18.04.2024
Новини Суди

Слухання у справі вбивства студента з ДР Конго вдруге відклали, підсудна просить медобстеження

– Моя дорога, ти мусиш бути сильною, не плач. Я розумію, це дуже важко, – перекладачка англійською заспокою та обіймає сестру вбитого у Тернополі студента з ДР Конго Ерітьє Люсамба Каємбе. Підготовче засідання у цій справі мало відбутися 3 лютого, проте його вже вдруге відклали. Суд лише розглянув клопотання учасників. 

Нагадаємо, за вбивство іноземного студента судять 18-річну Соломію Т., яка з травня 2020 року перебуває під вартою в Чортківському СІЗО. 

На засідання 3 лютого з’явилися усі сторони процесу крім мами підсудної, яка є законною представницею Соломії у суді. Зі слів захисників, жінка повідомила, що хворіє і надасть всі довідки. Щоб не порушувати право підсудної на захист, суд відклав підготовче засідання на 17 лютого. 

– Я прошу сторону захисту надати підтверджуючі документи щодо хвороби законної представниці. Якщо підтвердиться факт, що людина зловживає своїми процесуальними правами, я вважаю за доцільне вирішити питання щодо накладення штрафу, – звернувся до суду прокурор Віталій Пащенко. 

Притягнути представницю до відповідальності, якщо виявиться, що судове засідання пропущено без поважних причин, попросив суд і представник потерпілої Сергій Хлєбніков. Він побоюється, що через подібні випадки, судовий розгляд може затягнутися. Проте захисники обвинуваченої запевнили, що жінка звернулася до лікаря і ці документи будуть.  

“Може впливати на потерпілих і свідків”

Прокурор також звернувся до суду з клопотанням про продовження для підсудної на 60 днів запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, який закінчується 6 лютого. 

– Я підтримую це клопотання і вважаю, що ризики, які стали підставою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, надалі мають місце, – зазначив Віталій Пащенко. – Перебуваючи під більш м’яким запобіжним заходом, вона зможе переховуватися від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності і усвідомлюючи міру покарання, а це до 15 років позбавлення волі. А також може вчинити інше кримінальне правопорушення. Хочу зазначити, що Тернопільський міськрайсуд розглядає відносно обвинуваченої ще інше кримінальне провадження за крадіжку майна. Це свідчить про систематичну протиправну поведінку зі сторони обвинуваченої. 

Також прокурор додав, що існує ризик тиску, як на потерпілу, так і на свідків у даному кримінальному провадженні. 

– Оскільки свідки та потерпілі є іноземцями, а обвинувачена досить добре володіє іноземними мовами, то може впливати на них з метою зміни показів, які вони давали на досудовому розслідуванні, або відмови від цих показів, – озвучив ризики прокурор. 

Захисники просили про домашній арешт

Захисники підсудної Соломії заперечили клопотання прокурора і попросили суд змінити запобіжний захід на більш м’який. 

– У неї є місце проживання, вона навчається у коледжі, а вже більше як 8 місяців сидить під вартою. Тому просимо змінити запобіжний захід на домашній арешт, – заявив адвокат Василь Бойко. 

Ще один адвокат підсудної Володимир Поморянський заявив, що аргументи прокурора є непереконливими.

– Сторона захисту вважає, що обвинувачення, які інкримінують і які зазначені в обвинувальному акті, є надумані, перебільшені і зовсім нічим не підтверджені, – каже він. – А ризики, які називає прокурор, ніким не підтверджені. Більше того прокурор посилається на ст. 185 (крадіжка – ред), а ще ніхто нікого не засудив і ніхто не може визнати, чи є там вина чи ні. Там дуже сумнівна кваліфікація. Моя підзахисна має постійне місце проживання, характеризується позитивно, немає ніяких даних, що в неї соціальні зв’язки такі, які можна поставити під сумнів. 

“Мене просто примусово сюди привезли”

Не підтримала клопотання прокурора і підсудна Соломія Т. Також вона повідомила, що у СІЗО у неї  погіршилося здоров’я і попросила суд про проведення медобстеження та перебування на судових засіданнях у режимі відеоконференції. 

– У мене загостилась виразка шлунка і мене просто примусово сюди привезли. Зараз я дуже погано себе почуваю і хочу, щоб мені провели повне медобстеження, – озвучила своє бажання обвинувачена. – Але сьогодні мені виміряли тиск і температуру і сказали, що цього достатньо для того, щоб я з’явилася в суді, тоді як просила про відеоконференцію. 

Суддя та всі сторони процесу підтримали прохання підсудної про проведення медобстеження. За словами судді, обвинувачена в праві звернутися в медчастину СІЗО щодо проведення медогляду. Якщо їй відмовлять, вона може звернутися до суду з відповідною заявою і він її розгляне. 

Розглянувши клопотання, суд залишив Соломію Т.  під вартою до 1 квітня. Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду упродовж 7 днів. 

Зауважимо, хоча на даному етапі засідання відкриті, минулого разу Соломія Т. досить бурхливо реагувала на присутність преси у судовій залі. Її обурення переросло у образливі висловлювання щодо журналістів. 

Студентів з ДР Конго у суд не пустили через карантин

Потерпіла у справі сестра вбитого студента Ешлі Грейс розчарована тим, що суд триває так довго. Дівчина не розуміє, чому все так тягнеться, чому вона приходить на засідання, а їх щоразу відкладають. 

– Вона втомлена, їй дуже важко емоційно. Вона не розуміє нашої судової системи, – каже перекладачка, яка допомагає Ешлі в суді. – Питає, чому, коли є всі докази, все так довго триває, щоразу подаються клопотання. Чому підсудній потрібен законний представник, коли їй 18 років? Ми намагаємося їй це все пояснити, що такі вимоги законодавства. 

До речі, підтримати Ешлі прийшли її друзі з ДР Конго, які навчаються у Тернополі. Проте їх у приміщення суду не пропустили через карантинні обмеження. Це ще більше обурило дівчину. Студенти, які чекали Ешлі під стінами суду, принесли з собою фото вбитого Ерітьє. Вони кажуть, що через цей випадок, який стався з хлопцем, їм страшно. 

На питання журналістки Терміново, чи безпечно почувається у Терноплі, один зі юнаків одразу відповідає:”Ні.” Потім додає: “Взагалі ніхто мене тут не ображав, у Тернополі мені комфортно, але через цей випадок просто боюся”. 

– Ми почуватимемось в безпеці, коли обвинувачена буде під арештом. Як тільки опиниться на вулиці, ми не побуватимемось спокійно, – додає ще одна студентка Крістел. 

Нагадаємо, студента Західноукраїнського національного університету (ЗУНУ, колишній ТНЕУ – ред.) Ерітьє знайшли мертвим 9 травня цього року у квартирі, яку він орендував у Тернополі. Ерітьє був смертельно поранений ножем у груди. Поховали його у нашому місті…

В умисному вбивстві студента обвинувачують 18-річну Соломію Т. Наприкінці листопада цього року, через пів року досудового розслідування, справу стосовно резонансного вбивства передали до суду. 

Фото: Євгенія Цебрій. 

Перейти до панелі інструментів