20.04.2024
Новини

Незабутня подорож: діти українських захисників відпочили в Албанії

Дружня тепла атмосфера, лагідне травневе сонце та просторі албанські пляжі – усім цим впродовж тижня насолоджувалися діти українських захисників. Підлітки з Тернопільської, Львівської, Одеської та Харківської областей відпочивали на пляжах міста Дуррес, подружились з місцевими мешканцями, чимало дізнались про культуру та побут дружнього албанського народу, побували з екскурсіями у старовинних Бераті та Круї, відвідали столицю Албанії Тирану.

Реалізація соціального проєкту у безкоштовному форматі стала можливою завдяки ініціативі народних депутатів України Ігоря Василіва та Євгена Петруняка, народного депутата Республіки Албанія Панделі Майко, за участю мера міста Тирана Еріона Веліая та підтримки Почесного консула Республіки Албанія Шахіна Омарова.

У тривалу дорогу дітей захисників проводжали не лише рідні, а й співорганізатори проєкту. У Тернополі та Львові особисто впевнитися у тому, що до подорожі усе готово та побажати юним мандрівникам щасливої дороги, прийшли Ігор Василів та Євген Петруняк.

  • 24 дитини з чотирьох областей вирушили на тижневий відпочинок. Для них це не лише нагода оздоровитися, а й трохи перезавантажитися, бодай на певний час забути про повітряні тривоги, сирени, про все, що нагадує війну. У декого з цих діток ще живі у серцях рани від втрати батька… Ми ніколи не зможемо повністю їх загоїти. Та робитимемо усе, що в наших силах, аби дати їм можливість відволіктися, знайти нових друзів, наповнитися новими позитивними емоціями.

Дуже вдячний нашим албанським друзям, своєму колезі народному депутату Євгену Петруняку, БФ Великий Народ UA (голова Марія Сметаніна повністю взяла на себе організацію подорожі – авт.), лікарям, наставникам, зокрема, керівнику групи Юлії Іванечко, які супроводжували, водіям, котрі погодилися на такий непростий маршрут. Дякую кожному, завдяки кому ця подорож стала можливою. Бо насправді вона значно важливіша, ніж може здаватися на перший погляд. Ми й надалі працюватимемо у цьому напрямку і певен: знайдемо підтримку! – зазначив Ігор Василів.

  • На відпочинок поїхали діти загиблих українських воїнів або діти, один з батьків яких зараз боронить нашу Батьківщину зі зброєю в руках. Ця подорож відбулась за спільною ініціативою та співфінансуванням співголів міжпарламентської групи дружби України з Албанією (народні депутати України –  Ігор Василів та Євгена Петруняк – авт.), членів аналогічної групи парламенту Албанії та Почесного консула Республіки Албанія Шахіна Омарова.

Вважаю таку ініціативу надзвичайно важливою, адже ми всі маємо віддати шану сімʼям наших захисників, зокрема, загиблих, і допомогти їм пережити ці важкі втрати чи хвилювання за своїх живих близьких.

Дякую нашим колегам з парламенту Албанії, які прийняли наших дітей і забезпечили їм чудовий відпочинок. Дякую всім, хто долучився до цієї ініціативи: голові Львівської ОВА Козицькому Максиму, нотаріусу, який безкоштовно засвідчував необхідні для поїздки документи, почесному консулу Албанії в Україні Шахіну Омарову, моєму другу, народному депутату України, голові групи дружби з Албанією Ігорю Василіву за велике і добре серце.

Сподіваюсь, що така ініціатива стане доброю традицією і діти наших захисників матимуть змогу відпочивати за кордоном, оздоровлюватися і отримувати позитивні емоції, – розповів Євген Петруняк.

Перебуваючи за понад 1600 км від Батьківщини українська молодь відразу відчула себе наче вдома. Адже наших дітей з перших хвилин оточили турботою та увагою. До того ж, з тривалої дороги гостей з України зустрічав не лише персонал затишного готелю “Адріатик 2”, а й помічник Почесного Консула Республіки Албанія Елвін Омаров, який чудово володіє українською мовою. Пан Елвін щодня цікавився справами дітей, їхніми потребами, неодноразово зустрічався з наставниками для узгодження планів щодо екскурсій.

Усі зусилля, прикладені з албанського та українського боку для організації відпочинку, сяяли посмішками на щасливих обличчях дітей наших Героїв. Гостюючи у Дурресі, українська молодь знайшла спільну мову з місцевими, здружилася із персоналом готелю, який приймав. Тож на прощання ніхто не міг стримати емоцій, не обійшлося й без сліз.

На пам`ять про чудову мандрівку обмінялися сувенірами. З поміж інших подарунків албанців особливо розчулив плакат з подякою наших дітей, створений власноруч.

Є усі підстави вважати, що це не остання подорож юних українців до Албанії. А про пригоди дітей та про те, що найбільше сподобалося та запам`яталося у цій подорожі, читайте згодом на “Терміново”.

Перейти до панелі інструментів