18.04.2024
Розслідування

У Авакова закупили державні номери за ціною, що у півтора раза перевищує ринкову

Головний сервісний центр МВС 14 липня уклав угоду з ТОВ «Світлофор» про закупівлю державних номерів вартістю 84,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 443 330 комплектів і 36 130 штук номерних знаків для транспортних засобів. Номери повинні відповідати вимогам наказу МВС №166 від 2 березня 2021 року.

Найбільше коштів, а саме 75,35 млн грн. припадатиме на 420 тис комплектів звичайних автономерів підтипу 1-1-1 по 179 грн. Це в півтора рази дорожче від їхніх цін минулого року, коли вимагалась відповідність ДСТУ 4278:2019 і ДСТУ 3650:2019.

У серпні 2020 року Центр замовив такі номери «Світлофору» на 66% дешевше – по 108 грн., оскільки тоді цій компанії довелося змагатися з конкурентами на відкритих торгах.

У березні 2020 року ТОВ «Автомотознак» продало МВС автономери підтипу 1-1 на 48% дешевше – по 121 грн. Це теж були відкриті торги з кількома учасниками та економією.

Нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою на підставі «оскарження прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника щодо триваючого тендера».

У березні Центр оголосив відкриті торги щодо номерів очікуваною вартістю 421,39 млн грн. У травні він допустив до аукціону «Світлофор», ДП «Завод «Динамо-Сілейр» і ПП «Автовін». Натомість виробника «Автомотознак» і ТОВ «МіК» із продукцією компанії «Zhejiang Shengye Traffic Sings Co., Lnd» (Китай) відхилили через банківські гарантії, які начебто містили посилання на стару версію тендерної документації. Ще «МіК» нібито не підтвердила фінансову спроможність та наявність обладнання, працівників і досвіду.

Фірма «МіК» оскаржила відхилення в АМКУ. Там вона довела, що банківська гарантія містила правильне посилання, договір на поставку алюмінієвого прокату є аналогічним, фінзвітність була надана, а окремих вимог стосовно обладнання та працівників не було.

Адмінколегія наказала вернути скаржника на торги. Замовник повернув обох відхилених учасників, адже банківська гарантія «Автомотознака» так само виявилась правильною.

Але «МіК» знову поскаржилась в АМКУ. На її думку, замовник нібито порушив строки і порядок розгляду, вернувши на торги «Автомотознак», який не оскаржував відхилення.

Розгляд скарги відбудеться 20 липня о 17:00. З огляду на це замовник вирішив провести переговорну процедуру на суму не більше 20% очікуваної вартості. За його словами, він розіслав запити цінових пропозицій, і «Світлофор» запропонував найнижчу вартість.

Харківський «Світлофор» записано на місцевих жителів Олександра Золотарьова і Бориса Димова, а керує ним Сергій Ткаченко. У 2004 році фірму разом із Димовим заснувала Любов Литвиненко, відома як партнерка Тетяни Дагаєвої, доньки покійного генерала Юрія Дагаєва – екс-очільника ДАІ (1994-1998) і замміністра МВС (1998-2000).

Сама Дагаєва є співвласницею ТОВ «Південна легенда», де її партнером є Сергій Тащилкін, відомий через скандальну закупівлю МВС квартир у Криму у 2012 р.

Перейти до панелі інструментів