24.04.2024
Новини Політика

“Мірялися кулаками, застосовували сльозогінний газ, хуліганили”. Правоохоронці розповіли про порушення перед виборами

107 повідомлень про порушення виборчого законодавства у довиборчий період вже отримали правоохоронці. На сьогодні працівники поліції склали 50 адмінпротоколів. Їх всіх направлено до суду для розгляду. Про це повідомив під час прес-конференції 18 липня начальник Головного управління Нацполіції в Тернопільській області Олександр Богомол. 

Хуліганство між представниками політсил

– Ряд матеріалів направлено по підслідності, порушене одне кримінальне провадження за фактом хуліганства, де представники політичних сил між собою почали мірятися кулаками в центрі Тернополя, застосовували сльозогінний газ, хуліганили, сквернословили, і це все у нас є на відео, – каже пан Богомол. – Не буду озвучувати назву політичних партій, але хочу переконати суспільство в тому, що буде проведено і завершено об’єктивне розслідування цієї події, особи будуть притягнуті до відповідальності. У процесі ми визначимося, чи буде це кримінальна чи адміністративна відповідальність. Але ще раз звертаюся до всіх учасників перегонів, ніхто нікому не дозволяє порушувати закон, хуліганити і вчиняти будь-які поступки кримінального чи адміністративного характеру. Всі повинні стримувати себе і порядно поводитися. Позавчора була подія у Скалаті, коли представники кандидата в народні депутати намагалися зірвати з білборда агітаційну рекламу однієї із політпартій і встановити свій плакат з передвиборчою агітацією.  Цьому намагалися перешкодити представники політсили опонентів. Між учасниками інциденту виник конфлікт, який переріс у сутичку. Під час цього кандидат в народні депутати, який був на місці події, сів за кермо свого автомобіля і намагався поїхати. Рухаючись заднім ходом, він наїхав на помічника кандидата в народні депутати. Останній з травмою руки звернувся за допомогою до медиків. Порушене кримінальне провадження за фактом ДТП, будемо розбиратися і запевняю, що буде об’єктивне розслідування і зроблені відповідні висновки. 

Штраф – 51 гривня

Із 50 адмінпротоколів, які склали правоохоронці, 12 уже розглянули суди, винесено 12 постанов у справах про адмінправопорушення пов’язані з виборчим процесом, повідомила громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Тернопільській області Ольга Мазаєва.

– З них одна справа закрита у зв’язку з відсутністю адмінправопорушення, три – особи були визнані винними, але обмежились усними зауваженнями у зв’язку з малозначністю, – каже вона. – У 9 випадках накладені штрафи на порушників за розміщення друкованої продукції без передбачених законом вихідних даних і за розміщення агітаційної продукції в заборонених законом місцях. На жаль, кодекс про адміністративні правопорушення у нас не змінювався уже багато десятиліть і мінімальний штраф у нас 51 грн для фізичних осіб і 340 посадових осіб. Тому ми будемо звертатися до Верховної ради, розуміємо, що штрафи станом на сьогодні не здійснюють своєї попереджувальної функції, яка би мала бути. Розуміємо, коли є власник білборда, який отримує кілька тисяч за його встановлення, 51 грн штрафу його звичайно не зупинить. Тому моя посада, як громадського омбудсмена із захисту виборчих прав, і створена для того, щоб ми відслідковували проблемні моменти в тому числі у законодавстві, які не дозволяють захистити виборчі права громадян. Ми будемо вносити зміни, лобіювати їх, щоб всі наступні вибори вже проходили в іншому режимі. Сьогодні судовий збір в 7 разів перевищує штраф – 361 грн. Це парадоксально. 

Аналізуючи судову практику за попередній виборчий процес, Ольга Мазаєва також звертається звернуться до судів з проханням дотримуватися строків розгляду справ.

– Тому що у нас був ряд випадків, коли справи закривалися у зв’язку із закінченням термінів, – каже вона. – За Кодексом про адміністративні правопорушення передбачено тримісячний термін з моменту вчинення правопорушення до моменту накладення штрафу. Тобто притягнути до відповідальності можна упродовж трьох місяців. На превеликий жаль, у нас були ситуації, коли ці строки були недотримані і справи закриті. Хоча поліція зробила велику роботу з виявлення, документування, оформлення матеріалів, але маємо те, що маємо. Тому прошу судів, звернути не це увагу.

Нагадують про день тиші

Як повідомляє координатор Громадянської мережі «Опора» в Тернопільській області Ольга Галушка, понад 30 заяв про порушення правил проведення агітації під час передвиборчої кампанії подали до правоохоронних органів спостерігачі ОПОРИ.

–  Це були випадки, коли агітаційні матеріали не містили вихідних даних, які передбачені законом, коли агітація розповсюджувалась з наданням безкоштовних послуг, що має ознаки непрямого підкупу виборців, – каже пані Галушка. – Були випадки коли агітаційні матеріали розміщувались у заборонених для цього місцях – це будівлі державної та комунальної власності та у громадському транспорті. Спостерігачі продовжують стежити за проведенням агітації, нагадаю, що 19 липня о 24.00 завершується час коли можна проводити агітаційну кампанію, у субота та неділю проводити агітацію заборонено. Тому якщо спостерігачі будуть фіксувати такі порушення, вони будуть звертатися до правоохоронців, щоб з’ясувати обставини та по можливості винних осіб притягнути до відповідальності. 

Перейти до панелі інструментів