23.10.2024
Новини

Після нічної пожежі тернополян лише ввечері повідомили про забруднення повітря

У ніч з 9 на 10 вересня, о третій ночі  до Головного управління ДСНС у Тернопільській області надійшло повідомлення про пожежу на одному з підприємств по вул. Микулинецькій у м.Тернопіль. Горів завод з виробництва пінопласту. Близько шостої ранку пожежу локалізували, а ліквідували майже о 15.00. Тобто завод горів 12 годин. Через це учора вдень Тернопіль затягнуло їдким димом, на що скаржились тернополяни.

Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб опублікував повідомлення про те, що жителям центральної частини обласного центру та мікрорайону “Дружба” потрібно обмежити перебування на вулиці та зачинити вікна о 16:00.

Міська влада взагалі жодного повідомлення чи попередження для мешканців міста не дала. Лише в додатку Е-Тернопіль о 18:50 опублікували рекомендацію від центру профілактики. Люди гуляли у неділю, діти цілий день були на вулиці, скаржаться тернополяни у коментарях під дописом центру контролю та профілактики хвороб.

“Найцікавіше, від влади ані слова”, – пише Вероніка Середа.

“І що, навіть сирени не включали, як того вимагають правила захисту населення? чи сирени тільки тепер для повітряних загроз, а хімічна небезпека норм?” – пише Taras Puhol.

“Загорілось в 3 ночі, в 8 подзвонили, в 10 заміряли, а в 18 оприлюднили аналізи? Горів хімічний завод і жоден … не порадив вдома сидіти? А не ввечері, коли вже всі прийшли додому написати – деякі показники завищені в 3 рази, а деякі в десятки, надіємось ви сиділи всю неділю вдома із закритими вікнами… та такі заводи не вперше за історію людства горять, та мабуть, науковці які існують які орієнтуються в тому що може бути?” – коментує Петро Беріт.

Зрештою, у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб відреагували на численні зауваження жителів міста і о 23:15 опублікували ще одне повідомлення з таким  змістом:

“У зв’язку з великим занепокоєнням жителів міста щодо наслідків пожежі, яка виникла на території підприємства ТОВ «ВКФ «ЕЛІТ ПЛАСТ» по вул. Микулинецькій у м.Тернопіль, спеціалістами ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ», в 21.00, було проведено повторний відбір проб атмосферного повітря на вміст азоту діоксиду, оксиду вуглецю, формальдегіду, фенолу відповідно до напрямку вітру та його швидкості руху.

За результатами відібраних проб атмосферного повітря у визначених точках, де було найбільше перевищення допустимої норми, (вул. Чернівецька, вул. Торговиця, вул. Гетьмана Мазепи) вміст фенолу – складає 0,004 мг/м3 при допустимій нормі 0,01 мг/м3, вміст формальдегіду – складає 0,01 мг/м3 при допустимій нормі 0,035 мг/м3 згідно вимог наказу МОЗ № 52 від 14.01.2020 року «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць».

Тобто, проби повітря відібрали о 21:00, а повідомили про це через 2 години. То чому вдень на це пішло аж дев’ять годин?

Проте заступниця генеральної директорки ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України” Юлія Кравчук вважає, що їхні спеціалісти спрацювали оперативно, і уже о 17:00 мали усі необхідні матеріали. Опублікували їх, нагадуємо, майже через 2 години, а точніше – 0 18:50.

До речі, вночі у Тернополі якість повітря була у межах норми. Про це вранці повідомила Тернопільська міська рада.

А що кажуть у поліції

Вранці у Головному управлінні Нацполіції у Тернопільській області повідомили, що за фактом пожежі розпочато кримінальне провадження.

“Відомості за даним фактом внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 2 статті 270 Кримінального кодексу – порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та завдало майнову шкоду в особливо великому розмірі або інші тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Слідчі звертаються до жителів міста, якщо ви стали очевидцем пожежі, або маєте інформацію щодо даної події, звертайтеся на лінію 102”, – йдеться у повідомленні.

Журналісти “Терміново” слідкують за інформацією щодо цієї пожежі і оперативно проінформують у разі виникнення нових обставин.

Перейти до панелі інструментів