19.04.2024
Мандри Молодь Новини

Під час розкопок у Шумському районі археологи знайшли поховання господарів зі слугами

Поховання бронзової доби, яке датується XV століттям до нашої ери, та давньоруської культури ХІІІ століття виявили під час археологічної експедиції у селі Кордишів Шумського району на Тернопільщині. Експедиція тривала 1-11 липня на 

на базі Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини. В цій експедиції брали участь студенти і викладачі першого курсу історичного факультету Тернопільського педуніверситету, а також науковий співробітник ДП “НДЦ “ОАСУ” Інституту археології НАН України Василь Ільчишин. 

– Розкопки ми проводили та території багатошарового могильника, де є поховання шнурової кераміки, комарівської і вельбарської культур, княжої доби, – розповідає директор Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська. – Цього року ми дослідили поховання бронзової і княжої доби. 

Поховані у позі ембріона

Поховання бронзової доби (комарівська культура) було групове, продовжує керівник експедиції. У  невеликій за розміром поховальній ямі лежало 6 чоловік. Усі вони були покладені в позу ембріона – на боці з підігнутими ногами. Як вийшли з утроби матері так вони і йдуть назад у всесвіт. З ними був супровідний матеріал із бронзи. Покійному у загробний світ давали статусні речі, які там його представляли –  це шийна гривна, браслети, скроневі кільця, намисто. 

– Можна сказати, що там була похована сім’я – батько, мати і дитина віком до 10 років. А також троє їхніх слуг, які померли насильницькою смертю, – каже археолог Василь Ільчишин. – Вони були принесені в жертву шляхом розчленування тіла. Тобто кожному із померлих було принесено в жертву відповідно по одній людині, – двоє дорослих і одну дитину, тіла яких розчленували, відділивши кінцівки та голови і це все поскладали компактно у могильну яму у ногах покійних. Слід відмітити, що обряд розчленування тіл часто зустрічається в похованнях комарівсько-тшинецької культури. Такого типу поховання належать представникам вищого соціального рівня, воїнам, вождям і у Кордишівському випадку це підтверджується відповідним набором бронзових прикрас.

Знайшли поховання чотирьох підлітків 

Крім цього археологи зафіксували поховання княжої доби (давньоруська культура, ХІІІ ст). 

Поховання дитини. Орієнтовно XII ст. Невеличкий бронзовий перстень.

– Похованих було четверо і всі вони були дитячо-підліткового віку. Три поховання звичайні рядові, а одне ми виділили в окремий тип, – розповідає Марина Ягодинська. – Бо за результатами досліджень ми зрозуміли, що крім курганів бронзової доби на цьому полі були невеличкі давньоруські курганчики. І це останнє поховання було знайдене в курганчику, територія якого була обмежена ритуальним ровиком і в центрі того кургана була похована дитина. Причому не з бідних, вона відносилася до верхівки населення, що тут проживало. Тому що вона була похована в труні, елементи якої ми знайшли, також з дитиною були скроневі прикраси-кільця з міді. Дитина була віком 7-8 років – якраз той період коли зуби міняються з молочних на постійні. 

У нас 100 років такого не знаходили

І поховання бронзової доби, і друге курганне поховання давньоруського часу є унікальними, зауважує Марина Ягодинська. Бо на нашій території 100 років як таких не знаходили. Останні подібні поховання були знайдені в кінці ХІХ століття в Бучацькому районі. 

– Кордишів ми досліджуємо з 2010 року,  а безпосередньо на багатошаровому могильнику працюємо з 2013 року, – каже співрозмовниця. – У результаті наших досліджень ми знайшли в самому селі і на його околицях 15 різночасових пам’яток археології. Ця місцевість така багата, що ще 50 років археологи можуть планувати там свою роботу. 

Речі, знайдені в Кордишеві, передадуть до фондів Шумського краєзнавчого музею. А людські останки – на вивчення у відділ біоархеології інституту археології НАН України.

Перейти до панелі інструментів