28.03.2024
Новини Суди

Суд виправдав майстриню училища, яку звинувачували у вимаганні хабара

 

Суд визнав невинуватою та сказав виправдати за недоведеністю обвинувачення майстриню Тернопільського вищого професійного училища ресторанного сервісу і торгівлі. Жінку судили за ч.3 ст. 354 КК “Підкуп працівника підприємства, установи чи організації”.

Суди тривали майже два роки. Розпочалась справа із звернення учениці училища до прокуратури. Дівчина повідомила, що майстер виробничого навчання вимагає у неї 1500 грн за зарахування виробничої практики, яку вона фактично не проходила. Тоді місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст. 368 КК України “Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою” стосовно викладачки. Санкція цієї статті передбачає позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Наступного дня після звернення дівчина занесла майстрині мічені кошти і цей факт зафіксували правоохоронці.

До суду справа пішла у листопаді 2017 р., але уже за ч.3 ст.354 КК. Санкція цієї статті передбачає штраф від 4250 грн до 8500 грн, або від 100 до 200 годин громадських робіт, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той же строк.

У суді майстриня своєї вини у вчиненому не визнала та просила її виправдати. Мовляв, інкримінованого їй кримінального правопорушення не вчиняла і вважає, що дії учениці та органу досудового розслідування носять щодо неї провокаційний характер, спрямований на те, щоб скомпрометувати її.

Суд, дослідивши та оцінивши наявні у справі докази, прийшов до висновку, що у справі слід винести виправдувальний вирок. Бо докази, а скоріше їх відсутність, та показання свідків, обвинуваченої підтверджують, що органами досудового розслідування зроблено неповний аналіз та хибна оцінка доказів, яка не дозволяє прийти до висновку про доведеність вчинення обвинуваченою кримінального правопорушення.

Відтак 29 липня суд визнав працівницю училища невинуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.354 КК України та сказав її виправдати на підставі п.1 ч.1 ст.373 КПК України, за недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

Наразі вирок законної сили не набрав. Подати на нього апеляцію можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Перейти до панелі інструментів