18.04.2024
Новини Суди

Слухання у справі вбивства біля Allure вкотре перенесли – обвинувачений досі не вивчив матеріали справи

Слухання у справі вбивства біля Allure, яке мало відбутися 4 листопада, знову перенесли. Причина – обвинувачений Сергій Терендех досі не вивчив матеріали кримінального провадження. 

Нагадаємо, на попередньому засіданні 27 вересня, коли суд вже збирався приступати до допиту підсудних, Сергій Терендех звернувся до суду з клопотанням надати йому матеріали справи для ознайомлення. 

– Вони не хочуть ні в чому розбиратись, хочуть пошвидше закрити справу, найлегше зламати мені судьбу, – заявив тоді підсудний Сергій Терендех. 

Суд це клопотання задовольнив. Проте більше, ніж за місяць часу обвинувачений не встиг вивчити матеріали справи. Для цього він був кілька разів етапований з СІЗО в приміщення суду. Проте каже, що встиг прочитати лише 1, 2 і частково третій томи справи і ще не переглянув деякі відео показів свідків та потерпілих. Попросив відкласти слухання ще на місяць. 

Захисники потерпілих заперечили таке клопотання. Вони вважають, що сторона обвинуваченого зловживає своїми процесуальними правами і це один зі способів затягування судового процесу. 

Як каже адвокат потерпілих Павло Варода, він з матеріалами цього кримінального провадження ознайомився за один день (далі на відео – ред).

Батьки вбитого Віталія Гнатишина обурені, що слухання знову перенесли.

– Вони мають права, а ми втратили дитину і ніякого права не маємо”, – каже Галина Гнатишин. – Допит мав відбутися ще 2 вересня. Ми вже три місяці чекаємо, коли він скаже, за що вбив нашого сина.

Нагадаємо, допит обвинувачених не відбувся вже вчетверте, перейти до цього судового етапу суд був готовий ще на слуханні 2 вересня.

Читайте також: Вбивство біля Allure. Суддя вже був готовий допитувати обвинувачених, але…

Окрім того, прокурор звернулася до суду з проханням продовжити запобіжний захід для підсудного Володимира Біляшевича, який перебуває під домашнім арештом. Його адвокат Максим Майка попросив суд відмовити у клопотанні прокурора і застосувати до його підзахисного лише нічний домашній арешт.

Питання щодо запобіжного заходу підняв і адвокат Сергія Терендеха Володимир Твердохліб. Він заявив, що тримання під вартою є надто суворим для його підзахисного.

Для прийняття рішення суддя пішов у нарадчу кімнату після чого повідомив, що запобіжний захід для обох підсудних залишається без змін. А продовження слухання відбудеться 29 листопада.

Галина Гнатишин виступила у суді із повідомленням про те, що підсудний Терендех в СІЗО користується смартфоном і заходить у соцмережі, що є заборонено і  чим він може впливати на свідків та адвокатів.

– Після того, коли ми звернулися, в Чортківському СІЗО прокурор особисто вилучив у нього телефон із зарядним, – каже вона. – Він робить все, що хоче, йому все можна, а що мені можна? Доки буде цей цирк?  Вилучили в нього телефон, а він далі ним користується. Хтось йому його приносить.

 

Довідка

Трагедія біля нічного клубу Allure у Тернополі сталася 30 червня минулого року. 20-річному студенту Віталію Гнатишину, який того вечора святкував з друзями день народження, нанесли важкі тілесні ушкодження. Через 8 днів хлопець помер так і не прийшовши до свідомості. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за трьома статтями Кримінального кодексу. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України – хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121  – умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу – ч.1 статті 129 – погроза вбивством, ч. 4 статті 296 – хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 – носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Сергій Терендех перебуває під вартою в СІЗО, Біляшевич – під домашнім арештом.  

 Сергія Терендеха захищають двоє адвокатів – Володимир Твердохліб і Юрій Демкович. Захисник Володимира Біляшевича – Максим Майка. Сторону потерпілих представляють двоє адвокатів – Олексій Скакун і Павло Варода. Прокурор – Ірина Єдинак.

Перейти до панелі інструментів