27.04.2024
Жінки Новини Соціальні проблеми

Зіштовхнулись з домашнім насильством, де шукати захисту

Близько 4000 повідомлень про домашнє насильство надійшло від жінок у поліцію Тернопільської області за 10 місяців цього року. Де готові допомогти жінкам і дітям, які зіштовхнулись з кривдником?

Як з’ясувала журналістка інтернет-видання “Терміново”, у області діють державні служби, громадські організації, благодійні фонди, “гарячі лінії”, які готові надати консультацію, правову та психологічну допомогу. Буклети з потрібними контактами 3 грудня роздавали усім під час акції у знак солідарності з жінками, які постраждали від домашнього насильства. Цього дня на Театральному Майдані зробили інсталяцію із 600 пар жіночого взуття, яка символізує 600 жінок, які щороку гинуть в Україні від насильства. Як кажуть організатори події, такий буклет – це дорожня карта, яка має бути в жіночій сумочці. 

Читайте також: “Не мовчіть і не терпіть”. Тернополянки принесли взуття на Театральний майдан у знак підтримки жертв домашнього насильства

– І коли ви почуєте про випадки насильства або зіштовхнетесь з ними, не будьте байдужими, передайте інформацію і це може врятувати чиєсь життя, – повідомила одна з організаторок події, радниця з розвитку соціальної згуртованості в Тернопільській області благодійного фонду Stabilization support services Яна Шкуратова.

Окрім того, у області є декілька притулків, які готові прийняти жінок і дітей, які потерпіли від домашнього насильства. У Тернополі діє центр соціально-психологічної реабілітації “Родина”, де проживають жінки з дітьми. 

– Але він, на жаль, невеличкий. Там приміщення лише на 12 осіб, – каже начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний. – Рішенням сесії облради, що відбулася у листопаді, заплановано з 1 січня створити комунальну установу “Родинний затишок” у Чорткові . Заклад буде розрахований на жінок, які постраждали від домашнього насильства, торгівлі людьми, бо на жаль і такі випадки є. Жінки матимуть можливість жити там, коли нема даху над головою. 

Крім закладів, які діють за кошти обласного бюджету є і громадські організації, і благодійні фонди, які почали відкривати притулки для жертв домашнього насильства і торгівлі людьми, зауважує пан Чорний. Безпосередньо таку установу заснував благодійний фонд “Відкрите серце” у селі Озерна Зборівського району. 

Ігор Чорний додає, що з 1 грудня на базі обласного центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді почала працювати обласна безкоштовна лінія з протидії домашньому насильству – 0800750408. 

– На лінії працюють психологи, які надаватимуть консультації та інформуватимуть, куди звертатися, якщо зіштовхнулися з такою проблемою, – каже він. – У нас налагоджена співпраця з органам Нацполіції і якщо домашнє насильство стається в селі чи районі, ми розкажемо, куди звернутися. Крім того, людина зможе отримати безоплатну правову допомогу. Якщо потрібна буде медична допомога, також підкажемо, куди йти. Сподіваємось, що завдяки такій співпраці ми зможемо допомогти якомога більшій кількості людей. 

Нагадаємо, з 25 листопада триває Всесвітня кампанія “16 днів проти насильства”. 

Коментар

Потерпіли 101 жінка і 49 дітей

 

Дмитро Адамович, інспектор відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Тернопільській області:

– У Тернополі працює мобільна група з реагування на факти домашнього насильства. Це проект стартував у місті ще 17 вересня. Цій групі видано новий автомобіль, бодікамери, планшети, ноутбуки для того, щоб вони могли ефективно і правильно реагувати на факти домашнього насильства.

За півтора місяця роботи ця група отримала 245 повідомлень, з яких підтвердився 131 факт домашнього насильства. Взагалі 169 потерпілих, з яких 101 жінка та 49 дітей. Мобільні групи в межах Тернополя склали 127 протоколів за вчинення адмінправопорушення передбаченого ст. 173 “КУпАП” – “Вчинення насильства в сім’ї” і винесено 92 заборонних приписи. Такий припис носить три обмеження – це заборона кривднику перебувати  в місці проживання особи, заходити в місце перебування і заборона спілкуватися в будь-який спосіб. Заборонний припис має термін дії до 10 діб. 

Довідка

Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги “Родина”. Адреса: м. Тернопіль, вул. Коновальця,18. Телефон: 0352 287 929,  (067) 974-50-67.

Центр соціальної підтримки дітей та сімей “Відкрите серце”. Адреса: с. Озерна Зборівського району, вул. Нове село, будинок 8А. Номер телефону у відкритих даних відсутній. 

Перейти до панелі інструментів