20.09.2024
Новини Оперативно

“Критично важливі” артисти: чудеса з бронею від мобілізації від Тернопільської ОВА

Пам’ятаєте скандал з бронюванням працівників цирку? Виявилось, що вони виконують важливу функцію щодо допомоги збалансування трагічної інформації і беруть участь у заходах відновлення ментального здоров’я, тому вони мають “броню”. Тепер, схоже, подібна ситуація і на Тернопільщині. Адже днями  ОВА визначило критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в Тернопільській області художньо-артистичні колективи муніципальних закладів культури.

Останнім часом громадськість активно обговорює питання бронювання населення. Хто може бути критичним в територіальній громаді в межах Тернопільської області, а кому не дозволена така перевага, з’ясовувала редакція “Терміново”.

Що каже закон

Постановою КМУ №76 від 27.01.2023 року «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» затверджено критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення під час війни.

Та Кабмін дозволив обласним держадміністраціям частково самостійно визначати рівень критичності підприємств. При цьому мають враховуватись потреби громади. Тобто саме Тернопільська ОВА має усі важелі, щоб встановлювати, які підприємства, організації та установи можуть вважатись критичною інфраструктурою. Виглядає так, ніби розумне рішення, і буде на користь кожному окремому регіону. Та вийшло як завжди – замість розробити реальний стратегічний план життєзабезпечення області, в ОВА вирішили визнати критичними художньо-артистичні колективи.

На виконання Постанови КМУ № 76, 31-ого березня 2023 року головою Тернопільської ОВА було підписано Розпорядження «Про затвердження критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, розташованих на території області, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період».

Тобто, до критичних в ОВА віднесли:

  1. Підприємства промисловості та торгівлі, у яких обсяг сплачених податків до місцевого бюджету територіальної громади за рік складає не менше 1 млн. грн., а кількість працівників не менше 15 осіб (для підприємств промисловості) та 8 осіб (для підприємств торгівлі). Також критичним може бути підприємство, яке проводить інноваційну діяльність.
  2. Підприємства житлово-комунального господарства та енергетики, які є монополістами в межах територіальної громади в сфері тепло-, водопостачання, водовідведення, благоустрою, поводження з побутовими відходами, суб’єкти які реалізують державну політику в галузях житлово-комунального господарства та енергетики, суб’єкти відновлювальних джерел електроенергії (тобто працівники Тернопільобленерго, КП “Тернопільводоканал” та ЖЕКів можуть отримати бронь).
  3. Підприємства агропромислового комплексу, які здійснюють оброблення земель сільськогосподарського призначення площею не менше 50-ти гектарів.
  4. Підприємства, установи та організації у сфері соціального захисту дітей та охорони здоров’я, які належать до державної чи комунальної форми власності та мають ознаку неприбуткової установи, забезпечують потребу населення життєво необхідними лікарськими засобами та медичними препаратами.
  5. Підприємства, установи та організації у сфері культури та з питань комунікацій та теле- і радіомовлення, зокрема установи культури обласного значення зі статусом «академічний» та суб’єкти, які мають спеціальні технічні засоби для передачі сигналів та інформації через програми теле- і радіомовлення.
  6. Підприємства природоохоронної діяльності, що забезпечують належне функціонування служби державної охорони суб’єктів природно-заповідного фонду, здійснюють еколого-освітню роботу.
  7. Підприємства добувної промисловості та розроблення кар’єрів із загальною чисельністю працівників не менше 50-ти осіб.
  8. Підприємства, установи та організації комунальної форми власності у галузі лісового господарства та лісозаготівлі з кількістю працівників не менше 15-ти осіб.
  9. Підприємства транспортної інфраструктури, капітального будівництва та дорожнього господарства незалежно від форми власності з кількістю транспортних засобів які можуть бути залучені до перевезення вантажів для потреб ЗСУ не менше 30-ти, а також які здійснюють експлуатаційне утримання автомобільних доріг за умови укладення договорів з департаментом капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації.
  10. Заклади фізичної культури та спорту, які займаються підготовкою переможців всеукраїнських та міжнародних спортивних змагань протягом останніх двох років, а також заклади, які проводять свою діяльність на території всієї Тернопільської області та забезпечують розвиток масового спорту різних груп населення та охоплюють своєю діяльність не менше 6000 учасників за попередній рік (щоправда, умови для бронювання тут як “місія нездійсненна”).

27 лютого 2024 року Розпорядженням виконувача обов’язків начальника військової адміністрації, також до критичних віднесено підприємства в галузі будівництва з чисельністю працівників не менше 450 осіб, Розпорядженнями того ж виконувача обов’язків від 12 квітня 2024 року та від 21 травня 2024 року до критичних додано високопрофесійні художньо-артистичні колективи установ культури міського значення і суб’єктів, що здійснюють діяльність у сфері міжнародного економічного співробітництва та інвестиційної діяльності відповідно.

Цікаво, що на офіційному сайті Тернопільської ОВА немає інформації щодо того, які саме “критичні підприємства” були визнані такими і мають можливість на бронювання працівників. Можливо, ця інформація є конфіденційною.

Та це ще не все

13 червня 2024 року Володимир Важинський провів засідання комісії з питань забезпечення життєдіяльності області, на якому серед іншого обговорили перелік критично важливих об’єктів, яким має бути забезпечене пріоритетне електропостачання. Чи буде забезпечено пріоритетне постачання критичним установам в області, зокрема художньо-артистичним колективам, підприємствам приватної форми власності, які згідно з критеріями, є критично важливими для економіки, не вказано.

Також на сайті Тернопільської ОВА розмістили алгоритм бронювання працівників для критичних підприємств: https://oda.te.gov.ua/news/yak-krytychno-vazhlyvym-pidpryiemstvam-zabroniuvaty-svoikh-pratsivnykiv-alhorytm-dii

За інформацією, яку отримало “Терміново” від окремих керівників установ приватної та комунальної власності, вони взагалі не розуміють, хто має “бронь”, а хто ні. За якими критеріями обирають їх, здогадуйся сам.

Також ми розпитали окремих керівників громад області. Вони стверджують, що на них переклали усю відповідальність щодо забезпечення життєдіяльності тергромад у період мобілізації. Наприклад, не зрозуміло, хто і як має забезпечувати транспортне сполучення внаслідок надзвичайних ситуацій, банально доставляти продукти харчування у містечка та села, розчищати дороги від снігу взимку тощо. За нашою інформацією, уже зараз власники окремих магазинів у Тернополі зіштовхуються з нестачею харчових продуктів.

“Одного для не привезли хліб, іншого дня – немає молока. Їх просто немає кому привезти”, – каже “Терміново” пані Наталія, власниця продуктового магазину у середмісті Тернополя. А по селах ситуація у рази гірша.

Адже ні для кого не секрет, що на Тернопільщині катастрофічно не вистачає працівників практично усіх галузей господарства: водіїв,  працівників перевезень,  логістики. Особливо критичною є ситуація з робітничими професіями – працювати нема кому.

По всій області уже давно мобілізували комунальників. Ось, наприклад, у Чорткові ще до настання минулої зими мобілізували працівників комунальних підприємств. Місту ще тоді критично не вистачало трактористів, працівників благоустрою, ритуальної служби, прибиральників, водіїв автобусів. А у Тернополі взагалі не можуть відкрити єдиний у мікрорайоні дитячий садок, бо будівельників забрали на фронт (до речі, скоро 1 вересня, а віз і нині там).

Тому той перелік і ті критерії для отримання бронювання від мобілізації, м’яко кажучи, дивують. Багато з цих пунктів просто нереальні для виконання. Ми, наприклад, не змогли знайти жодного закладу фізичної культури і спорту, які “охоплюють своєю діяльністю не менше 6000 учасників за попередній рік”. “Складається таке враження, що в ОВА писали ці розпорядження спеціально під окремі фірми та підприємства і таким чином просто вбивають малий бізнес. Скільки вже ФОПів закрилось від початку року? А ті працівники, які ще не мобілізовані, просто після 16 липня написали заяви на звільнення. Виживуть тільки великі підприємства”, – каже “Терміново” приватний підприємець Сергій.

Перейти до панелі інструментів