26.04.2024
Аналітика Новини Суди

Чи буде на БАМі новий парк

Тернопільська міська рада продовжує переконувати, що Верховний Суд зняв усі заборони щодо облаштування нового міського парку і дозволив його таки облаштувати. Утім, рішення суду про скасування стосувалося лише тимчасової заборони вчиняти будь-які дії із землею до вирішення питання по суті. Та й справа ще у судах.

Окрім того, міська влада у своїх повідомленнях акцентує увагу суто на парку і якось мовчить про те, що частина землі під людськими дачами піде під забудову багатоповерхівками. Адже загалом спір іде про 15,2600 землі, з яких тільки частина нібито відвойовується міськрадою під парк.

“Тому що було намагання певних людей оскаржити… “

Нагадаємо, у Тернополі на землі, на якій міська рада збирається облаштувати новий парк і збудувати житлові будинки, стоять людські дачі. Люди виходили на акції протесту, подали у суди, пройшли кілька інстанцій. Офіційно позивачем у справі є Садівниче товариство робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської залізниці.

І поки триває судова тяганина, 26 грудня 2019 року на сайті міськради з’явилась інформація про те, що 20 грудня Верховний Суд дозволив облаштовувати парк у Тернополі на вул. Київська-Тарнавського. Проте, як ми писали у статті “Верховний Суд не давав добра на появу парку на вул. Київська-Тарнавського”, у постанові суду йдеться трохи про інші висновки та рішення, а відтак заяви міської влади про зворотне є загучними.

У четвер, 9 січня, на засіданні виконавчого комітету Тернопільської міськради затвердили “Детальний план території, обмеженої вул. Генерала М. Тарнавського, вул. Київська, вул. М. Липницького, вул. Володимира Великого (мікрорайон №14) в м. Тернополі», а на офіційному сайті міськради з’явилась публікація під назвою “Виконком затвердив детальний план нового парку у Тернополі на вул. Київська – вул. Генерала Тарнавського”. У ній знову ж таки згадувалось рішення суду, яким нібито поскасовували усі заборони і пообіцяли парк на 10,5 га з рівнем озеленення на 65%.

Роз’яснення щодо затвердження “Детального плану території…” дав після виконкому журналістам і міський голова.

– Мова іде про територію, де прийнято рішення про створення нового парку. Довший час була затримка із прийняттям даного рішення, тому що було намагання певних людей оскаржити справу у судах, – каже Сергій Надал. – Нарешті ми вже пройшли аж до Верховного Суду. Верховний суд прийняв рішення, яким скасував всі попередні заборони, обмеження, дав можливість розпочати роботи по облаштуванню нового парку у місті Тернополі.

Скористались ситуацією

Що ж відбувається і як розуміти заяви з боку міської влади про крапку, поставлену у справі Верховним Судом, ми поцікавились у представника позивача, адвоката Павла Вароди. Адже суди вже прийняли кінцеві рішення про незаконність актів міської ради, що слугували підставою облаштування парку. А рішення Верховного Суду стосується тільки скасування через ряд недоліків дії тимчасових заходів.

– Інформація, яку вони подали на своєму сайті, не відповідає дійсності, – каже адвокат. – Оскільки Верховний Суд у своїй постанові звернув увагу на те, що Господарський суд правомірно заборонив Тернопільській міській раді вчиняти будь-які дії щодо цієї земельної ділянки, але єдине, що Верховний суд просив деталізувати місце її знаходження. Адже “саме лише визначення заборони на вчинення будь-яких дій щодо земельної ділянки площею 15,2600 га без зазначення її кадастрового номеру та/або без визначення меж та конфігурації… фактично призводить до блокування вирішення земельних питань щодо будь-якої ділянки відповідного розміру (15,2600 га)”. Тому суд і повернув на новий розгляд до суду першої інстанції вирішення цього питання. У середу, 8 січня, матеріали справи уже повернули у Господарський суд Тернопільської області і 9 січня мало б повторно вирішитись питання щодо заборони міській раді вчиняти певні дії.

Відтак, за словами пана Вароди, міська влада скористалась тим проміжком часу, у які зникла заборона вчиняти дії щодо спірної землі, із 20 грудня до 9 січня, і прийняла рішення про план території.

– Але всі рішення міської ради щодо цієї землі уже скасовані судами, – додає він. – І зокрема, це найперше рішення щодо створення рекреаційної зони. Наразі міська рада подала апеляцію. З усіма подальшими рішеннями, які виконком чи міськрада приймає, ми ознайомимося і Садівниче товариство вирішить, чи будемо їх оскаржувати.

Воюють не тільки за парк

Як каже  адвокат, затвердження детального плану території не позбавляє права Садівничого товариства користування спірною ділянкою. І поки міськрада не вирішить питання у судовому порядку, розпоряджатися цими землями не зможе.

– Детальний план території – це містобудівна документація, яка дає надалі право забудовувати ділянку певними суб’єктам, – продовжує Павло Варода. – Але вони мають набути право на землю, бо якщо вони не набудуть такого права, то у подальшому реалізація цього рішення – неможлива.

Також, як додає адвокат, цю земельну проблему весь час подають у міськраді, як питання про парк. Та якщо прочитати усі ці рішення виконкому і міської влади щодо цієї землі, стає зрозумілим, що боротьба точиться не тільки за це.

– Там близько шести гектарів мати іти під забудову багатоповерхівками з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення, – каже адвокат. – Майже три гектари дають КП фірмі “Тернопільбудінвестзамовник” і ще право оренди на 10 років на 4 га виставлять на аукціон. І чи не внесе міськрада потім зміни у своє ж рішення щодо парку, зменшуючи його площу і до двох-трьох гектарів? Чи не стане парк  просто сквером між будинками багатоквартирної житлової забудови?

Перейти до панелі інструментів