30.04.2024
Здоров’я Новини Оперативно

Як медики будуть відслідковувати тернополян, які повертаються з Польщі 

Після заяви президента про закриття державного кордону до кінця п’ятниці, 27 березня до дому масово повертаються українці з Польщі. Тисячі людей стоять у чергах, аби перетнути кордон. 

Серед приїжджих – багато мешканців Тернопільської області. Як будуть їх відслідковувати медики, розповіла під час прямого ефіру заступниця начальника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення міськради Ольга Ярмоленко. 

– Це вже налагоджений процес, – каже вона. – Прикордонна служба інформує управління ДСНС кожної області. В облать надходять списки, що наприклад, їдуть 60 людей. Працівники управління ДСНС автобусами їдуть зустрічати їх до Льовава, куди їх доставляють з кордону. Там  їм роблять температурний скринінг. Визначаються ті люди, які підлягають вже обстеженню, – якщо висока температура, вони залишаються у Львові в обласній інфекційній лікарні. Решту людей, служба ДСНС садить в автобуси, які прибули з кожної області, і подає інформацію в Тернопіль, що їде два автобуси з певною кількістю людей. Їх везуть в міський лабораторний центр, де їм дезінфікують їхні речі. І далі автобуси з районів забирають своїх жителів, а тернопільських доставляють по їх адресах. Також всі підписують  повідомлення, що дають згоду на використання персональних даних і що вони знають, що підлягають самоізоляції. В міському лабораторному центрі з’ясовують, чи вони проживають у приватному будинку, багатоповерховому чи в гуртожитку. За умови гуртожитку, їм пропонують піти на самоізоляцію у визначену для цього третю міську лікарню.

Ольга Ярмоленко нагадує про лінію “Попіклуйся про сусіда”, яка діє при міськраді, де тернополяни анонімно  можуть повідомляти про сусідів, які повернулися з-за кордону і не дотримуються обмежень.

– Ця лінія діє другий день і я хочу сказати, що це дієво, – каже вона. – Анонімно ми отримуємо інформацію, передаємо її сімейним лікарям. У них є напрацьована база, бо люди підписали декларацію, і ми їх встановлюємо. Так вже встановили дві особи. Одна жінка приїхала з-закордону, сказала, що все знає, але ще не встигла зателефонувати сімейному лікарю і повідомити, що вона на самоізоляції. Також було повідомлення про гуртожиток. Там ми не змогли знайти людину. Тому що не вказана була кімната і прізвище.

Загалом за даними відділу охорони здоров’я міськради, у Тернополі на самоізоляції вдома перебувають 286 осіб. Також шестеро людей – контактних з хворими, – на ізоляції у міській лікарні №3. 

Фото: https://www.facebook.com/igor.zinkevych

Перейти до панелі інструментів