30.04.2024
Новини Суди

“Їй тут важко психологічно”: сестра вбитого студента з ДР Конго виїхала з Тернополя 

Переїхати з Тернополя до Одеси  довелося сестрі вбитого студента з ДР Конго через важкі спогади, пов’язані з нашим містом. Ешлі Грейс є студенткою Західноукраїнського національного університету у Тернополі, в якому навчався і її брат Ерітьє. Його  знайшли вбитим 9 травня минулого року.

Чергове підготовче засідання у справі вбивства іноземного студента відбулося  у Тернопільському міськрайонному суді 17 лютого. Проте потерпіла у справі сестра вбитого цього разу вперше не з’явилася, відтак засідання провели за участю її представника Сергія Хлєбнікова. Як повідомив адвокат, Ешлі ще влітку переїхала до Одеси і на два попередні засідання до Тернополя приїжджала.

–  Цього разу їй не вийшло приїхати, проте на наступних засіданнях дівчина буде, – сказав Хлєбніков.  

За його словами, Ешлі продовжує навчання у тернопільському виші, єдне – змінила місто проживання. Навчанню це не перешкоджає, адже через карантин студенти вчаться онлайн. 

Їй важко тут психологічно, вона відчуває внутрішній страх, – зазначає адвокат. 

Нагадаємо, судовий процес у справі вбивства студента з ДР Конго Ерітьє Лусамба Каємба розпочався у грудні минулого року. За вбивство іноземця судять 18-річну Соломію Т. Вже відбулося два підготовчих засідання у цій справі. Проте суд розглянув лише нагальні клопотання, які стосувалися продовження строку тримання під вартою підсудної. Перейти до інших питань суд не зміг, тому що не з’явилася мама Соломії, яка є законною представницею доньки в суді. Як повідомляли захисники, жінка хворіла і надасть всі довідки. На чергове засідання 17 лютого законна представниця обвинуваченої вже з’явилася. 

Захисники обвинуваченої подали до суду близько десятка скарг та клопотань, відтак у засіданні зробили технічну перерву до 24 лютого, щоб з цими документами могли ознайомитися прокурор та представник потерпілої. До того ж, судові засідання у цій справі можуть зробити закритими – з відповідним клопотанням до суду звернулися захисники обвинуваченої, оскільки вона на момент, коли стався злочин, була неповнолітньою. Це клопотання підтримав прокурор та представник потерпілої. 

Справу про вбивство студента розглядає колегія суддів – головуючий суддя Юрій Дзюбановський, судді-учасники колегії Любомир Базан і Олег Холява. Прокурор – Віталій Пащенко (фото: Євгенія Цебрій)


Потерпіла у справі Ешлі Грейс була присутня на двох попередніх засідання 8 грудня минулого року і 3 лютого цього року. У суді дівчині допомагала перекладачка. Підтримати Ешлі на попередніх засідання приходили студенти з ДР Конго, які навчаються у Тернополі. Вони розповідали, що через цей випадок, який стався з Ерітьє, їм страшно. Сама ж Ешлі зазначала, що якщо Соломію Т. відпустять з-під варти, вона не почуватиметься в безпеці. 

– Я вважаю, що підозрювана таки винна і хочу, щоб вона провела за ґратами решту свого життя, – говорила раніше журналістці Терміново сестра вбитого юнака. 

Читайте також: Слухання у справі вбивства студента з ДР Конго вдруге відклали, підсудна просить медобстеження.

За словами перекладачки, Ешлі Грейс розчарована тим, що суд триває так довго. Дівчина не розуміє, чому все так тягнеться, чому вона приходить на засідання, а їх щоразу відкладають.  

– Вона втомлена, їй дуже важко емоційно. Вона не розуміє нашої судової системи, – розповідала перекладачка. – Питає, чому, коли є всі докази, все так довго триває, щоразу подаються клопотання. Чому підсудній потрібен законний представник, коли їй 18 років? Ми намагаємося їй це все пояснити, що такі вимоги законодавства. 

Нагадаємо, студента Західноукраїнського національного університету (ЗУНУ, колишній ТНЕУ – ред.) Ерітьє знайшли мертвим 9 травня цього року у квартирі, яку він орендував у Тернополі. Ерітьє був смертельно поранений ножем у груди. Поховали його у нашому місті. Обвинувачена у вбивстві студента перебуває під вартою в Чортківському СІЗО, хоча її захисники вже неодноразово просили суд про домашній арешт та зменшення розміру застави, адже сума 315 тис. грн, призначена судом, є непосильною для родини дівчини, де працює лише мама і є хвора бабуся.  

Фото: Євгенія Цебрій. 

 

 

 

Перейти до панелі інструментів