17.05.2024
Новини

Як тернополянам вдалось завоювати 6 медалей на чемпіонаті України з вітрильного спорту, розповів тренер Олексій Нижегородов

Упродовж чотирьох днів Тернопіль приймав чемпіонат України з вітрильного спорту в класах вітродощок «iQFOiL». Відбувалась регата на акваторії Тернопільського ставу та на водноспортивній базі КДЮСШ з водних видів спорту ТМР. Вдалося провести 12 перегонів, з яких наші тернопільські спортсмени, які є вихованцями відділень вітрильного спорту КУТОР ШВСМ та ДЮСШ з водних видів спорту Тернопільської міської ради, здобули 6 медалей.

Як відбувалися змагання, чим вони були унікальними і завдяки чому вдалося досягти таких результатів, тренер Олексій Нижегородов розповів журналістам “Терміново”.

“Уже вчетверте в Тернополі проходив чемпіонат України серед вітродощок. На цей раз до Тернополя з’їхались найсильніші спортсмени з усієї України, щоби позмагатись за звання чемпіона України у класі «iQFOiL». Це абсолютно новий та незвичний, як для пересічного яхтсмена клас. Відрізняється він тим, що вітрильна дошка обладнана гідгофойлом, завдяки якому вона летить над водою на висоті близько 50 – 70 сантиметрів.

Для стабільності такого руху необхідний мінімальний вітер силою у 8 вузлів. Тільки при такій силі вітру дають старт слаломним перегонам. Якщо ж вітер сягає сили у 12 вузлів та більше, то тоді спортсмени змагаються на класичній дистанції, яка містить лавірування та повні курси. В перші два дні перегонів досить нестабільний вітер силою 8-10 вузлів західного напрямку не дав змоги провести перегони «курс рейс», тому було проведено три слаломних перегони.

Коли вітер спадав нижче необхідного мінімуму, судді припиняли перегони і доводилось починати все з початку,”, – каже Олексій Нижегородов.

З першого дня лідером був тернопільський спортсмен, вихованець школи вищої майстерності Данієлян Тігран. Завдяки такому результату Данієлян виконав норматив майстра спорту. Його суперником був досвідчений віндсерфінгіст з Дніпра Олександр Менделенко. Він допустив одну помилку на старті, тому після двох перших днів перегонів посів друге місце.

На третій день змагань у Тернополі посилився вітер до 15-20 вузлів. Тому після проведення декількох слаломних перегонів судді прийняли рішення про проведення «курс рейсу».

“Дуже оперативно була переставлена дистанція, стартували наступні перегони. Як і у слаломі, так і у «курс рейсі» незмінними лідерами залишались Тігран Данієлян та Олександр Менделенко. Після невеличкої перерви дистанція знову була змінена на слаломну і надалі віндсерфінгісти змагались лише у слаломі”, – продовжує тренер наших спортсменів.

Чемпіоном України серед чоловіків став тернополянин Тігран Данієлян, друге місце з відривом у 5 очок отримав дніпрянин Олександр Менделенко, бронзовим призером став майстер спорту з Тернополя Мар’ян Воловець.

“Серед жінок чемпіонкою України стала кандидат в майстри спорту Аліна Нижегородова. Серед юніорів до 19 років звання чемпіона України здобув Олександр Менделенко, а друге місце посів тернополянин Тимур Данієлян”, – підсумовує результати Олексій Нижегородов.

Зараз Тимур Данієлян представляє Україну на чемпіонаті Європи з вітрильного спорту в класі «IQ FOIL», який проходить на озері Гарда в італійському місті Торболе.

Перейти до панелі інструментів