27.07.2024
Новини

Тернопільщина вразила дітей, які на собі відчули жахи війни

Проєкт "Залізна зміна", діти на Тернопільщині

30 дітей, які під час війни пройшли жахливі випробування, окупацією, фільтраційними таборами, втратили домівки та уникнули вивезення на територію рф, нещодавно побували на Тернопільщині. Відвідали Тернопіль та Теребовлю, познайомилися з місцевими традиціями, взяли участь у цікавих майстеркласах. Це стало можливим завдяки реалізації соціально-освітнього проєкту “Залізна зміна”, що запустила “Укрзалізниця”.

Читайте також: Незабутня подорож: діти українських захисників відпочили в Албанії

  • Протягом 12 днів діти з наставниками подорожують містами західної України. У нашій області – це Тернопіль та древня Теребовля, – розповів “Терміново” екскурсовод Степан Зелінський, який став співорганізатором заходів на Тернопільщині. – У дітей залишилися чудові враження. Тож на майбутнє Тернопільщину включатимуть до маршруту поїздок “Залізної зміни”.

Група приїхала до Тернополя вранці. І, хоча гості застали доволі прохолодну погоду, зустріч була надзвичайно дружньою та теплою. Перш за все дітей чекав смачний сніданок у ресторані “Майдан”. Далі – екскурсія центром міста, знайомство із замком, прогулянка набережною ставу.

Згодом учасники проєкту познайомилися з найдревнішим і одним наймальовничіших міст краю – Теребовлею. Прогулянка та екскурсія Старим містом, замком, підйом на ратушу залишили незабутні враження. Також дітям сподобалася місцева традиційна кухня, яку скуштували у ресторані “Високий замок”.

Музей-майстерня та арттерапія стали родзинкою програми та наповнили дітей суцільним позитивом.

“Затишний, молодіжний, історичний – таким нам запам‘ятався Тернопіль. Ми встигли прогулятися вуличками міста, відвідавши найвідоміші споруди, головну площу, пам‘ятні місця. Завітали до підземелля Замку і поблукали старими шляхами Тернополя.

А далі на нас чекала древня, сонячна Теребовля: екскурсія артмузеєм, огляд на місто з ратуші та захопливі легенди на горі, під Теребовлянською фортецею та її могутніми мурами.

Довершенням дня на Тернопільщині стала тепла зустріч зі студентами Теребовлянського Фахового коледжу культури і мистецтв. Побували на дивовижному концерті української народної творчості, долучилися до патріотичних співів, а потім обрали бажаний напрямок для сеансу арттерапії. Шкіряні китички, ляльки-обереги, плетіння з бісеру та образотворче прикладне мистецтво. Отримавши свій витвір, креативних і творчих нагородили маленькими пакунками відзнак!”, – діляться враженнями учасники проєкту.

Чудово проведений час з позитивними емоціями для учасників проєкту “Залізна зміна” на Тернопільщині був би неможливим без участі благодійників. Серед них Тернопільський та Теребовлянський туристично-інформаційні центри, музей-майстерня у Теребовлі, Теребовлянський фаховий коледж культури та мистецтва. Цікаву та насичену програму для гостей склав, а також провів екскурсію у Теребовлі Степан Зелінський.

«Залізна зміна» – соціально-освітній проєкт. Його реалізація стала можливою завдяки підписанню Меморандуму про співпрацю. Фінансовим партнером проєкту є Говард Баффет — відомий американський філантроп та один з найбільших друзів України, який підтримує наших людей чи не з перших днів повномасштабного вторгнення.

Мета проєкту «Залізна зміна» — створити потужну сучасну систему підготовки молоді та дітей до життя, навчання та праці в умовах воєнного часу для юнаків і дівчат. Програма передбачає створення спеціального центру, який займатиметься спортивно-патріотичною підготовкою дітей і підлітків до майбутнього дорослого життя.

У рамках реалізації проєкту уже відбулися зміни мобільного підліткового табору. Учасниками стали діти, яких команда Save Ukraine врятувала від окупації та депортації.

Фото пресслужби ФСК Локомотив

Перейти до панелі інструментів