30.04.2024
Новини Суди

Суд знову заборонив міськраді “вчиняти будь-які дії” щодо 15 га землі на БАМі

Господарський суд задовольнив заяву Садівничого товариства про забезпечення позову та знову заборонив Тернопільській міськраді вчиняти будь-які дії щодо спірних 15, 26 га землі. Частина цієї землі, нагадаємо, за задумом Тернопільської міськради має іти нібито під парк на БАМі.

Про це йдеться в ухвалі суду від 10 січня. Розгляд справи проводився без виклику сторін.
Нагадаємо, наприкінці грудня міськрада поширили повідомлення, що Верховний Суд скасував усі заборони щодо облаштування нового парку. І вже 9 січня виконавчий комітет затвердив детальний план парку. Утім, як писали ми раніше, Верховний Суд не дозволяв облаштовувати парк і у його грудневій постанові йдеться зовсім про інші висновки та рішення. Зокрема, касаційну скаргу Тернопільської міськради він задовольнив лише частково: скасував рішення тернопільських судів у частині забезпечення позову та направив його на новий розгляд у суд першої інстанції.
Підставою для такого рішення стала необхідність деталізації місця розташування спірної ділянки. В усьому іншому – ще триває судовий спір. Фактично, Садівниче товариство виграло суди щодо ділянки, однак міськрада подала апеляцію.

чит. також: Чи буде на БАМі новий парк

Окрім того, нагадаємо, хоча у повідомленнях міськради акцентується увага на боротьбі за парк, направду борються не тільки за нього. Адже ще понад 6 га із спірної землі міськрада своїми рішення віддала під забудову.

Ухвалою від 10 січня суд знову заборонив вчиняти будь-які дії щодо спірних 15,26 га на вул. Київська-Тарнавського, хоча ідентифікувати земельну ділянку так і не вдалось, оскільки кадастрового номеру вона так і не має. Відсутні й інші відомості, які б надавали суду можливість ідентифікувати спірну земельну ділянку. А доводи міськради про те, що така заборона фактично блокує будь-які дії із комунальними ділянками, площею 15,26 га, суд назвав безпідставними. Адже, коли міськрада приймала рішення щодо спірної землі, то розуміла, чия це ділянка та де вона розташована.

Згадувана вище ухвала є виконавчим документом, який в порядку ч. 2 ст. 235 ГПК України набирає законної сили з моменту її підписання суддею – 10.01.2020.

Перейти до панелі інструментів