24.04.2024
Аналітика Новини Політика

Які партії орієнтовані на ЄС і НАТО, а які схиляються до позаблоковості України. Аналіз програм

У Тернополі репрезентували результати аналізу програм 12-ти найпопулярніших партій, які можуть потрапити до парламенту. Один із аспектів порівняння – вектор зовнішньої політики. Які партії прихильні до ЄС і НАТО, а які схильні до позаблокового статусу України. Про це розповіла представниця ГО “Центр UA” у Тернопільській області Юлія Ковальчук.

Сила і честь, Українська стратегія Гройсмана, Європейська солідарність, Батьківщина, Голос, Громадянська позиція, Свобода та Самопоміч вважають стратегічною метою своєї діяльності набуття Україною членства у НАТО. Їхні програми сходяться у думці, що Північноатлантичний альянс – це одна з запорук безпеки держави і шлях до колективного стримування російської загрози.

  • На додачу до вступу в Альянс Свобода хоче сформувати Балто-чорноморський союз, щоб створити “новий вектор української геополітики – на утворення нової європейської єдності”, – додає Юлія Ковальчук. – Громадянська позиція пропонує на час до вступу в НАТО вступити у союзницькі стосунки із США і Великою Британією, Сила і честь хоче «всебічного та багаторівневого стратегічного партнерства зі США» разом із євроатлантичною інтеграцією, а Радикальна партія Ляшка буде вимагати прямої військової угоди з США без жодної згадки про членство в НАТО.

Лідер перегонів за даними соціологів і заодно партія президента Володимира Зеленського партія Слуга народу про те, чи буде Україна вступати до НАТО, говорить обтічно. Зауважують лише, що будуть розширювати співпрацю з НАТО, але чи є метою повноцінне членство, не повідомляють.

  • Опозиційна платформа – За життя мріє про «забезпечення активного нейтралітету України у військово-політичній сфері та неучасть в будь-яких військово-політичних союзах», а її колеги із Опозиційного блоку хочуть ухвалити рішення про позаблоковість та нейтралітет на референдумі, – аналізує Юлія Ковальчук.

Представниця “Центр UA” зауважує, що набуття членства у НАТО вже визначене Конституцією пріоритетом зовнішньої політики, а російська агресія визнана законом.

Про членство України в Євросоюзі мріють Європейська солідарність, Батьківщина, Голос, Сила і честь, Громадянська позиція та Свобода. Самопоміч хоче зміцнити співпрацю з ЄС, забезпечити «спільний авіаційний простір, приєднання до Митного, Енергетичного союзів».

  • Слуга народу обіцяє ухвалити «закони, необхідні для виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС і розширення співпраці з Євросоюзом», – розповідає Юлія Ковальчук. – Опозиційна платформа – За життя хоче здійснити «перегляд умов участі України у Світовій організації торгівлі та зоні вільної торгівлі з Європейським Союзом», а Опозиційний блок про ЄС взагалі не згадує бо планує, що наша держава буде позаблоковою.

Перейти до панелі інструментів