21.09.2024
Новини Оперативно

У Тернополі з’яились нові датчики якості повітря: у якому мікрорайоні воно найбрудніше

У Тернополі встановили два додаткові датчики для моніторингу якості повітря. Нові датчики були встановлені в центрі міста і тепер відображаються на онлайн-карті якості повітря SaveEcoBot та на сайті Тернопільської міської ради.

Наразі на карті SaveEcoBot відображаються дані з восьми датчиків якості повітря. Ці дані відображаються з використанням індексу якості повітря (AQI), розробленого Агентством з охорони навколишнього середовища США (US EPA). Колірна шкала вказує на рівень небезпеки: зелений колір означає добру якість повітря, а синій – дуже небезпечну. Індекс AQI показує “поточний” рівень забруднення, беручи до уваги останні 12 годин.

Згідно з картою, о 9 ранку 5 лютого індекс AQI становив 17, що свідчить про чисте повітря. Це означає, що провітрювати приміщення та перебувати на вулиці безпечно.

Зазначимо, що для моніторингу стану повітря в місті встановлені станції моніторингу якості повітря SaveEcoSensor 3.0. Ці станції Тернопіль отримав безкоштовно в рамках проєкту EMITTER, що фінансується Європейською Комісією.

Крім того, у Тернополі встановлено п’ять датчиків якості повітря виробництва компанії LUN Misto AIR, дані яких можна переглянути на окремому веб-сайті та мобільному додатку e-Ternopil.

Згідно з датчиками, сьогодні у Тернополі повітря відносно чисте. Дещо збільшений рівень шкідливих речовин лише у Микулинецькому передмісті, де розташовано багато підприємств та виробництв.

Перейти до панелі інструментів