25.04.2024
Гуманітарна сфера Новини

Нобелівську премію з літератури отримала польська письменниця, чия бабуся походила з Токів Підволочиського району

57-річна Ольга Токарчук отримала сьогодні, 10 жовтня, Нобелівську премію з літератури за 2018 рік. Минулоріч “нобелівку” з літератури не вручали через скандал. Тому в 2019 оголосили лауреатів одразу за два роки поспіль.

Кілька годин тому вручили Нобелівські премії з літератури. Їх отримали польська авторка Ольга Токарчук та австрійський письменник Петер Гандке, повідомляють на офіційному сайті премії.

Ольга Токарчук не приховує свого частково українського походження. В одному з інтерв’ю письменниця розповіла, що її родина – з Тернопільщини.

– Моя бабця, Ольга Токарчук, була українкою, дід – поляком, після війни родина розпорошилась, частина лишилась тут, інша замешкала у Польщі, а ще частина – у Франції… Я не знаю української, хоча батько знає… У Львові маю родину, і недалеко від Збаража. А взагалі Токарчуки походять з Токів біля Тернополя, – розповіла лауреатка Нобелівської премії.

Ольга Токарчук – авторка восьми романів та двох збірок оповідань. Її вважають найбільш відомою польською письменницею. Вона народилась 29 січня 1962 в польському місті Сулехув.

Закінчила факультет психології Варшавського університету. Під час навчання опікувалася психічно хворими особами як волонтер. Після університету працювала психотерапевтом у Валбжиху.

Перший роман, «Мандрівку людей книги», написала у 1993. Книга отримала премію «Польського товариства книговидавців».

Нагороджена численними преміями, зокрема премією Польського товариства книговидавців, премією фундації ім. Костельських (1997), «Паспортом» журналу «Політика», а також кількома номінаціями до літературної премії «Ніке», чотирикратна лауреатка «Читачів Ніке». У 2008 вперше нагороджена цією премією рішенням журі. Торік письменниця отримала Букерівську премію за роман “Польоти”. Приз – 50 тисяч фунтів – Ольга розділила із перекладачкою цієї книги на англійську Дженніфер Крофт.

Українською мовою перекладені такі книжки Токарчук: “Веди свій плуг понад кістками мертвих”, “Бігуни”, “Правік та інші часи”, “Гра на багатьох барабанах”, “Останні історії” та інші твори.

Перейти до панелі інструментів