16.05.2024
Новини

У тернопільських лікарнях вимагали кошти у пацієнтів: на які медзаклади області скаржились найбільше

хабарі лікарня

Сьогодні у Тернополі з візитом перебуває керівництво Національної служби здоров’я України. Предметом обговорення є реалізація та розширення державної програми реімбурсації “Доступні ліки”.

113 закладів охорони здоров’я на Тернопільщині у 2023 році уклали угоди з НСЗУ на суму 4 мільярди гривень. На зустрічі з представниками преси голова НСЗУ Наталія Гусак закликала лікарів, голів громад, а також пересічних громадян звертати увагу на проблеми, пов’язані з доступністю медичних послуг для населення.

“Люди не знають ні про свої права, ні про державну програму, вони і надалі дозволяють маніпулювати своєю думкою, у складні часи, особливо зараз. Ми (держава – ред.) оплатили минулого року закладам 4 мільярди гривень, але одночасно з цим мені як голові НЗСУ дуже цікаво, чи всі з цих 4 мільярдів бюджетних коштів потрапило саме у вигляді якісної медичної допомоги саме для жителів Тернопільської області”, – каже Наталія Гусак.

Керівниця НСЗУ розповідає, що у лікарнях країни часто маніпулюють думкою про те, що служба здоров’я недофінансовує заклади охорони здоров’я. За тим, як використовуються державні кошти, повинні слідкувати керівники медзакладів, а також їхні засновники (облради, міські ради, голови громад).

Проблем багато

Зокрема, Наталія Гусак стурбована тим, що у лікарнях досі пишуть пацієнтам на листочках перелік того, що треба купити пацієнтам. Не може бути так, що, наприклад, в обласній дитячій лікарні, яка отримала 9 млн фінансування, витратили 85% коштів на зарплати лікарям, а з решти 15% немає змоги закупити шприци та спирт для пацієнтів.

Кожного дня пацієнтам у лікарнях дають список, у якому є елементарні речі, за які вже заплатила держава. І для цього навіть не потрібно йти до аптеки – у палату приходить фармпрацівник і продає те, що необхідно. І така ситуація у кожній області.

Щодо програми “Доступні ліки”, яка розвивається і зростає за обсягами фінансування, в НСЗУ спостерігають тенденцію недоступності цієї програми у сільській місцевості. “Мене турбує низька кількість погашених електронних рецептів”, – каже пані Наталія і додає, що у селах буває так, що сімейний лікар виписує рецепт на безоплатні ліки, але житель села не може придбати їх у місцевій аптеці, бо вона не є учасниками програми. За це мають відповідати голови громад.

Ще проблемою є те, що сімейні лікарі не розповідають людям з хронічними захворюваннями, що вони можуть отримати безоплатні ліки.

Окрема проблема – ефективність роботи медичних закладів. Більшість людей не знають, що можна отримати безоплатно, скільки закупляється лікарських засобів, яку лікарню можна отримати, щоб отримати послугу, і скільки за це заплатила держава. Договір з НСЗУ вимагає від лікарень використовувати кошти за призначенням.

Керівники громад мають турбуватися про здоров’я людей

У нашій області низька кількість рецептів на пацієнта. Це означає, що люди не отримують рецепти регулярно. Водночас зарплата у фельдшерів та сімейних лікарів у селах найвища, вони мають сучасне обладнання та місце роботи. Однак сімейні лікарі, навіть маючи автомобілі, не турбуються про те, щоб люди отримали безоплатну медичну допомогу, направлення на аналізи чи процедури.

У  НСЗУ закликають скористатися гарячою лінією за номером 16-77, якщо у них вимагають оплатити, наприклад, за рентген 100 гривень, за УЗД – 200 гривень, за КТ і так далі. І ці всі гроші йдуть на “благодійний фонд”, хоча фактично ці послуги уже профінансовані державою.

До речі, минулого року на тернопільські лікарні прийшло близько 10 скарг за вимагання грошей. Найбільше скарг зареєстровано на Тернопільську міську комунальну лікарню №2, Тернопільську обласну клінічну, Теребовлянську, Тернопільський обласний онкологічний центр.

Перейти до панелі інструментів