21.05.2024
Новини

Поховання жінки з власними дітьми, особливості харчування – що знайшли науковці у курганах на Кременеччині

Унікальні розкопки тривали у 2013-2015 та 2019 роках у с. Кордишів, нині Кременецького району. Кургани досліджували науковці з Тернопільщини Марина Ягодинська та Василь Ільчишин, – розповідають у Кременецько-Почаївському ДІАЗі. Днями результати роботи опублікували у Кембриджському університеті.

“У Кембриджському університеті (Англія) вийшла друком колективна робота, присвячена лабораторним дослідженням антропологічних решток поховань бронзової доби із Кордишева, що на Шумщині. Могильник культури шнурової кераміки та комарівської культури досліджувався Мариною Ягодинською і Василем Ільчишиним впродовж 2013-2015, 2019 років.

Розкопано три кургани й досліджено більше десятка поховань. Завдяки реалізації ґранту із Познанським університетом ім. Адама Міцкевича та у співпраці із професором університету – Пшемиславом Макаровічем вдалося здійснити ґрунтовні дослідження виявлених людських останків, застосувавши методи досліджень такі як: ДНК аналізи, С14, ізотопні та антропологічні. Завдяки цьому уточнено абсолютну хронологію поховань, простежено дієту давніх людей, зокрема зафіксовано споживання проса. На сьогодні, це чи не найдавніші, археологічно зафіксовані сліди вирощування та споживання проса у Європі.

Також, завдяки аналізам ДНК, вдалось простежити родинні зв’язки серед похованих людей. Зокрема, у групових могилах виявлено поховання жінки із власними дітьми. Детальніше про дослідження у матеріалах статті, – повідомляють у заповіднику.

Як раніше розповідала Марина Ягодинська, і поховання бронзової доби, і друге курганне поховання давньоруського часу є унікальними. На нашій території 100 років таких не знаходили. Останні схожі поховання були знайдені в кінці ХІХ століття в Бучацькому районі.

Кордишів досліджували з 2010 року,  а безпосередньо на багатошаровому могильнику працювали з 2013 року. У результаті знайшли в самому селі й на його околицях 15 різночасових пам’яток археології. Ця місцевість така багата, що ще 50 років археологи можуть планувати там свою роботу, – кажуть науковці.

Перейти до панелі інструментів