28.03.2024
Молодь Новини Файні люди

Олімпіада геніїв у США та ЗНО без репетиторів – 17-річна тернополянка вражає знаннями

У майбутньому вона планує вивчати молекулярну біотехнологію, пише вірші і підкорює світ своїми знаннями. Із Олімпіади геніїв – Genius Olympiad 2019, яка проходила у США, нещодавно повернулася 17-річна тернополянка Надія Касянчук. Разом з командою у складі ще 4 учасників вона представляла Малу Академію Наук України. Одразу через кілька днів після повернення зі США, дівчина полетіла у Великобританію, де взяла участь у   навчальному візиті до Francis Crick Institute в Лондоні під керівництвом самого Sir Paul Nurse – лауреата Нобелівської премії 2001 в галузі медицини та фізіології.

Надія Касянчук у лабораторії Francis Crick Institute в Лондоні

Своє життя Надія планує пов’язати з наукою – зокрема, біологією. Детальніше про Олімпіаду геніїв, проект, який там представляла, зустріч з науковцями NASA, а також успішну здачу ЗНО без репетиторів дівчина-геній розповіла журналістці “Терміново”.

Росла серед науки

17-річна Надія Касянчук – випускниця Української гімназії ім. І. Франка, золота медалістка. З 8-го класу – слухачка Тернопільського обласного відділення Малої Академії Наук у двох секціях – біологія і літературна творчість, переможниця багатьох олімпіад та конкурсів. Наукою цікавиться з дитинства, адже її батьки теж науковці – фізик та біолог, і це суттєво вплинуло на ерудицію дівчинки.

– Я росла серед науки, батьки показували, що і як можна зробити, що спробувати. І я впевнена, що їх підтримка і допомога дуже вплинули на мій вибір кар’єри та захоплення, – каже Надія. – Можливо, якби я була в іншій сім’ї, я б тим усім не зацікавилася, бо просто б не знала, що навчання може бути не просто перечитування підручників і не тільки теорія, а і практика і цікаві дослідження.

На Олімпіаду геніїв у США Надія потрапила після довгого відбору в Україні, а також кількох заочних американських відборів. До речі, разом з дівчиною на Олімпіаду їздив ще один слухач обласного відділення Малої академії наук України Петро Волошин. Він представляв роботу на тему: «Застосування квантових обчислювальних систем для дослідження моделей квантової статистичної фізики» і виборов четверте місце.

Надія Касянчук на Олімпіаді геніїв разом з українською командою Малої Академії Наук

– Олімпіада тривала 17-22 червня у місті Освего, але ми з командою перебували у США значно довше, додому прилетіли 1 липня, – розповідає Надія. – Окрім олімпіади, ми відвідали ще три міста – Нью-Йорк, Вашингтон і Х’юстон, де було заплановано кілька візитів Малої академії Наук України. У нас була зустріч у головному офісі ООН у Нью-Йорку, а також зустріч  з науковцями NASA (Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору – прим. ред). Також ми побували у багатьох музеях, зустрілися з кількома організаціями, які займаються американсько-українською співпрацею.

Ділилися ідеями з науковцями NASA

На Олімпіаді геніїв було кілька секцій – наука, мистецтво музика, візуальні перформанси, робототехніка, бізнес, дрони, розповідає Надія. Команда України була представлена у секції наука, яка є найбільшою. Кожен учасник презентував власний проект перед науковцями. Проект тернополянки був про вплив наноматеріалів на життєвий статус мідій. На Олімпіаді дівчина отримала відзнаку учасника, що вже є достатньо високим досягненням.

– Наноматеріали, а саме нано оксид цинку є складником сонячних кремів, зубних паст, але саме їх вплив не був визначений і ми на тваринах побачили, які загрози він може нести організму і як це можна попередити, – розповідає юна науковець. – Висновок сумний – саме наночастинки цинкосиду, який є у більшості сонячних кремів, – найтоксичніші.

Цікавою була зустріч із науковцями NASA, які займаються відправкою досліджень у космос. Юні українські науковці представили власні розробки вченим і обговорили можливості відправити свій експеримент в космос.

– Ми ділилися своїми ідеями. В нас був цікавий момент, коли нам показували їхній доробок і ми сказали «А чому ви зробили так, а не інакше?». Вони були вражені, – розповідає Надія Касянчук. – Сказали, що 10 років працюють у цій галузі і до того не додумалися. А ми на свіже око побачили і у нас з’явилася така ідея. Вони ж сказали, що можуть її навіть використати.

ЗНО – без репетиторів

У майбутньому Надія планує займатися  молекулярною біотехнологією. Цікаво, що ЗНО вона успішно склала без репетиторів.

– Я не користувалася послугами репетиторів, тільки 5 разів на рік ходила додатково на математику, щоб просто повторити, – каже вона. – Вийшло так, що я їздила на Всеукраїнську олімпіаду з екології, яка була в березні, повернулася і почала готуватися до Всеукраїнського етапу Малої Академії в двох секціях- загальна біологія і літературна творчість. І коли повернулася з тих всіх конкурсів, зрозуміла, що до першого ЗНО з математики буквально два тижні. Відповідно до математики я готувалася найдовше, а до інших день-два буквально. ЗНО з української мови склала на 193,5 бали, з біології – на 195, математики – на 189.

Через поїздку на олімпіаду геніїв Надія пропустила випускний, але каже, що не шкодує про це.

– Це був неймовірний місяць, тому ні, не шкодую, – каже дівчинка. – Зібратися з класом можна встигнути, а така можливість буває раз у житті.

Запитуємо Надію, чи вважає себе генієм?

– Геній – це для мене щось таке високе, далеке, – каже вона. – Це поняття дуже абстрактне. Я думаю, що це людина, якій постійно щось цікаво, яка ніколи не зупиняється на шляху у розвитку. Я себе генієм не відчуваю, так я чимось цікавлюся, щось знаю, але все ж таки настільки високо себе нести я точно не можу. Особисто знаю людей, які більшого досягли, більше знають.

До слова, Надія Касянчук – багатогранна особистість. Водночас вона цікавиться і біологією, і літературою, – пише вірші.

– На перший погляд це виглядає якось страшно, але іноді знання в одній сфері допомагають переключитися на іншу, – каже дівчина. – Цікаво відкривати світ з різних сторін, – і мистецство, і наука допомагають це робити ширше.

 

 

Перейти до панелі інструментів