29.03.2024
Місто Новини

У Тернополі з вулиць міста мають прибрати майже 70 МАФів

У Тернополі підприємці мають прибрати з вулиць 67 своїх тимчасових споруд у 20-денний термін. Йдеться про ті МАФи, кіоски, які не потрапили в схему розміщення тимчасових споруд, затверджену рішенням виконкому квітні та які, відповідно до рішення міськради, суперечать автоматичному поновленню договорів сервітутів.

Відповідне рішення прийняли на засідання виконкому у середу, 12 червня. Цим рішенням власникам МАФів, кіосків рекомендують або самостійно демонтувати їх, або їх демонтують примусово.

– Тема встановлення кіосків, МАФів досить актуальна серед тернополян, – розповів на брифінгу опісля виконкому міський голова Сергій Надал. – Із появою кожного нового МАФу ми отримуємо завжди ряд звернень і дуже часто вони є негативними. Тому для того, щоби тему врегулювати, внормувати і припинити хаотичне розміщення, торік 19 грудня сесія міськради прийняла рішення, яке стосувалось договорів земельних сервітутів щодо розміщення тимчасових споруд. Цим рішенням було передбачено не продовжувати договори сервітутів тим кіоскам, тим МАФам, спорудам, які розміщуються на газонах, тротуарах, охоронних зонах, на зупинках транспорту і які заважають огляду в радіусі 50 метрів. Крім того, було дано доручення управлінню архітектури, містобудування зробити схему розміщення МАФів на території міста. Вона мала бути зроблена, затверджена до 1 квітня 2019 року.

Таку схему, за інформацією міського голови, розробили, розмістили на сайті міськради для обговорення. А також вона пройшла обговорення експертної ради, яка в подальшому дала свої висновки. Після цього 17 квітня 2019 року згадувану схему затвердили на засіданні виконкому. Фактично цією схемою визначили ті МАФи, кіоски, які підлягають автоматичному продовженню договорів сервітутів на використання земельної ділянки, а також ті, власники яких за продовженням договору мали б звернутись на сесію міськради. До цієї категорії належать ті тимчасові споруди, які розташовані на газонах, тротуарах, поруч з навчальними закладами, на зупинках громадського транспорту і заважають огляду. Тоді, відповідно до рішення цього виконавчого комітету, всім тим власникам МАФів та кіосків, які не підлягали автоматичному продовженню, були надіслані листи з відповідним повідомленням. Мовляв, ви не можете отримати автоматичне продовження договору сервітуту, але це не означає, що цей кіоск там не може бути розміщений і маєте право звернутись на сесію міськради за його продовженням. Крім того, розроблена схема передбачає і місця, у котрі можна перенести МАФи, які більше не можуть розташовуватись на своїх старих місцях.

– Людям була запропонована альтернатива — або зверніться в міськраду і отримайте нову ділянку, або зверніться до сесії, чи вона захоче продовжити договір на існуючу ділянку, – говорить міський голова. – На останній сесії, які відбулась 6 червня, було розглянуто 20 звернень. Всього таких МАФів, які не підлягали автоматичному продовженню, є 95. Власники 20 із них звернулись на сесію про продовження. З тих 20-ти депутати прийняли рішення про продовження для шести. Крім того, частина власників МАФів самостійно погодилась демонтувати їх, бо розуміли, що або там є спротив мешканців, або люди не хотіли цим бізнесом більше займатись, або зовнішній вигляд споруд не відповідає сучасним вимогам. На сьогодні залишилось 67 МАФів, власники яких ніяким чином не відреагували. Тобто, вони не подали заяву на продовження сервітуту, не подали на зміну місця адреси і не демонтували самостійно свій МАФ. Це означає, що починаючи з 26 квітня, з дати завершення попереднього договору-сервітуту по сьогоднішній день, вони перебувають на даних земельних ділянках незаконно, тому сьогодні і було прийнято рішення про демонтаж цих мафів.

Власникам тих 67-ми МАФів, за інформацією голови, фактично давали час на вирішення питання з 1 квітня по 1 червня. Однак вони ніяк не відреагували. Тому, аби “не робити різких рухів”, їм сьогодні, 12 червня, дали ще 20 днів. Упродовж цього часу вони мають або забрати свій МАФ, або звернутись до міськради, де їм можуть запропонувати іншу ділянку для розміщення в обмін на ту, на якій вони розташовані, або ж через 20 днів буде примусовий демонтаж.

Перейти до панелі інструментів