24.04.2024
Новини Соціальні проблеми

“До неї був дзвінок від особи чоловічої статі”. Поліція перевіряє кілька версій смерті іноземної студентки у Тернополі

Рідні студентки Бадмус Ололаде Рафіат сумніваються у тому, що вона могла добровільно вбити себе. Поліція зараз спілкується з родичами дівчини, які прибули до Тернополя, і розглядає кілька версій смерті. Зокрема, доведення до суїциду. Про розслідування трагічного випадку зі студенткою медуніверситету розповів під час прес-конференції 20 січня начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. 

– Смерть іноземки – це подія, яку контролює центральний апарат Нацполіції України. Тобто в перші ж хвилини була приділена максимальна увага цій події, – каже він. – Під час огляду місця ми знайшли передсмертну записку. Я не буду оприлюднювати її текст, бо не маю на це права. Однак в цій записці вона нікого не звинувачує у своїй смерті. Сьогодні я отримав звернення від родини студентки про те, що вони хочуть надати додаткову інформацію  і хочуть озвучити свої версії. Ми створили посилену слідчо-оперативну групу з працівників управління по боротьбі з торгівлею людьми, управління карного розшуку, які сьогодні працюють з родиною потерпілих, з Нігерійською діаспорою, до якого входила студентка, з адміністрацією університету. Ми отримали також інформацію про те, що студентка напередодні була в досить непоганому психо-емоційному стані і варіантів виходу з кризи, коли вона не здала іспитів було декілька. Тобто це не була кінцева точка, яка не мала б подальшого розвитку – вона могла б через рік перездати той іспит. Всю цю інформацію ми маємо. 

Отруту взяли на перевірку

Під час огляду місця події правоохоронці вилучили ємність з-під отрути, підтверджує пан Богомол. 

– За результатами розтину ми маємо інформацію, що дівчина померла від отруєння невідомою речовиною, – каже він. – Взято відповідні біологічні зразки для того, щоб визначити цю речовину. Ми звіримо, чи це була та речовина, від якої вона померла і в цьому об’ємі, який ми вилучили за місцем проживання. Також ми вилучили відеоспостережання, де видно, що вона виходить із будинку. Спілкувалися з тою дівчиною, в якої вона ночувала, бо це не її постійне місце проживання. Сьогодні є доступ до її мобільного телефону і ми маємо ще додаткові версії про те, хто міг бути причетний до, скажемо так, або суїцидальних спонукань або до смерті цієї дівчини. Я не хочу говорити про те, що це було вбивство, адже ми не маємо поки що ніяких підтверджень, що воно могло бути. На тілі потерпілої немає тілесних ушкоджень, тобто якби хтось силою заливав отруту або погрожував. Але поки що будь-яких даних, які б підтверджували факт вбивства, немає. Звичайно, в рамках кримінального провадження ми будемо перевіряти версію доведення до самогубства зі сторони тих осіб, з якими вона спілкувалася. Не буду говорити конкретно хто це, але на що нам вкаже родина, ми всі ці версії обов’язково перевіримо. Є тут родичі, є перекладач, є всі умови для того, щоб працювати. Зранку ми якраз проводили нараду щодо цього питання, увечері мені мають звітувати. Ми будь-яку нову інформацію будемо надавати.

Що в передсмертній записці?

Родина сумнівається у тому, що Бадмус добровільно могла вбити себе, зауважує Олександр Богомол. 

– Я розумію горе родини і поки вони не отримають відповіді на всі питання, то цей сумнів у них буде, – каже він. – Тобто всі сумніви, які вони мають, вони сьогодні будуть зафіксовані. Знаю попередньо про те, що говорять родичі, що вона мала можливість виїхати до однієї сестри, до другої, які проживають  у США та Великобританії, мала достатню фінансову підтримку від родини і мала можливість закінчити навчання. У передсмертній записці немає чітко зазначено, що причина смерті – це якраз те, що вона не здала іспиту. Ми маємо інформацію від родини, що до неї був дзвінок від особи чоловічої статі о 12.00. Зараз ми це перевіряємо, можливо, були інші причини для суїциду. Однак версії примушування та доведення до суїциду ми будемо перевіряти. Будуть підстави, щоб перевіряти версію умисного вбивства, звичайно  ми будемо перевіряти. Порушене кримінальне провадження за ст. 115 “Раптова смерть”. В рамках цієї статті ми можемо проводити будь-які негласні слідчі дії. Тобто жодних перешкод для проведення розслідування немає. 

Щодо передсмертної записки, то очевидці підтвердили, що це почерк Бадмус. 

– Звичайно будуть відібрані взірці її текстів і буде проведена почеркознавча експертиза, – каже пан Богомол. 

Нагадаємо, в обід 16 січня тіло молодої темношкірої дівчини на вулиці Тролейбусній виявив місцевий житель. Він викликав швидку та поліцію. Дівчину без свідомості та в стані клінічної смерті госпіталізували до медзакладу. Проте врятувати її не вдалося, повідомляє відділ комунікації поліції в Тернопільській області.

Загибла – студентка медуніверситету 1995 року народження.  Відомо, що вона не склала іспит з педіатрії за третьою, тобто останньою спробою, що означає відрахування з вишу. У день нещастя вона прийшла до подруг схвильована через проблеми в університеті. Студентка не знала, як про це повідомити батькам. Тіло дівчини знайшли біля будинку одногрупниць, а в їхній квартирі прощальну записку.

Через смерть шестикурсниці 17 січня сотні іноземних студентів Тернопільського медичного університету зібралися на акцію протесту. В руках у кількох дівчат були плакати з написом: DR. Badmus is dead because of TDMU (“Доктор Бадмус мертва через ТДМУ” ред.). Студенти вимагали спрощення процедури складання іспитів, зменшення кількості питань на іспитах, збільшення кількості спроб перескладання іспитів, зниження прохідного балу на іспиті «Крок», відставки декана факультету іноземних студентів.

У медуніверситеті – день жалоби

20 січня 2020 року на факультеті іноземних студентів оголошено день жалоби з приводу смерті Бадмус Ололаде Рафіат, повідомляє прес-служба Тернопільського національного медичного університету.

– 15 січня 2020 року студенти шостого курсу мали третю спробу на складання іспиту з різних дисциплін. Студенти мають право, згідно з «Положенням про організацію освітнього процесу в Тернопільському національному медичному університеті» (№332), на два перескладання іспиту. Якщо студент не складає іспит під час третьої спроби, то він відраховується з університету, – повідомляє прес-служба. – Така ж практика існує практично у всіх вишах України. Цього дня іспит не склало 6 студентів. Третє перескладання екзамену відбулося у присутності комісії відповідно до «Положення про організацію освітнього процесу в Тернопільському національному медичному університеті». Жодного тиску, упередженого ставлення до студентів не чинилося. На превеликий жаль, студентка з Нігерії наступного дня померла. Обставини смерті і її причини сьогодні з’ясовують правоохоронні органи. Університет зі свого боку максимально сприяє слідству і наданню всієї необхідної інформації. Стандарти підготовки медичних кадрів в Україні є високими, тому щороку з медичних вишів нашої країни відраховують сотні українських та іноземних студентів. Зазначимо, що в університеті протягом року діє центр психологічної допомоги, куди викладачі і студенти можуть звернутися в разі потреби. У центрі працюють фахові психологи, в тому числі і англомовні. Ця служба орієнтована як на іноземних, так і на українських студентів. Головним завданням центру якраз і є надання психологічної допомоги в кризових та стресових ситуаціях, попередження процесів дезадаптації, психологічний супровід навчально-виховного процесу. Університет зі свого боку надав усю допомогу рідним загиблої студентки у всіх процедурах щодо її поховання та належного вшанування.

На сторінці у соцмережі “Фейсбук” деканові факультету іноземних студентів медуніверситету Петру Сельському адресують звинувачення у тому, що трапилося. Знайомі дівчини акцентують на тому, що жоден студент не заслуговує на те, щоб його вигнали з останнього курсу. Декан це прокоментував:

“Особливість медичної школи полягає в тому, що багато університетів у багатьох країнах вигнали студентів з фінального курсу. Тільки в останній рік може проводитися комплексний аналіз компетенцій на всіх рівнях. Ось така особливість медичної освіти. Інакше життя пацієнтів буде на кону”.

Перейти до панелі інструментів