19.04.2024
Жінки Новини Соціальні проблеми

“Не мовчіть і не терпіть”. Тернополянки принесли взуття на Театральний майдан у знак підтримки жертв домашнього насильства

Туфлі, босоніжки, черевички і чобітки, зношені і зовсім нові. Своє взуття тернополянки принесли на Театральний майдан 3 грудня у знак солідарності з жінками, які постраждали від домашнього насильства. Подія відбулася у рамках Всеукраїнської акції “16 днів проти насильства”. Тут зібралися представниці громадський організацій, фондів та небайдужі тернополяни. Організатори – Тернопільський осередок Громадської організації “Асоціація жінок України “Дія”. 

Кожного року близько 600 жінок гинуть від ґендерно-зумовленого або домашнього насильства. Щоб показати масштаб цієї проблеми у Тернополі зробили інсталяцію із 600 пар жіночого взуття. А також розсипали пелюстки троянд у пам’ять про загиблих від домашнього насильства та увімкнули аудіозаписи історій постраждалих жінок. Зібране взуття передадуть у соціальний гардероб “Одежина”, який працює за принципом – «Можеш – віддай, потребуєш -візьми!»

– Я сьогодні тут через тих 600 жінок, які можуть загинути в 2020 році від домашнього або ґендерно-зумовленого насильства. Я сьогодні тут зараз тих мам, які можуть втратити своїх доньок від насильства, я тут заради 600 жінок, яких можна вберегти наступного року, я тут заради як мінімум 600 дітей, які можуть наступного року втратити своїх мам, – виступила перед присутніми одна з організаторок події, радниця з розвитку соціальної згуртованості в Тернопільській області благодійного фонду Stabilization support services Яна Шкуратова. – Це не просто суха цифра. Це чиєсь життя, чиясь доля. Це не просто 600 пар жіночого взуття. Воно символізує життя жінок, які кожного року гинуть від насильства. Тому коли я дізналася про цю цифру, я захотіла якось об’єднати людей навколо цієї проблеми. Тому що я вірю, що ми сильні тільки, коли ми разом. Я вірю, що саме такі акції прямої дії мають вплив і я думаю, що нам сьогодні вдалося показати масштабність цієї проблеми. Я б хотіла сказати кожній жінці, якщо ви потерпаєте від фізичного, сексуального, економічного або психологічного насильства не мовчіть про це, розкажіть людині, якій ви довіряєте, – вашій подрузі, знайомій або знайомому, комусь з вашої родини, священику, громадській організації чи зверніться за допомогою на телефон “гарячої лінії”.  Не мовчіть і не терпіть, поставте крапку в цьому. 

Під час акції усім присутнім роздали буклети з телефонами, куди можна звертатися за допомогою, якщо ви постраждали чи стали свідком домашнього насильства. 

– Це така дорожня карта, я хочу щоб вона лежала в сумочці у кожної з вас, і коли ви почуєте про такі випадки або зіштовхнетесь з ними, не будьте байдужими, передайте інформацію і це може врятувати чиєсь життя, – каже Яна Шкуратова. – Хочу розповісти одну історію, дуже особисту… Кілька років тому я орендувала квартиру на “Дружбі” і майже кожного вечора я чула в сусідній квартирі як відбувалося щось жахливе – крики, дитячий плач, щось падає, ламається, бійка, сварка, але тоді я не знала, що робити, як протидіяти, куди звертатися. Я боялася, чи не зроблю гірше цій сім’ї? Я хотіла допомогти, але не знала як. Якщо зіштовхнетесь з такими випадками, хай ця карта стане вам у нагоді…

За даними правоохоронців, за 10 місяців цього року у поліцію Тернопільської області надійшло більше 4000 повідомлень про насильство. Всесвітня кампанія “16 днів проти насильства” триватиме у Тернополі та області з 25 листопада до 10 грудня. З цієї нагоди передбачені акції, семінари.

Перейти до панелі інструментів