор. Вона звернула увагу на те, що Терендех ознайомлений з матеріалами справи, був присутній на всіх допитах свідків та експертів. 

– Вони не хочуть ні в чому розбиратись, хочуть пошвидше закрити справу, найлегше зламати мені судьбу, – заявив підсудний Сергій Терендех. 

– Ти вже мені зламав, – відповіла Галина Гнатишин.

Адвокат Павло Варода звернув увагу на суспільний резонанс цієї справи.

– Шановний суд, суспільство не зрозуміє відкладення в десятий раз судового розгляду, коли з’являються клопотання виключно зі сторони підсудних, – каже він.  – Як бачимо з останніх судових засідань, суд намагається не порушити право на захист особи, але ваша честь, на мою думку, є ознаки зловживання своїми правами. Скільки раз суд вже задовільняє клопотання щодо відкладення розгляду справи з ініціативи обвинувачених. Жодного разу ні потерпілі, ні я, ні прокурор не просили  відкладення засідань. Всі останні засідання, в яких я беру участь, відкладаються з ініціативи сторони захисту обвинувачених. То вони хочуть подати клопотання, то хочуть поспілкуватися тет-атет з обвинуваченим, то вагаються давати покази чи ні. Як тільки доходимо до стадії допиту обвинувачених, тепер вони хочуть ознайомитися з матеріалами справи. Ми цей судовий розгляд ніколи не закінчимо. Шановний суд, прошу зважити на це. Я вважаю, що досить переносити розгляд справи, бо цього хоче підсудний Терендех.  

Проте суддя задовільнив клопотання Сергія Терендеха. Він повідомив, що справа має два томи і для того, щоб її прочитати підсудного доведеться декілька разів етапувати в приміщення суду. 

Адвокат іншого обвинуваченого Володимира Біляшевича клопотань не мав. На питання чи був його підзахисний готовий до допиту лише відповів: “З нашої сторони клопотання про відкладення допиту не поступало”. 

Батьки Віталія Гнатишина кажуть, що готові боротися до кінця. 

– Вони вже всі межі перейшли, – каже Галина Гнатишин. – Але ми стоїмо на своєму і все переможемо. Я думаю, що цю стіну ми потрохи будемо ламати і правда буде на нашій стороні.

Пані Гнатишин додає, якщо справу повернуть на дорозслідування , то вона готова починати все з початку.

Довідка
Трагедія біля нічного клубу Allure у Тернополі сталася 30 червня минулого року. 20-річному студенту Віталію Гнатишину, який того вечора святкував з друзями день народження, нанесли важкі тілесні ушкодження. Через 8 днів хлопець помер так і не прийшовши до свідомості. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу – ч.1 статті 129 – погроза вбивством, ч. 4 статті 296 – хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Сергій Терендех перебуває під вартою в СІЗО, Біляшевич – під домашнім арештом. На попередньому засіданні суд продовжив запобіжні заходи на 60 днів. Наступне слухання у цій справі відбудеться 4 листопада.

 

Перейти до панелі інструментів